De Business

Punem punctul pe știi

EXCLUSIV: El este ieşeanul care câştigă câte o casă la fiecare 30 de zile. TOP salarii

luni, 22 august 2016, 01:59
5 MIN
 EXCLUSIV: El este ieşeanul care câştigă câte o casă la fiecare 30 de zile. TOP salarii

Ziarul de Iaşi“ publică astăzi, în exclusivitate, lista cu cei mai bine plătiţi salariaţi din Iaşi. Cel mai mare venit de natură salarială din judeţ se ridică la 175.000 lei, adică echivalentul a 38.000 de euro. Cu aceşti bani poate fi achiziţionat un apartament mediu de două camere sau o maşină de lux în fiecare lună. Societatea care a plătit această sumă se numeşte Eky-Sam, din Târgu Frumos, şi este cunoscută mai ales contractelor cu fonduri publice. Cel care are trecut acest salariu în contractul de muncă este, cel mai probabil, Ion Echimov, patronul societăţii. Clasamentul primelor zece nume cuprinde manageri de firme, iar leafa lunară a lor merge până la circa 30.000 de lei, aproximativ 6.500 de euro.

Cel mai mare venit de natură salarială din judeţ se ridică la 175.000 lei, adică 38.000 de euro. Cu aceşti bani poate fi achiziţionat un apartament mediu de două camere sau o maşină de lux în fiecare lună. Societatea care a plătit această sumă se numeşte Eky – Sam şi este cunoscută mai ales contractelor cu fonduri publice. Cel mai probabil, cel care are trecut acest salariu în contractul de muncă este Ion Echimov, patronul societăţii. Clasamentul primelor zece nume cuprinde manageri de firme din Targu Frumos si Pascani, iar leafa lunară merge până la circa 30.000 de lei, aproximativ 6.500 de euro.

Cele mai mari venituri salariale  din judeţ au fost plătite anul trecut de către firme din Paşcani şi Târgu Frumos, în primii zece cel mai bine plătiţi angajaţi nefiind niciun ieşean din municipiu. Conform informaţiilor colectate de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Iaşi, 15.575 de firme ieşene au depus în acest an declaraţia 205 privind impozitul reţinut la sursă pentru veniturile plătite către angajaţii lor. În total, societăţile ieşene au plătit salarii în valoare de 2,98 miliarde lei şi au virat la bugetul de stat peste 468 milioane lei, impozit aferent încasării acestor venituri de natură salarială.

Reprezentanţii Fiscului sunt de părere că unii administratori de firme preferă să îşi acorde salarii mari pentru a obţine mult mai uşor „cash”, dar spun că această soluţie este benefică şi bugetului de stat. „Este normal ca patronii de firme care, conştienţi fiind că dispun de venituri consistente în decursul unui an, să îşi ofere salarii mari pentru a avea lichidităţi. Din punct de vedere fiscal, este foarte bine, pentru că se plătesc şi impozitele aferente la bugetul de stat. Alţii preferă alte metode de a se folosi de banii firmei şi încearcă să evite plata unor impozite”, ne-a explicat un inspector fiscal.

 
Bani din contracte finanţate cu fonduri publice
 
Cele mai mari două venituri pe anul 2015, conform declaraţiilor 205, au fost depuse de o companie din sectorul construcţiei de drumuri şi poduri din Târgu Frumos. Din informaţiile „Ziarul de Iaşi”, compania Eky – Sam, poate cea mai puternică din judeţ în acest domeniu, a plătit către doi angajaţi circa 3,6 milioane lei pe parcursul anului trecut. Societatea are un capital social de 8,5 milioane lei şi este deţinută de soţii Ion şi Saveta Echimov, primul cu o participaţie de 60%. Eky – Sam a fost fondată în 1997 şi îşi susţine în general activitatea din contracte publice privind construcţia de drumuri şi poduri, dar obţine venituri şi din comercializarea materialelor de construcţii. Din această activitate, Eky-Sam a reuşit să înregistreze o cifră de afaceri de 59 milioane lei şi un profit net de 11,8 milioane lei, după ce în  2014 obţinuse un profit net de circa 7,2 milioane lei. Astfel, acţionarul majoritar Ion Echimov a avut anul trecut venituri de peste 2,1 milioane lei, în timp ce soţia sa a încasat cu 600.000 lei mai puţin.
 
Drojdia a adus venituri frumuşele

Printre primii zece cel mai bine plătiţi ieşeni se numără şi membri din conducerea companiei păşcănene Rompak, producătorul drojdiei Pakmaya. Înfiinţată în 1994, societatea Rompak a avut anul trecut venituri totale de 102,4 milioane lei şi a obţinut un profit net de 14,36 milioane lei cu o medie de 218 salariaţi. Trei dintre aceşti angajaţi fac parte din topul realizat de „Ziarul de Iaşi”, respectiv managerul Kadir Yasar Telatar cu peste 780.000 lei pe anul 2015, Omer Elbuz Manoglu cu peste 560.000 lei şi Ibrahim Mert cu circa 480.000 lei. Printre şefii de la Rompak şi-au găsit locul şi alţi afacerişti din Paşcani, nume nu foarte cunoscute public, dar cu rezultate economice notabile.

Iuliana Lupu, patroana firmei A.R.M. Grup Feroviar, a avut anul trecut venituri de peste 630.000 lei. În prezent, Iuliana Lupu deţine societatea de lucrări de construcţii căi ferate pe care a fondat-o în urmă cu şase ani împreună cu Andrei Cătălin Lupu (aproape 20 de ani), iar anul trecut a avut afaceri de 9,8 milioane lei şi profit de peste 500.000 lei. Totodată, Iuliana Lupu are tangenţe şi cu societatea păşcăneană  Aprodex, condusă de soţul ei Neculai Lupu, fratele primarului din comuna Vânători, Constantin Lupu. Neculai Lupu este cel care i-ar fi dat mită un microbuz primarului din Sireţel, motiv pentru care a fost deja condamnat pe fond la trei ani de închisoare, iar firma Aprodex a primit o amendă penală de 10.000 lei. Tot din Paşcani, Dumitru Hârjoi, patron al firmei Infostar alături de Cornelia, Marius şi Cristian Hârjoi, a avut venituri de peste 600.000 lei anul trecut. Înfiinţată încă din 1995, societatea Infostar este specializată în automatizări industriale şi anul trecut a avut, cu doar 19 angajaţi, afaceri de peste patru milioane lei şi un profit de circa 690.000 lei.

Producţia cărnii este pe val

Clasamentul este încheiat de fostul consilier local din Paşcani Vasile Pleşca, patron al firmei Ava Star, şi alţi doi antreprenori din Târgu Frumos şi Paşcani, toţi cu venituri cuprinse între 400.000 şi 500.000 lei anul trecut. Compania cu activitate în producţia şi conservarea cărnii Ava Star, înfiinţată în urmă cu 22 de ani, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 92,7 milioane lei şi un profit de peste 5,5 milioane lei cu un număr mediu de 189 salariaţi. De partea cealaltă, Valentin Cârnei, care deţine firma Sabs Network din Târgu Frumos cu activitate în domeniul IT, a reuşit anul trecut cu 16 angajaţi să obţină o cifră de afaceri de 2,5 milioane lei şi un profit de 580.000 lei. Poziţia a zecea este ocupată de Dumitru Corobco, acţionar al firmei păşcănene Industrial Fluid alături de Vlad şi Cristian Ancuţa, societate care în 2015 a avut o cifră de afaceri de circa 3,9 milioane lei şi un profit de 960.000 lei cu şase salariaţi.     

Comentarii