De Business

Punem punctul pe știi

Numărul insolvenţelor s-a redus la jumătate

joi, 01 octombrie 2015, 01:50
2 MIN
 Numărul insolvenţelor s-a redus la jumătate

În primele opt  luni ale acestui an, numărul firmelor din Iaşi intrate în insolvenţă s-a redus cu aproape 50 de procente. Totuşi, Iaşul rămâne în topul judeţele cu cele mai numeroase cazuri aflate pe rolul instanţei. Pe primul loc este de departe capitala ţării unde, de la începutul acestui an, 1.270 de unităţi economice au intrat sub incidenţa legii 85/2014. Judeţele Bihor şi Timiş urmează în topul firmelor insolvente pe 2015.

Astfel, în intervalul 1 ianuarie-31 august 2015, 371 firme, respectiv 347 în cazul celui de-al doilea judeţ enumerat, au ajuns în insolvenţă. Imediat după aceste două judeţe se plasează Maramureş (315), Constanţa (300) şi Iaşi (280), iar cele mai puţine cazuri s-au înregistrat în primele opt luni în Teleorman (51), Sălaj (49) şi Harghita (44). Faţă de intervalul ianuarie-august 2014, incidenţa cazurilor de firme intrate în insolvenţă în acest an s-a diminuat în ţară cu 56,39 puncte procentuale, potrivit celei mai recente centralizări date publicităţii de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). La nivel naţional s-au consemnat 6.875 de unităţi economice în această situaţie, faţă de aproape 15.000 în intervalul corespunzător din 2014.

Scăderea semnificativă a numărului de insolvenţe din acest an este relevantă doar din punct de vedere statistic, fără să propage un efect de îmbunătăţire a disciplinei de plată în rândul companiilor, susţine conducerea companiei Coface România. „Mai mult decât atât, se întâmplă contrariul: se înregistreaza un număr similar de insolvenţe în rândul companiilor mari, iar numărul locurilor de muncă pierdute, precum şi impactul financiar sunt în creştere. Din punctul de vedere al distribuţiei sectoriale, fabricarea produselor textile, construcţiile, HoReCA, activităţile recreative şi industria metalurgică sunt în top cinci sectoare cu cel mai ridicat număr al insolvenţelor nou deschise pe parcursul primului semestru al anului curent, raportat la 1.000 de firme active”, se arată în studiul Coface.

 

 

Comentarii