FOTO Simplitate și naturalețe: stilul scandinav în amenajari interioare

miercuri, 12 noiembrie 2014, 18:14
2 MIN

Puține stiluri de design interior sunt atat de simpliste și elegante precum stilul scandinav. Amintind de răceala iernilor polare, dar încălzit de culori naturale și calde, stilul scandinav este din ce în ce mai popular printre tineri și este ideal pentru spațiile mici sau pentru locuințele tip loft.

Cuvintele cheie prezente în caracterizarea acestui stil de amenajare interioară sunt: linearitatea, simplitatea și funcționalitatea. Nordicii preferă soluțiile optime pentru economisirea spațiului, așadar mobilierul pe care îl veți găsi la interior va fi unul încăpător, cu puține corpuri, cu linii clare și drepte, amintind de stilul modern, și fără decorațiuni sau imprimeuri unde nu este cazul. Toate piesele de mobilier și toate electrocasnicele au un scop într-o astfel de casa. Nimic din ceea ce nu este util nu rămâne la vedere. Simplu și eficient.

În ceea ce privește culoarea, într-o locuință în stil scandinav veți întâlni nuanțe de alb, crem și gri, în tonuri blânde, accentuate sporadic de un turcoaz temperat și de puncte focale de negru sau albastru ultramarin. Combinațiile de tonuri, în general, transmit o stare luminoasă și calmă, o stare generală de relaxare.

Pentru podele, designerii preferă fie pardoseli albe, fie negre (dacă spațiul este unul restrâns, nu luați varianta neagră în calcul). Preferat în rândul iubitorilor acestui stil este lemnul de mesteacăn sau cel de pin pentru podele. Pentru un buget restrâns vă recomandăm gresia mată în culoarea pietrelor sau a nisipului și încercați să montați un sistem de încălzire prin podea. 

Iluminatul este foarte important. Nordicii acordă foarte multă atenție luminii pentru că în peninsulă, iernile sunt lungi și întunecate, așa că la interior trebuie să echilibreze foarte bine atmosfera. Pe lângă ferestrele uriașe pe care le veți observa la casele lor, la interior veți întâlni sisteme de iluminat si lampi poziționate astfel încât intensitatea luminii în întreaga locuință să fie constantă.

Nu în ultimul rând, amintim și de preferința acestora pentru natură și atenția sporită acordată ecologiei. Decorul scandinav va integra și foarte multe plante perene, accesorii și decorațiuni realizate din materiale naturale.

Va invitam si pe voi sa gasiti inspiratie in designul estetic al stilului scandinav data viitoare cand veti renova sau redecora casa. Spor la treaba!

Pentru mai multe articole și sfaturi de amenajari interioare vizitati www.povesteacasei.ro

 

Comentarii