De Business

Punem punctul pe știi

Asociaţie: “Carnea de pui se vinde cu 7 lei/kg la poarta fermei”

Producătorii se plâng că au pierderi şi că riscă intrarea în insolvenţă.

miercuri, 12 februarie 2014, 02:50
1 MIN
 Asociaţie: “Carnea de pui se vinde cu 7 lei/kg la poarta fermei”

Carnea de pui s-a ieftinit cu 7% la poarta fermei, la presiunea cumpărătorilor, iar la preţul de 7 lei pe kilogram fără TVA, producătorii se plâng că au pierderi şi că riscă intrarea în insolvenţă. “Preţul contează foarte mult pentru consumator. Carnea de pui este cea mai ieftină, cam 7 lei pe kilogram, fără TVA, la poarta fabricii.

La preţul ăsta dăm faliment”, a declarat Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România. El a spus că anul trecut, carnea de pui se vindea la poarta fabricii cu 7,5 lei pe kilogram, fără TVA, preţ la care producători abia îşi acopereau cheltuielile. Potrivit reprezentantului asociaţiei, carnea s-a ieftinit la presiunea pieţei. “Practic, la preţul cu care se vinde carnea acum, producătorii înregistrează pierderi şi s-ar putea să aibă probleme în viitor. Dacă s-ar ajunge din nou la 7,5 lei pe kilogram ar fi mai bine”, apreciază Van.Consumul de carne de pui în România este 22 de kilograme pe an pe cap de locuitor, nivel similar cu media europeană, Consumul a urcat din 1990, când era 16 kilograme pe an, până la 24 kilograme, în 2009, după care a început să scadă. Producţia avicolă din România, însumând carnea de pui, ouăle şi materialul biologic, depăşeşte un miliard de euro pe an.

Comentarii