De Business

Punem punctul pe știi

Azerii de la Nobel Oil vor inaugura prima staţie de carburanţi din Iaşi în noiembrie

marți, 10 noiembrie 2015, 02:50
2 MIN
 Azerii de la Nobel Oil vor inaugura prima staţie de carburanţi din Iaşi în noiembrie

 Lucrările la prima benzinărie Nobel Oil din ţară, ce se construieşte din această vară pe bulevardul Nicolae Iorga din Iaşi, intră în linie dreaptă. Potrivit reprezentanţilor companiei, staţia de alimentare carburanţi va fi dată în folosinţă până la sfârşitul acestei luni sau, cel târziu, începutul lunii viitoare. Staţia din Iaşi este prima dintr-un lanţ de 80-90 de puncte pe care compania azeră intenţionează să le ridice în România în următorii cinci ani, potrivit Ziarul Financiar. Nobel Oil este cunoscută pentru comercializarea de servicii petroliere în Azerbaijan şi pe pe piaţa americană, însă în România se va axa exclusiv pe vânzarea de benzină şi motorină.

De proiect se ocupă John Long, cel care a contribuit şi la extinderea unora dintre cele mai puternice reţele de distribuţie carburanţi din ţară, Lukoil şi Rompetrol, dar şi de proiectul Shell. „Am dezvoltat pentru Shell în Ro­mânia circa 90 de staţii, pentru Rompetrol am ridicat 120 de ben­zinării, iar pentru Lukoil am construit 30-40 de staţii. În total, de-a lungul ca­rierei mele am dezvoltat aproximativ 2.000 de benzinării în întrea­ga lume. Am lucrat pes­te tot, dar România este casa mea”, a declarat John Long, director ge­neral al Nobel Oil Down­stream, pentru ZF.

Potrivit sursei citate, o astfel de investiţie necesită, în medie, între 1 şi 1,15 milioane euro, astfel că planul companiei petroliere este de a investi în ţară în jur de 100 milioane euro. Expansiunea Nobel Oil nu este singura care se dezvoltă în România în prezent, pe listă putând fi amintite proiectele azerilor de la Socar sau al sârbilor de la NIS, în spatele cărora se află Gazprom. În Iaşi au fost construite deja două staţii de alimentare ale Socar, una în locul benzinăriei deţinute de fiul medicului Norocea prin firma RVR şi a doua pe Splai Bahlui, în locul fostei benzinării deţinute de patronul firmei private de transport local, Unistil, aparţinând lui Vasile Puşcaşu.  

 

Comentarii