AVOCATUL POPORULUI: În ce condiţii se acordă concediul şi indemnizaţia de risc maternal

miercuri, 24 mai 2017, 13:50
3 MIN
 AVOCATUL POPORULUI: În ce condiţii se acordă concediul şi indemnizaţia de risc maternal

“Lucrez ca infirmieră într-un spital, secţie de boli infecţioase, şi sunt însărcinată pentru prima dată la vârsta de 35 de ani. Având în vedere mediul în care lucrez şi pentru că nu doresc să-mi pun în pericol sarcina, vă rog să-mi precizaţi, în baza dreptului la informaţie, în ce condiţii pot solicita acordarea concediului pentru risc maternal şi care sunt prevederile legale în acest sens.” R.F. Iaşi, jud. Iaşi

Subliniem că dreptul la concediu de risc maternal se acordă în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locul de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

În conformitate cu prevederile art. 2 lit. h din actul normativ menţionat, beneficiază de concediu de risc maternal persoana salariată:

– gravidă care anunţă în scris angajatorului starea sa fiziologică de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi atestă această stare;

– care a născut recent şi care şi-a reluat activitatea după efectuarea concediului de lăuzie şi solicită angajatorului în scris măsurile de protecţie, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a născut;

– care alăptează copilul, la reluarea activităţii după efectuarea concediului de lăuzie şi îşi alăptează copilul şi anunţă angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul  prezumat al perioadei de alăptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens.

Dacă din motive justificative angajatorul nu poate să îndeplinească obligaţia de a modifica în mod corespunzător condiţiile şi/sau orarul de muncă ori, dacă nu este posibil, să le repartizeze în alt loc de muncă fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea lor, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale, salariatele aflate într-una din situaţiile de mai sus au dreptul la concediu de risc maternal, după cum urmează:

– înainte de data solicitării concediului de maternitate, salariatele gravide;

– după data revenirii din concediul de lăuzie obligatoriu, salariatele care au născut recent sau care alăptează, în cazul în care nu solicită concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu dizabilităţi, până la 3 ani.

Concediul de risc maternal se poate acorda atât în întregime, cât şi fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind concediile şi îndemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate. Eliberarea certificatului se va face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sănătăţii.

Pe durata concediului de risc maternal se acordă o indemnizaţie de risc maternal care se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate care nu este supusă impozitului pe venit, conform prevederilor art. 62 lit .c din Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Indemnizaţia de risc maternal este în cuantum de 75% din media veniturilor din ultimele şase luni. Concediul şi îndemnizaţia de risc maternal se acordă fără condiţie de stagiu de cotizare. Baza de calcul a indemnizatiei de risc maternal se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii (aşa cum prevede art. 10 alin.1 din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare). Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se plătesc doar zilele lucrătoare.

Concluzionând, dacă se doreşte a beneficia la locul muncă de toate măsurile de protecţie prevăzute de lege, femeile sunt obligate să obţină de la medicul de familie sau medicul specialist un document care să le ateste starea de graviditate şi să-şi informeze în scris angajatorul cu privire la faptul că sunt însărcinate.

Expert Paula Iekel – Biroul teritorial Iaşi, Instituţia Avocatul Poporului

Comentarii