De Sănătate

Punem punctul pe știi

Executivul aplică lovitura finală. Ultimul echipaj de prim ajutor din judeţ îşi dă duhul

joi, 04 mai 2017, 01:50
5 MIN
 Executivul aplică lovitura finală. Ultimul echipaj de prim ajutor din judeţ îşi dă duhul

După creşterea salariului minim, primarul PSD din Podu Iloaiei anunţă că nu mai sunt bani pentru plata paramedicilor. Era ultimul echipaj, din cele opt câte au fost înfiinţate în judeţ, care mai trăia cu finanţare de la un buget local. Restul au murit sau au fost preluate de ISU Iaşi. În 2016, echipajul de la Podu Iloaiei a făcut peste 740 de intervenţii. „După cum ştiţi, salariile au crescut, cheltuielile au crescut şi ele, iar mie mi se pare absurd că, de la înfiinţarea echipajului, s-au cheltuit cu salariile acestor angajaţi 16 miliarde de lei, în condiţiile în care ei nu sunt medici sau asistenţi, ci paramedici“, a precizat primarul PSD din Podu Iloaiei, Gabriel Istrate.

Un serviciu pionier în acordarea primului ajutor pentru bolnavii din judeţ a intrat în moarte clinică. Paramedicii echipajului de prim ajutor (EPA) din oraşul Podu Iloaiei sunt în concediu de odihnă prin decizia consiliului local şi nu mai asigură intervenţiile medicale în teritoriul arondat. Primăria Podu Iloaiei a ajuns la concluzia că, după creşterile salariale anunţate de Guvern, inclusiv a salariului minim, cheltuielile cu cei 10 angajaţi sunt prea mari şi a informat conducerea SMURD Iaşi că urmăreşte suspendarea activităţii echipajului de prim ajutor. „Orăşelul Podu Iloaiei nu mai poate suporta salariile acestor angajaţi. După cum ştiţi, salariile au crescut, cheltuielile au crescut şi ele, iar mie mi se pare absurd că, de la înfiinţarea echipajului, s-au cheltuit cu salariile acestor angajaţi 16 miliarde de lei, în condiţiile în care ei nu sunt medici sau asistenţi, ci paramedici“, a precizat primarul PSD din Podu Iloaiei, Gabriel Istrate. Potrivit prof. dr. Diana Cimpoeşu, coordonatoarea SMURD Iaşi, încetarea activităţii echipajului de prim ajutor din oraşul Podu Iloaiei se va răsfrânge asupra localnicilor din oraş şi din comunele vecine. „Prezenţa lor acolo este extrem de importantă pentru că 740 de cazuri înre­gistrate în 2016 înseamnă 740 de oameni la care au intervenit paramedicii de acolo, uneori în scopul salvării vieţii, alteori în scopul intervenţiei rapide şi pentru transportul pacienţilor către spitalele din Iaşi. Ei au intervenit şi pentru cazuri dispece­rizate către ambulanţă, atunci când nu a existat un echipaj cu asistent sau cu medic. Nu ştiu ce va însemna pentru populaţia de acolo lipsa acestui echipaj“, a subliniat şefa SMURD Iaşi. 

S-a aplicat modelul de la Mureş

Echipajul de prim ajutor de la Podu Iloaiei funcţionează din 2008. Atunci s-au înfiinţat în structura autorităţilor publice locale opt echipaje de prim ajutor SMURD la Ţibăneşti, Bivolari, Şipote, Hârlău, Răducăneni, Podu Iloaiei, Paşcani şi Târgu Frumos. Modelul a fost preluat din judeţul Mureş, acolo unde, începând cu 2005, doctorul Raed Arafat, în prezent secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne,  a înfiinţat astfel de puncte în mai multe localităţi. „Noi am mers în documentare la Mureş şi am luat exemplul de acolo. În judeţul Iaşi s-au înfiinţat opt puncte cu echipaje de prim ajutor, intenţia fiind să asigurăm în orice zonă a judeţului intervenţii rapide, adică o autospecială să ajungă la orice solicitare în 10 minute. Finanţarea pentru plata salariaţilor urma să vină din colaborarea comunelor pe care le deservea un echipaj, plus sprijin de la Consiliul Judeţean. Autospecialele au fost achiziţionate tot prin intermediul CJ care acoperea şi cheltuielile cu combustibilul sau reparaţiile. UPU de la Spitalul «Sfântul Spiridon» asigura logistica şi necesarul de medicamente“, a precizat Dan Cârlan, unul dintre „naşii“ echipajelor de prim ajutor din judeţul Iaşi, senator la momentul înfiinţării acestora. 

Consiliul Local i-a trimis în concediu

În perioada 2009-2010, mai multe echipaje de acest fel şi-au încheiat subit activitatea, după ce primarii din comunele în care funcţionau au anunţat că nu fac faţă cheltuielilor cu personalul. Două dintre echipaje, cel de la Hârlău şi cel de la Ră­ducăneni, au fost preluate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Singurul echipaj de prim ajutor din judeţul Iaşi care a supravieţuit până în 2017 în structura unei autorităţi locale a fost cel de la Podu Iloaiei. Însă în prezent paramedicii care deservesc acest punct SMURD sunt în concediu de odihnă prin decizia Con­siliului Local Podu Iloaiei. „Nicăieri în Moldova nu mai există o astfel de structură. Nici în judeţ nu mai sunt, doar la noi a rezistat mai mult. Acum, orăşelul Podu Iloaiei nu mai poate suporta salariile acestor angajaţi. După cum ştiţi, salariile au crescut, cheltuielile au crescut şi ele, iar mie mi se pare absurd că, de la înfiinţarea echipajului, s-au cheltuit cu salariile acestor angajaţi 16 miliarde de lei (vechi -n.r.), în condiţiile în care ei nu sunt medici sau asistenţi, ci paramedici“, a precizat primarul PSD din Podu Iloaiei, Gabriel Istrate. Edilul a mai adăugat că plata salariilor paramedicilor din localitate a fost făcută strict din fondurile Primăriei Podu Iloaiei, fără ca vreuna dintre co­munele în care intervenea echipajul să sprijine acest efort. Mai mult, potrivit primarului, echipajul din localitate nici nu desfăşura intervenţii de amploare. „Echi­pajul intervenea doar după ce coordonatorul de la dispecer hotăra în funcţie de dificultate şi distanţă că poate merge EPA din Podu Iloaiei. În unele situaţii au mers ei, dar situaţia era complicată şi au cerut sprijin cu echipaj de la SMURD cu medic sau de la SAJ“, a mai arătat Gabriel Istrate.

Totuşi, potrivit conducerii SMURD Iaşi, echipajul de la Podu Iloaiei îşi îndeplinea onorabil sarcinile şi în situaţii foarte grele. Colectivul era chiar dat drept exemplu pentru felul în care a acţionat pentru salvarea unor pacienţi. „Echipajul de la Podu Iloaiei reprezenta pentru Iaşi o mândrie. Angajaţii de acolo sunt paramedici selectaţi şi formaţi pe parte me­dicală în cadrul UPU şi pe partea operativă, în cadrul ISU. În urmă cu o lună am fost anunţaţi de primărie că are în vedere suspendarea activităţii acestui echipaj. Am transmis către DSU această informare şi am discutat în şedinţele operative lunare ISU-SMURD ce soluţii avem. Evident, mergem către pregătirea unui echipaj al ISU care să intervină pentru situaţiile din Podu Iloaiei, dar asta înseamnă posturi in structură, oameni noi selectaţi şi formaţi. Oamenii care lucrează pentru echipajul de la Podu Iloaiei sunt oameni care au deja experienţă de nouă ani“, a precizat Diana Cim­poeşu, medic şef UPU-SMURD. Potrivit medicului, paramedicii de la Podu Iloaiei vor putea lucra în continuare doar dacă se vor înscrie pentru obţinerea unor posturi în cadrul ISU-SMURD. Însă, având în vedere că media de vârstă a salariaţilor este peste 45 de ani, majoritatea nu va respecta criteriul de vârstă cerut de structura MAI. Echipajul de prim ajutor de la Podu Iloaiei a intervenit în nouă ani de funcţionare la aproape 4.000 de solicitări. În 2016, echipajul a făcut peste 740 de intervenţii. În prezent, doar în judeţul Mureş mai funcţionează echipaje de prim ajutor. 

Comentarii