Mama premierului, despre afacerile ginerelui: „Sunt soacră, nu consilier”

joi, 05 martie 2015, 12:06
7 MIN
 Mama premierului, despre afacerile ginerelui: „Sunt soacră, nu consilier”

Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, a fost întrebată de către jurnalişti, la ieşirea de la audierile de la DNA Ploieşti în dosarul în care este arestat ginerele său, Iulian Herţanu, dacă este consilier la vreuna din firmele acestuia, ea a răspuns doar: "Sunt soacră, nu consilier".

Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, a ieşit, joi, de la DNA Ploieşti, după aproximativ o oră de audieri, avocatul acesteia spunând că aceasta are calitatea de martor şi că va rămâne cu această calitate.

Întrebată dacă confirmă zvonurile potrivit cărora lucra ca şi consilier într-una din firmle econtrolate de Herţanu, Cornelia Naum a spus: "Sunt soacră, soacră, nu consilier".

De altfel, aceasta a fost singura declaraţie făcută de către mama premierului la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Ploieşti, unde a fost audiată în dosarul vizând fraude cu fonduri europene, în care este arestat preventiv ginerele său, Iulian Herţanu, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă.

Referindu-se la întrebarea jurnaliştilor cu privire la o eventuală calitate de consilier a Corneliei Naum în una dintre firmele ginerelui acesteia, avocatul Bogdan Vlad a catalogat informaţia drept "o speculaţie de presă".

"Vă pot garanta că este martor (n.r. – Cornelia Naum) şi că va rămâne cu această calitate. Doamna are un contract de muncă part-time cu societatea fiicei dânsei, dar nu are nicio legătură cu societăţile în legătură cu care s-a reţinut acţiunea presupus infracţională în cauză. Sigur că a participat la nişte discuţii la un moment dat între anumite persoane care au o anumită calitate în acest dosar. Cu privire la aceste lucruri a fost întrebată", a declarat avocatul Bogdan Vlad.

După ce a ieşit de la audieri, Cornalia Naum a urcat în maşina avocatului său şi a părăsit curtea instituţiei.

Cornelia Naum a ajuns la sediul DNA Ploieşti, joi, în jurul orei 9.15, pentru a fi audiată în dosarul privind fraudarea de fonduri europene, în care este arestat cumnatul premierului, Iulian Herţanu.

Mama premierului Victor Ponta a venit singură la sediul DNA Ploieşti. După ce s-a legitimat la intrarea în sediul instituţiei, Cornelia Naum a fost invitată să aştepte în holul instituţiei, ea intrând la audieri după ce aşteptat timp de aproximativ trei sferturi de oră pe o bancă din holul DNA Ploieşti.

Aşteptată de jurnalişti, care i-au pus o serie de întrebări despre calitatea în care va fi audiată şi dacă ştia despre afacerile ginerelui său, Iulian Herţanu, Cornalia Naum a răspuns: "Dau declaraţii la DNA, nu la dumneavoastră. Aştept să mă întrebe procurorii".

La insistenţele jurnaliştilor în ceea ce priveşte afacerile lui Herţanu, Cornelia Naum a răspuns: "Nu-mi puneţi întrebări din astea. Eu vă păzesc pe dumneavoastră să nu cădeţi".

În 26 februarie, şi sora premierului Victor Ponta, Alexandra Herţanu, a fost audiată la Serviciul Teritorial Ploieşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în acelaşi dosar în care soţul său, Iulian Herţanu, este arestat preventiv, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, sub acuzaţia de deturnare de fonduri europene şi evaziune fiscală.

La începutul lunii martie, liderul PSD, premierul Victor Ponta, afirma că este afectat de verificările efectuate de procurorii DNA faţă de membri ai familiei sale, deoarece îl doare când se întâmplă ceva cu familia sa, evitând în continuare să comenteze despre dosar sau responsabilitatea cumnatului său.

Întrebat, la Antena 3, dacă este afectat de verificările efectuate de procurorii DNA faţă de membri ai familiei sale, Ponta a răspuns că da.

"Normal că sunt afectat. Eu nu mă apuc să mint poporul şi oamenii. Ţineţi minte: "Între justiţie şi fratele meu aleg justiţia” (referire la declaraţiile fostului preşedinte Traian Băsescu-n.r.). Nici nu ştiai dacă să plângi sau să râzi de ipocrizie. Nu. Mă doare când se întâmplă ceva cu familia mea. Nu am comentat şi nu o să comentez nicio secundă nimic legat de dosarul şi de responsabilitatea cumnatului meu. E vinovat, plăteşte! Nu-i vinovat…M-a afectat foarte tare linşajul mediatic. Subliniez că imediat nişte şmecheri din propaganda băsistă au zis: “Uite, Ponta atacă procurorii”. Hai, mă, da’ ce, Rareş Bogdan e procuror?! Sau ce?! Linşajul mediatic la adresa mamei mele, care, repet, până la 72 de ani, eu asta cred, nu i-a zis niciun vecin vreodată “domn’e, eşti şefă de familie mafiotă”. Asta sigur că mă doare şi mă afectează foarte tare, dar trebuie să le ducem pe toate", a spus Ponta.

În dosarul în care au fost arestaţi preventiv Iulian Herţanu şi Vladimir Ciorbă au fost puși sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Vlad Cosma şi tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum şi omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii susţin că, în perioada 2011 – 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD, a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale – activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcţionari ai SC Hidro Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca aceştia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL – SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.

"Scopul grupului infracţional astfel format şi sprijinit a fost atins, urmărirea penală făcută până la acest moment relevând: deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, către «partenerii» la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 de lei reprezentând impozit pe profit)", arăta DNA.

Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare la Comarnic, în valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, însă lucrările, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfârşitul anului trecut.

Cornelia Naum, mama premierului Ponta, este asociată, alături de ginerele său, Iulian Herţanu, în firma "Hertanu Projects" SRL. Herţanu mai este asociat în firma Liquid Studios SRL, unde are doi asociaţi, în timp ce soţia sa, Alexandra Florina Herţanu, sora premierului Victor Ponta, este asociată în firma SC Exfin 2000 SRL, unde deţine 49 % din acţiuni, iar o altă persoană, Natalia Maier, deţine 51 % din acţiunile firmei.

Firma Hertanu Projects SRL, al cărei asociat principal este Iulian Herţanu, a fost înregistrată în anul 2004, cu sediul social în Bucureşti şi are ca principal domeniu de activitate specific agenţiilor de publicitate. Herţanu deţine 95% din această firmă, al cărei administrator este, în timp ce mama lui Victor Ponta, Cornelia Niculina Naum, are restul de 5%.

SC Hertanu Projects are, de asemenea, trecute la Registrul Comerţului alte câteva zeci de activităţi secundare, de la editarea ziarelor la "activităţi de servicii suport pentru învăţământ” sau intermedieri în comerţul cu animale.

În anul 2011, Hertanu ProjectsSRL a avut un număr mediu de 2 salariaţi şi a înregistrat un profit net de 9.979 lei la o cifră netă de afaceri de 87.929 lei. Un an mai târziu, în 2012, firma a înregistrat o cifră de afaceri netă de 115.322 lei şi un profit net de 4.026 lei, pentru ca în 2013 cifra de afaceri netă să scadă la 9.700 lei, iar firma să raporteze o pierdere brută de 29.603 lei.

Mediafax

 

Comentarii