Jalnicul „drum al hoţilor“, transformat în şosea de centură anul acesta

joi, 26 ianuarie 2017, 03:01
2 MIN

Șeful de la „Drumuri Naţionale“ Iaşi a confirmat că cei 152 milioane lei alocaţi judeţului din bugetul pe 2017 al Ministerului Transporturilor sunt pentru prelungirea Centurii până la bariera Tomeşti, pentru acces la DN 28.

Lucrările pentru finalizarea variantei ocolitoare de trafic greu a Iaşului ar putea fi relansate în acest an. După mai bine de patru ani, timp în care anual guvernul a refuzat să acorde finanţare, în 2017 au fost prevăzuţi 152 milioane lei. Directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi, Ovidiu Laicu, a confirmat ieri că suma inclusă în bugetul Ministerul Transporturilor (MT) vizează ultima porţiune a şoselei, inclusiv sectorul Selgros-Poitiers / şos. Bucium – str. Trei Fântâni – şos. Tomeşti. Laicu a precizat că are această informaţie de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

„Suma este prevăzută la credite de angajament şi poate fi lansată, de către CNAIR, licitaţia pentru proiectare şi execuţie“, a declarat Laicu.

Lucrările ar urma să fie efectuate pe tronsonul intersecţie Selgros – b-dul Poitiers – intersecţie pasarela Bucium – str. Trei Fântâni – intersecţie şos. Tomeşti, în contextul în care sunt prevăzute două noduri rutiere, la intersecţia cu DN 24 (şos. Bucium) şi DN 28 (şos. Tomeşti), precum şi şapte poduri/pasaje. Lungimea totală ajunge la 6,77 km.

În 2016, guvernul a actualizat valoarea acestui proiect la suma de 173,6 milioane lei, lucrările de construire fiind de 150,4 milioane lei. În perioada 2007 – 2012, guvernul a finanţat lucrările de construire a primei porţiuni a variantei de trafic greu, pe o lungime de aproape 14 km, pe tronsonul DN 28 (Metro) – DJ 248 (Horpaz). Conform procesului verbal de recepţie finală, valoarea lucrărilor efectuate a ajuns la 298,4 milioane lei.

O altă componentă a proiectului, pentru care nu există încă finanţare, este construirea variantei de trafic uşor (8 km, inclusiv penetraţie Dacia), valoarea actualizată fiind de 142 milioane lei, sumă din care lucrările de construire ajung la 113,4 milioane lei. Pentru celălalt obiect rămas de executat (iluminat intersecţii şi o parcare pe centura deja dată în circulaţie) sunt necesari alţi 106,1 milioane lei.

Propunerea de alocare a celor 152 milioane lei reprezintă singurul proiect important al guvernului pe 2017 în privinţa Iaşului şi care apare acum în bugetul de stat. Deocamdată, pentru alte trei proiecte vitale ale Iaşului şi regiunii (Spitalul Regional de Urgenţă, Autostrada Iaşi – Târgu Mureş şi Aeroportul Internaţional) nu sunt propuneri de alocări de fonduri în bugetele ministerelor de resort.

Comentarii