Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Patru seri în piaţă, patru observaţii

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

Dacă marile oraşe nu vor înţelege să împartă picături de secol 21 până în ultimul cătun, ne vom face ţăndări cu lanterne cu tot. 

Liderii PSD au admis că iau în calcul retragerea ordonanţei sâmbăta trecută, la scurt timp după ce preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a anunţat că CCR va lua o decizie până pe 11 februarie. Intuiesc un mesaj tranşant din partea magistraţilor, transmis pe canale neoficiale: “Lăsaţi-o baltă, vă faceţi de râs. Nu contaţi pe noi la numărat milionul”. Sigur, nu putem exclude nici cealaltă variantă. Judecătorii i-au asigurat pe liderii PSD că vor “albi” ordonanţa şi le-au trasat misiunea să potolească mai întâi strada. Ar fi cel mai sinistru scenariu de manipulare publică de după Revoluţie. În ambele cazuri, să nu ne amăgim. Judecătorii CCR provin din rândul politicenilor sau sunt numiţi politic. Ca urmare, deciziile lor vor avea mereu o doză ridicată de “interes” personal. Altfel spus, “strada” va câştiga toate războaiele atâta timp cât va deţine “majoritatea” la Curtea Constituţională. Se întâmplă şi la case mai mari. Urmăriţi dezbaterile şi mizele pur politice care premerg numirii judecătorilor la Curtea Supremă a SUA.

Simpatizanţii PSD nu au resimţit marele şoc duminică, atunci când au ieşit 600.000 de oameni în stradă, ci a doua zi, când numărul protestatarilor a scăzut considerabil. Ei chiar erau convinşi că nu e un miting împotriva unei ordonanţe, ci împotriva unei guvernări PSD. Mulţi dintre ei n-au înţeles nici până astăzi de ce să îngheţi seară de seară pentru trei articole de lege. La alţii “rotiţele” au început să se învârtă. De la o zi la alta, am remarcat în ochii unor pesedişti priviri parţial nedumerite, dar admirative.

România marilor oraşe s-a schimbat profund în ultimii 3-4 ani. Nu mai mult. În ultimii 3-4 ani. E ceea ce-i scapă Alinei Mungiu Pippidi şi celor care îi ţin isonul. Investiţiile din zona IT şi dezvoltarea industriilor creative au reuşit să păstreze în ţară zeci de mii tineri care în anii ’90 şi primul deceniu al anilor 2000 fugeau unde vedeau cu ochii. Unii dintre cei plecaţi au început să se întoarcă. Creşterea exponenţială a zborurilor externe s-a tradus printr-o schimbare de paradigmă. De ce să pleci dacă locuieşti la 2-3 ore de Munchen, Londra sau Barcelona? De ce să te întorci dacă munceşti la 2-3 ore distanţă de Iaşi, Cluj-Napoca sau Timişoara? Reţelele sociale au comprimat şi mai mult distanţele. Geografia a devenit irelevantă. Eşti tot timpul alături de “ai tăi”. Reţelele sociale au liberalizat oferta liderilor de opinie. Sute de amici preiau şi distribuie frânturi de activism civic promovat până mai ieri chiar de Alina Mungiu Pippidi. Dincolo de toate, justiţia a făcut aerul marilor oraşe mai respirabil. Până marţea trecută, când am ieşit în stradă cu o senzaţie acută de sufocare.

Toate aceste transformări s-au petrecut în ultimii 3-4 ani. Şi nu sunt ireversibile. Pentru că mutaţiile s-au produs doar în ADN-ul marilor oraşe. Altfel, falia dintre urban mare şi rural/ mici oraşe s-a adâncit. Iar frustarea celor care simt că rămân în urma istoriei se va strânge ca un elastic în jurul oglinzilor în care ne admirăm tinereţea, frumuseţea şi libertatea. Cu cât vom înainta mai mult, cu atât mai bruscă ne va fi prăbuşirea. Dacă marile oraşe nu vor înţelege să împartă picături de secol 21 până în ultimul cătun, ne vom face ţăndări cu lanterne cu tot. Să nu aşteptăm nimic de la guvern. Mânat de bune intenţii, Dacian Cioloş urma să lărgească această prăpastie, acordând prime de relocare din regiunile sărace spre cele mai dezvoltate. Aceasta e o provocare pentru comunităţile locale. De comun acord, dar urgent, instituţiile publice, societatea civilă şi companiile private trebuie să elaboreze strategii prin care să împingă dezvoltarea dincolo de zidurile cetăţii. Altfel, mai devreme sau mai târziu, cetatea va fi din nou asediată.

PS. Oops! CCR a dat câştig de cauză Guvernului în prima decizie. Ne paşte cel mai sinistru scenariu?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri