Propunerile ieșenilor! Ce loc din oraș ar trebui să poarte numele Regelui Mihai?

vineri, 15 decembrie 2017, 03:01
3 MIN
 Propunerile ieșenilor! Ce loc din oraș ar trebui să poarte numele Regelui Mihai?

Cititorii „Ziarului de Iaşi“ au trimis redacţiei numeroase pro­puneri pentru denumirea unui loc reprezentativ din oraş în memoria Regelui Mihai I. Publicăm astăzi lista celor mai importante pro­puneri care au fost cel mai frecvent amintite pe forumul online al cotidianului nostru şi pe adresa redacţiei.

Cele mai multe „voturi“ au fost pentru redenumirea Par­cului Expoziţiei.

„Mi s-ar părea potrivit Parcul Expoziţiei, acesta ar putea fi redenumit şi amenajat cu un grup statuar/monument referitor la Regele Mihai, întrucât denumirea de astăzi nu mai este de actualitate. Cred că şi dimensiunile şi potenţialul parcului pot fi raportate la importanţa perso­nalităţii, neputând denumi «Re­gele Mihai I» un părculeţ din spatele vreunui cartier de care mu­nicipalitatea poate va uita în timp“, a spus Beatrice Cordu­neanu într-un e-mail trimis re­dacţiei.

Aceeaşi propunere a făcut-o şi prof. univ. Dan Precu­panu, el afirmând că pe soclul si­tuat între liniile de tramvai, din faţa intrării în parc, ar putea fi am­plasată statuia Regelui Ferdinand.

„Aici ar trebui dezvoltat un loc al regalităţii ca o continuare a aleei mareşalilor români care au fost activi în timpul regalităţii. Să nu credeţi că sunt un regalist, ci un om care respectă adevărul istoric şi doreşte frumuseţea acestui oraş“, se arată în mesajul primit pe adresa redacţiei.

Un alt cititor a militat pentru schimbarea denumirii Pieţei Unirii.

„Un loc în Iaşi ar trebui să fie unul reprezentativ în special că Iaşul a fost locul de taină preferat al Majestăţii Sale. Piaţa Unirii ar trebui să-i poarte numele fiind în centrul acestei urbe greu încercate“, a spus Florin pe forumul online al cotidianului nostru.

Alte propuneri au vizat denumirea cu numele Regelui Mihai I a Pieţei din faţa Palatului Culturii şi a Prefecturii, a Pieţei Podul Roş, a Parcului Orăşel (vizavi de Sala Sporturilor) şi amenajarea unui nou parc în zone precum Tudor Vladimirescu – Univer­sitatea Tehnică sau lângă Gara Internaţională.

Într-un e-mail tri­mis pe adresa redacţiei, Gabriel Stoian a propus denumirea Ae­roportului Internaţional după numele Regelui Mihai.

„Întrucât Regele Mihai I a fost nu numai un şofer pasionat şi foarte priceput, pasionat de mecanică şi un foarte bun aviator, dar şi comandant al Armatei Române după actul de la 23 august 1944, o bună alegere ar fi denumirea cu numele lui a unei unităţi militare de aviaţie, unei şcoli de aviaţie militară sau unei şcoli de maiştri militari mecanici“, a mai spus cititorul.

Ideea ca Aeroportul să poarte numelui Regelui Mihai este susţinută şi de către prof. Leonard Olaru.

Printre cei care au făcut propuneri s-a numărat şi consilierul local Răzvan Timoficiuc. El a anunţat săptămâna trecută că va propune în şedinţa Consiliului Local de astăzi ca Parcul Orăşel să fie redenumit Parcul Regele Mihai I.

VEDEȚI ȘI:

Vă invităm la dezbatere: Ce loc din oraş ar merita numele Regelui Mihai I?

Comentarii