"Capul lui Drutca vrem!"

miercuri, 16 iunie 1999, 23:00
4 MIN
 "Capul lui Drutca vrem!"

Tot ceea ce se intimpla in ultima vreme la FC Municipal Poli Iasi confirma ceea ce "Monitorul" a enuntat de foarte multa vreme: cea mai acuta criza in Copou este legata de oamenii care activeaza (la toate nivelele!) la club. De aceea astazi, cind sint prognozate citeva mutatii spectaculoase la Poli, iubitorii fotbalului iesean spera ca macar acum sa se ia deciziile cele mai fericite. Pentru ca Poli se afla intr-un moment de rascruce, credem ca este oportuna o succinta trecere in revista a situatiei actuale a clubului.
Gruparea din Copou a inceput sa intre intr-o criza din ce in ce mai acuta dupa desfiintarea Consiliului de Administratie. In loc sa se reorganizeze si sa-si remodeleze bugetul si structura in functie de banii pe care-i avea la dispozitie, la Poli a continuat sa functioneze o armata de oameni, numai salariile (marite, micsorate si iar marite) depasind veniturile realizate. De aceea, fara ca cineva sa se intrebe ca va veni odata si ziua scadentei, datoriile s-au acumulat, pentru ca vorba aia, echipa nu era nici a presedintelui, nici a lui SC Iasi XXI, nici a… nimanui, deci nimeni nu se gindea ca va fi tras de mineca pentru a fi intrebat: "Alo, unde sint banii?".
S-a ajuns acum intr-o situatie in care, justificat sau nu, toata lumea este nemultumita. Logic, au inceput contrele, majoritatea dintre ele sub centura. Pe acest fond, pigmentat de privirile pofticioase ale unora care se gindesc deja la banii ipotetici de la Rapid, in urma vinzarii lui Pancu, in strainatate (aproximativ 300 000 $) a aparut si oferta lui FC Onesti de cedare contra cost a locului in prima liga, ceea ce a infierbintat si mai mult spiritele.
Ce posibilitati are Poli la ora actuala? In primul rind ar trebui sa luam in calcul realitatea existenta, adica un stadion pus gratis la dispozitie de Primarie si un buget lunar de maximum 150 de milioane de lei, asigurat de SC Iasi XXI si din banii veniti din taxa pentru sport. Daca aceste fonduri ar ajunge spre 200 milioane de lei lunar, solutii existind in aceasta directie dupa cum a spus si primarul Constantin Simirad, cu acesti bani se poate tine o echipa in Divizia B. Prima conditie ar fi restructurarea personalului la club, decit 54 de angajati nemultumiti, mai bine trebuind a fi luata in calcul varianta imbratisata si de Simirad, aceea cu 35 de angajati, care sa zimbeasca atunci cind isi iau salariul. In aceste conditii, condusa de un om gospodar, Poli poate sa nu mai creeze permanenta atmosfera de suspiciune si de scandal pe care o lasa la ora actuala cind aproape toti cei care activeaza la club se gindesc cum sa-si umble mai repede (si mai mult!) buzunarele. Bineinteles, cu un asemenea buget formatiei iesene nu i se poate cere decit o prezenta in liga a doua.
In conditiile in care la Poli ar ajunge cele 25 de procente din preconizata vinzare a lui Pancu, acesti bani nu ar trebui, sub nici o forma, cheltuiti, pentru traiul clubului de pe o zi pe alta, ci pentru a ataca promovarea sau pentru capitalizarea clubului. In conditiile in care Poli nu ar fi pregatita sa atace promovarea nici cu acesti bani in plus, pentru ca oricum vor veni in transe, ar trebui ca aceasta mina de aur sa fie pastrata (fie si intr-o banca!) pentru ca nu se stie cind Iasul va mai obtine o asemenea suma. Abia atunci cind se va gasi de cuviinta ca Poli are o solida "infrastructura" si poate spera sa revina in prima liga, ar trebui umblat la "caciula cu verzisori" pusa pe tava de "Diamantul din Nicolina".
O ultima varianta, dupa unii utopica, desi chiar in Iasi exista o multime de oameni care ar putea sustine o echipa de fotbal, aducind si profit, ar fi aparitia unor(ei) persoane interesate de a investi in fotbal. In cazul in care forta financiara a acestor printi din poveste ar fi foarte ridicata primul pas ar putea fi cumpararea locului in prima liga (suma ar putea ajunge la aproape cam cit ar urma Poli sa primeasca de pe Pancu) si intarirea echipei. Bineinteles, daca ar apare acesti oameni, clubul ar trebui transformat din societatea non-profit sub care fiinteaza acum intr-o societate pe actiuni.
In mare cam aceasta este situatia echipei-fanion a Iasului la ora actuala. Ce va urma? Sintem siguri ca "telenovela Poli" isi va derula astazi un nou episod spumos. Totusi… Dar daca astazi se va instaura seriozitatea in Copou?
Oricum, dupa intilnirea de la Primarie programata in dimineata de astazi, se spune ca in sedinta Consiliului de Administratie al SC Iasi XXI unul dintre subiectele fierbinti va fi cererea de demisie a presedintelui FCM Poli, Vasile Drutca, in caz contrar societatea urmind a retrage sprijinul financiar acordat fotbalului! (Ovidiu MINEA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii