Cazul Blue Air – Pilot: „Turnule, am ieşit de pe pistă”! Turnul: „Bine aţi venit!”

joi, 07 ianuarie 2016, 21:44
2 MIN
 Cazul Blue Air – Pilot: „Turnule, am ieşit de pe pistă”! Turnul: „Bine aţi venit!”

„Pilot: Turnule, am ieşit de pe pistă! Turnul: Bine aţi venit!”, începe dialogul dintre turnul de control de la Cluj şi pilotul Blue Air, după ce o aeronavă cu 116 persoane la bord a ratat aterizarea şi a ieşit câteva zeci de metri de pe pistă.

Directorul Aeroportului din Cluj, David Ciceo, susţine că, joi dimineaţă, când ningea, condiţiile de aterizare pe aeroport erau corespunzătoare şi că piloţii avionului care a ieşit de pe pistă le cunoşteau, adăugând că aceştia ar fi cerut să aterizeze întrucât nu mai aveau combustibil suficient.

Blue Air susţine însă contrariul şi vorbeşte despre o aterizare în condiţii meteo dificile, însă că nivelul de combustibil al aeronavei era normal, dovadă fiind că pilotul nu a cerut aterizarea de urgenţă.

Romatsa informează că a emis un buletin de evaluare a stării pistei cu câteva minute înainte ca avionul Blue Air să aterizeze, buletin care îl agrava pe cel emis anterior, susţine Blue Air.

Dialogul dintre Turnul de Control şi pilotul Blue Air:

Pilot: Turnule 9301 – tocmai am ieşit din pistă.

Turnul de control: Confirm. Bine aţi venit! Aţi eliberat pe Oxford, continuaţi spre Delta, către poziţia de îmbarcare numărul 6…

Pilot: Nu m-aţi înţeles! Am ieşit din pistă.

Turnul de control: Sunt turnul, confirm, mulţumesc!

Pilot: Suntem ieşiţi din pistă, nu s-a întâmplat nimic, suntem pe sol. Motoarele încă funcţionează. Ne uităm la situaţie şi pe urmă vom proceda la o evacuare.

Turnul de control: Sunt turnul, confirmăm, anunţăm imediat solul! O să vină imediat utilaje pentru asistenţă.

Turnul de control: Toate staţiile de la sol au fost anunţate, o să vină pentru asistenţă. Dacă puteţi să comunicaţi, aţi ieşit din pistă? Aveţi avarii? Să ştiu ce să comunic la sol.

Pilot: Deci, am ieşit din pistă, pe partea dreaptă. Suntem în proces de oprire a motoarelor. Şi din câte vedem, e posibil să fi atins cu motorul. Confirm, fără victime.

Turnul de control: Am confirmat pe partea dreaptă, am să comunic la sol. Confirm, fără victime, acum o să vină asistenţa. Am considerat pista ocupată, blocată, până se eliberează.

Pilot: Aşteptăm o maşină de la dumneavoastră, de la pompieri, să evalueze situaţia de prin afară, pentru că noi nu vedem tot avionul. Momentan noi suntem bine, nu avem pericol de foc. Dacă îi vom evalua pe slide-uri (n.r. topogane) sau vom coborî pasagerii pe scări.

Turnul de control: Am confirmat, am vorbit cu dispecerul, prima maşină care a ajuns lângă dumneavoastră nu a observat daune ale aeronavei.

Aflaţi amănunte de pe gandul.info

Comentarii