De Business

Punem punctul pe știi

Afacere bizară între două firme cu acţionari din Republica Moldova

sâmbătă, 13 august 2016, 01:50
4 MIN
 Afacere bizară între două firme cu acţionari din Republica Moldova

Macony Trade House are de restituit către Lastor Invest Corp 53 milioane de lei. La un moment dat, Alexandru Palii (FOTO), ce deţine Lastor Invest Corp, a avut funcţie de conducere în cadrul Macony Trade House. Palii ridică un bloc de 12 etaje în zona Grădinari.

 

Deşi se apropie de finalizarea primului din cele două blocuri turn din zona Grădinari, afaceristul basarabean Alexandru Palii a primit o veste proastă de la nişte foşti parteneri de afaceri. Judecătorii ieşeni nu au găsit niciun vinovat în procesul de faliment al companiei Macony Trade House, de unde dezvoltatorul imobiliar Lastor Invest Corp are de recuperat 53 milioane de lei. În total, creditorii firmei au de recuperat peste 58 milioane lei, iar lichidatorul societăţii specializate în comerţul cu materiale de construcţii le-a cerut foştilor administratori Vitalie Munteanu şi Vaceslav Parasca, dar şi fostului asociat Salinschi Afanasii, să suporte din propriul buzunar datoriile. În 2013, Fiscul ieşean a realizat un raport de inspecţie fiscală, potrivit căruia în perioada 2006 – 2007 cei trei basarabeni ar fi întreprins anumite acţiuni din cauza cărora societatea a înregistrat pierderi care arătau starea de insolvenţă. Astfel, în 2007, s-a fi semnat un contract de management cu Salinschi Afanasii, fără a i se dovedi necesitatea, iar în perioada 2007 – 2009 s-a scos din contabilitate suma de 620.000 lei fără justificare. De asemenea, în perioada 2006 – 2010, când administrator a fost basarabeanul Vitalie Munteanu, cât şi ulterior, când funcţia a fost îndeplinită de Vaceslav Parasca, firma a înregistrat datorii consistente la bugetul de stat, în sumă finală de peste 4,7 milioane lei, motiv pentru care cei doi se fac vinovaţi de insolvenţă.

 
Le-a fost cerută răspunderea personală
 
În 2012, a fost realizată şi o expertiză contabilă extrajudiciară prin care s-a constatat că din 2006 până în ianuarie 2011, contabilitatea a fost ţinută de o persoană fără împuternicire şi în contradicţie cu specificul activităţii firmei. De asemenea, s-a descoperit că au fost semnate cotnracte nefavorabile societăţii inclusiv cu alte firme ale aceloraşi acţionari, exemplu relevant fiind contractul sub antrepriza cu Elkas Home. Ca dosarul să fie complet, lichidatorul firmei Macony Trade House a realizat un raport al cauzelor ajungerii firmei în insolvenţă, unde i-a găsit vinovaţi pe cei trei afacerişti, însă doar Vitalie Munteanu a depus întâmpinare, cerând ca solicitarea de atragere a răspunderii personale să fie respinsă pe motiv că el a ieşit din firmă în 2011. „La data de 22.04.2014, cu completările din 07.08.2015, a fost întocmit raportul asupra cauzelor şi împrejurărilor ce au dus la apariţia stării de insolvenţă, în curprinsul căruia se menţionează că starea de insolvenţă se datorează, în principal, managementul defectuos exercitat de foştii administratori statutari, care au folosit bunurile societăţii în interes personal, respectiv: au ridicat sume de bani din conturile debitoarei, prin card bancar, fără a se determina cine a încasat suma totală de 621.419 lei, din care a fost justificată doar suma de 700 lei, gestionarea inadecvată a activelor, fapt ce a dus la creşterea gradului de îndatorare, posibilităţi reduse de a face faţă obligaţiilor de plată şi susţinerea activităţii din fonduri proprii, dificultăţi în recuperarea creanţelor, volumul scăzut al disponibilităţilor băneşti”, potrivit sentinţei prin care a fost respinsă cererea de atragere a răspunderii persoanale.
            .
„Palme” a fost şi el director în cadrul firmei
 

Cu toate că există documente la dosar care să arate existenţa datoriilor, magistraţii au considerat că nu există o relaţie de cauzalitate între desfăşurarea atribuţiilor celor trei administratori şI crearea efectivă a prejudiciului. “În concluzie, managementul defectuos al unei societăţI nu este motiv de antrenare a răspdunerii administratorului, răspunderea acestuia fiind limitată la situaţiile expres şI limitativ prevăzute în art 138 din Legea 85/2006, în cazul de faţă, simpla indicare a faptei prevăzute de textul de lege nefiind suficientă, în lipsa unor probe din care să rezulte cum au fost folosite bunurile sau creditele societăţii în fapt, pentru a se putea determina scopul utilizării lor. Sub aspectul faptei de a fi folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în copul întârzierii încetării de plăţi, instanţa observă că reclamantul nu a propus nicio probă privind folosirea de către pârâţi a unor astfel de mijloace (precum contractarea unor împrumuturi prea oneroase pentru societate) care să conducă la creşterea gradului de îndatorarea societăţii şI în final la insolvenţa acesteia”, au scris judecătorii ieşeni în soluţia de respingere a cererii, care poate fi atacată cu apel în 30 de zile.

Firma Macony Trade House este deţinută de basarabeanul Vitalie Munteanu, cunoscut pentru că a falimentat şi alte firme în Iaşi, de pe urma cărora bugetul de stat a fost păgubit, şi de ruşii Sergey Glukhov şi Sergey Magidov.  La un moment dat, în firma Macony Trade House a fost director şi basarabeanul Alexandru Palii (zis „Palme”), care prin firma Lastor Invest Corp construieşte în prezent două blocuri de 12 etaje în zona Grădinari. Dacă sentinţa de fond în cazul Macony Trade House va fi păstrată şi de către Curtea de Apel Iaşi, dezvoltatorul imobiliar nu va mai recupera niciodată banii de la foştii parteneri de afaceri. Din informaţiile prezentat în bilanţul contabil pe 2015, Lastor Invest Corp a avut afaceri de 484.000 lei şi pierderi de 140.000 lei cu un angajat, la finalul anului având de restituit datorii de peste 52 milioane lei.  

 

 

Comentarii