Publicitatea convenției matrimoniale și modificarea acesteia

Care sunt formalitățile de publicitate a unei convenții matrimoniale? Cum poate fi modificată o convenție matrimonială?

luni, 25 martie 2024, 15:00
4 MIN
 Publicitatea convenției matrimoniale și modificarea acesteia

 Precizăm că, în conformitate cu prevederile Codului Civil printr-o convenţie matrimonială, soţii sau viitori soţi pot opta pentru regimul separaţiei de bunuri sau pentru regimul comunităţii convenţionale. În stuația în care soţii sau viitori soţi nu încheie o convenţie matrimonială, li se va aplica, de drept, regimul comunităţii legale.

 În ce privesc formalitățile de publicitate a convenției matrimoniale, reglementate de legiuitor, acestea se află într-o strânsă legătură cu opozabilitatea acesteia față de terțele persoane.

Astfel, în conformitate cu prevederile art. 334 alin. (1) Cod Civil, pentru a fi opozabile  terților, convențiile matrimoniale se înscriu în Registrul național al regimurilor matrimoniale, organizat potrivit legii. Aliniatul 4, al aceluiași articol menționat mai sus, prevede  că: “ ținând seama de natura bunurilor, convențiile matrimoniale se vor nota în cartea funciară, se vor înscrie în registrul comerțului precum și în alte registre de publicitate prevăzute de lege.”(…)

În conformitate cu aceste prevederi rezultă că, sunt prevăzute două categorii de formalități de publicitate ale convențiilor matrimoniale: formalități generale care se află în legătură directă cu actul căsătoriei și formalități speciale organizate în funcție de calitatea persoanelor (profesioniști) și în funcție de natura bunurilor (mobile sau imobile). Așadar, indiferent de forma de publicitate a convențiilor matrimoniale, scopul publicității îl constituie, așa cum prevede legiuitorul, opozabilitatea acestora față de terțele persoane.

După încheierea căsătoriei, ofițerul de stare civilă are obligația de a face mențiunea pe actul de căsătorie despre regimul matrimonial al soților, chiar și în cazul comunității legale, și se va comunica de îndată o copie de pe acest act la Registrul național notarial, iar atunci când este cazul și notarului public care a autentificat convenția matrimonială.

Conform prevederilor art. 334 alin. (5) din Codul Civil „ orice persoană, fără a fi ținută  să justifice vreun interes, poate cerceta Registrul național notarial al regimurilor matrimoniale și poate solicita, în condițiile legii, eliberarea de extrase certificate.” 

De asemenea, în baza dispozițiilor art. 335 Cod Civil,  convenția matrimonială nu poate fi opusă terțelor persoane, cu privire la actele încheiate de acestea cu unul dintre soți, decât dacă au fost îndeplinite formalitățile prevăzute de lege sau dacă terții au cunoscut-o pe altă cale. De asemenea, convenția matrimonială nu poate fi opusă terțelor persoane privind actele încheiate de acestea cu oricare dintre soți înainte de încheierea căsătoriei. 

Cu alte cuvinte, lipsa formalităților de publicitate are ca efect inopozabilitatea față de terți a regimului matrimonial pe care soții l-au ales, aceștia fiind considerați față de terți de bună credință, ca fiind căsătoriți sub regimul matrimonial al comunității legale. Totodată, actul secret prin care se alege un alt regim matrimonial sau se modifică, pentru care nu sunt îndeplinite formalitățile de publicitate prevăzute de lege, produce efecte numai între soți și nu poate fi opus terților de bună- credință.

Atâta timp cât căsătoria nu a fost încheiată, putem discuta doar de operațiunea modificării convenției matrimoniale, întrucât nu suntem în prezența niciunui regim matrimonial – căsătoria este doar preconizată, dar nu a fost încă oficiată.

Astfel,  trebuie făcută distincția între modificarea convenției matrimoniale (operațiune ce are loc atât timp cât căsătoria nu a avut încă loc) și modificarea sau înlocuirea regimului matrimonial (operațiune posibilă doar după celebrarea căsătoriei, când s-a născut un regim matrimonial).

Având în vedere aceste aspecte, convenția matrimonială, așa cum reglementează prevederile art. 336 Cod Civil, poate fi modificată înainte de încheierea căsătoriei, cu respectarea următoarelor condiții:

  • modificarea convenției matrimoniale se poate face, sub sancțiunea nulității absolute, prin înscris autentificat de notarul public, cu consimțământul tuturor părților ce au încheiat -o inițial, consimțământ exprimat personal sau cu procură autentică;
  • sub sancțiunea nulității absolute, prin modificarea convenției matrimoniale nu se poate deroga de la dispozițiile legale privind regimul matrimonial ales decât în cazurile anume prevăzute de lege; de asemenea, modificarea convenției nu poate aduce atingere egalității dintre soți, autorității părintești sau devoluțiunii succesorale;
  • convenției matrimoniale modificate trebuie să i se asigure publicitatea prin formele prevăzute de lege, pentru a o face opozabilă terțelor persoane.

Consilier, Paula Iekel

Biroul Teritorial Iaşi

 Instituţia Avocatul Poporului

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii