De Business

Punem punctul pe știi

Găinăriile unui fost acţionar de la Politehnica Iaşi

marți, 26 iulie 2016, 01:50
3 MIN
 Găinăriile unui fost acţionar de la Politehnica Iaşi

Lichidatorul judiciar al firmei Grup XL Company acuză administratorul societăţii că a înstrăinat active la preţuri mai mici faţă de cele din piaţă.

 

Practicianul în insolvenţă Ionela Pohrib a reuşit să demaşte unul din ultimele „tunuri” date de turcul Yuksel Ordek înainte de a cere insolvenţa firmei sale de distribuţie legume  – fructe, Grup XL Company. Lichidatorul judiciar a solicitat în instanţă anularea unui contract de vânzare – cumpărare semnat de Ordek în decembrie 2013, prin care a înstrăinat o autoutilitară Mercedes Benz la o valoare de trei ori mai mică decât preţul pieţei. La trei luni de la efectuarea acestei tranzacţii, Ordek a depus la Tribunalul Iaşi o cerere de intrare în insolvenţă a firmei Grup XL Company, solicitarea fiind acceptată două luni mai târziu.

„În fapt, reclamantul a arătat că în derularea atribuţiilor sale legale a constatat că în urmă cu un an faţă de data deschiderii procedurii insolvenţei debitoarei, aceasta a întocmit factura 4512/17.12.2013, în vederea înstrăinării autovehiculului autoutilitara Mercedez Benz Actros cu numărul de înmatriculare IS 55 YXL către cumpărătorul Marin Ioan, pentru preţul de 15 625 lei. Susţine reclamantul că preţul este mult mai mic decât cel practicat pe piaţa liberă pentru autovehicule similare, că vânzarea a avut loc în perioada suspectă de trei ani anteriori deschiderii procedurii, iar vânzarea bunului la un preţ subevaluat este de natură a dovedi intenţia părţilor de a sustrage bunul de la urmărirea creditorilor”, potrivit sentinţei prin care a fost admisă cererea lichidatorului judiciar.

Analizând solicitarea, magistraţii au considerat că se impune anularea transferului prin prisma valorii scăzute la care s-a realizat tranzacţia, obligându-l pe cumpărătorul Marin Ioan să restituie autoutilitara către Grup XL Company sau, dacă nu se mai află în posesia ei, să plătească 45.000 lei, cât s-a stabilit că ar valora autovehiculul printr-o expertiză. „Pentru determinarea valorii reale a valorii de circulaţie a bunului ce a făcut obiectul tranzacţiei la data efectuării tranzacţiei, în cauză a fost efectuată o expertiză de specialitate, a cărei concluzie a fost că această valoare este de 45 000 lei. Astfel, este evident că valoarea stabilită prin expertiza de specialitate este de aproximativ 3 ori mai mare decât valoarea preţului stabilit de către părţi şi achitat de cumpărător, fiind astfel evident că preţul de vânzare a fost derizoriu, fiind astfel îndeplinite condiţiile prevăzute de art 80, al 1, lit b LPI. În ceea ce priveşte litera C, intenţia comună a părţilor tranzacţiei, de fraudare a creditorilor, nu poate fi reţinută exclusiv pe temeiul valorii reduse a preţului de vânzare, fără a fi coroborat cu nici un alt element care să ateste coparticiparea cumpărătorului la concertul fraudulos”, conform sentinţei care poate fi atacată în termen de 30 de zile de la comunicare.

Potrivit tabelului definitiv consolidat al creanţelor, creditorii Grup XL Company au de recuperat circa 13,5 milioane lei de la turcii Cengiz şi Yuksel Ordek. Cel mai mare creditor este OTP Bank cu peste 8,5 milioane lei, acestuia alăturându-i-se Libra Bank cu 950.000 lei, Fiscul cu 388.000 lei sau Primăria Iaşi cu 642.000 lei. De asemenea, Cengiz Ordek susţine că are de recuperat 1,17 milioane lei, iar Yuksel 320.000 lei, bani pe care i-ar fi împrumutat firmei. Turcul Yuksel  Ordek este cunoscut pentru afacerile sale din comerţul cu legume şi fructe, pe care le-a început înainte de anii 2000. Ordek a fost şi unul din oamenii de afaceri care au sponsorizat activitatea fostei echipe de fotbal a oraşului, Politehnica Iaşi.  

 

 

Comentarii