De Sănătate

Punem punctul pe știi

„Cum se tratează ficatul gras?“

marți, 07 octombrie 2014, 22:06
3 MIN
 „Cum se tratează ficatul gras?“

Ficatul gras sau steatoza hepatică înseamnă încărcarea cu grăsimi a ficatului, fiind determinată în principal de excesul acestora – colesterol şi trigliceride – în sânge. Persoanele care au şi diabet zaharat sunt mai predispuse la a dezvolta steatoza hepatică. O altă cauză frecvent asociată steatozei hepatice este consumul de alcool care favorizează depunerea grăsimilor în ficat. Alături de tratamentul hepatoprotector, adesea recomandat în steatoza hepatică, foarte importante sunt evitarea consumului de alcool şi alimentaţia fără grăsimi.

Alina L.,din Iaşi: „Vă rog dacă mă puteţi ajuta cu un răspuns de la un medic specialist la următoarea întrebare: cu ce se tratează steatoza hepatică, medicamentos şi naturist? Menţionez că nu beau alcool, cafea, dar iau medicamente pentru diabet tip 2 şi hipertensiune arterială. Pentru protecţia ficatului am luat şi mai iau „Live 52“, „Sana hepatic“. Nu pot să iau „Selimarină“ fiind alergică la acest medicament şi la altele. În speranţa că mă puteţi ajuta cu un răspuns, vă mulţumesc anticipat“.

Dr. Ana Maria Sîngeap, medic gastroenterolog, Institutulde Gastroenterologie şi Hepatologie, Spitalul „Sf. Spiridon“ Iaşi: „Ficatul gras sau steatoza hepatică“, semnifică încărcarea cu grăsimi a ficatului, determinată în principal de excesul acestora (colesterol şi trigliceride) în sânge. Frecvent, consumul de alcool este o cauză asociată, favorizând depunerea grăsimilor în ficat. Totodată, persoanele care au şi diabet zaharat sunt mai predispuse la a dezvolta steatoza hepatică.Steatoza hepatică poate fi asimptomatică, chiar cu probe hepatice normale în analizele de sânge. Sau poate fi resimţită ca un disconfort, de regulă intermitent, la nivelul părţii drepte superioare a abdomenului. Sunt cazuri când în analize apar modificări ale probelor hepatice (transaminaze moderat crescute), sugerând „steatohepatita“; aceasta se împarte în steatohepatita alcoolică şi stetohepatita nonalcoolică (sau metabolică), după ponderea fiecărei cauze specificate mai sus. În stadiile de steatoză şi steatohepatită, situaţia este reversibilă, cu regim (excluderea alcoolului, dietă fără grăsimi) şi tratament hepatoprotector. Însă o evoluţie de lungă durată a steatohepatitei netratate poate determina apariţia cirozei hepatice, cu riscurile şi complicaţiile acesteia.

Persoanele cu grăsimi crescute în sânge, persoanele cu diabet zaharat, sau cele care consumă alcool ar trebui să efectueze analizele se sânge care să evalueze starea ficatului şi, în caz de modificări, să consulte medicul pentru a efectua bilanţul complet al funcţiei hepatice şi pentru a primi recomandările adaptate. În cazul în care pacientul are diabet poate recomanda un astfel de set de analize şi le poate interpreta, medicul diabetolog. Dar, dacă pacientul doreşte se poate adresa şi unui specialist gastroenterolog. În funcţie de rezultatele analizelor şi invetigaţiilor, specialistul poate recomanda un tratament care să includă şi hepatoprotectoare. În ceea ce priveşte tratamentul hepatoprotector, gama este largă dar ele trebuie luate la recomandarea şi sfatul medicului. Au concentraţii şi modalităţi diferite de administrare, iar unele pot fi recomandate împreună cu vitamine. De aceea este necesară consultarea unui specialist înainte de a apela la hepatoprotectoare. Închei prin a sublinia încă o dată importanţa regimului alimentar, în cazul steatozei hepatice fiind esenţiale alimentaţia fără grăsimi şi evitarea consumului de alcool“.

Comentarii