Scăderea concentraţiei de hormoni masculini a permis dezvoltarea civilizaţiei umane

marți, 05 august 2014, 22:46
2 MIN
 Scăderea concentraţiei de hormoni masculini a permis dezvoltarea civilizaţiei umane

Explozia artei din urmă cu 50.000 de ani a coincis cu o perioadă în care oamenii au devenit mai blânzi, iar trăsăturile masculine s-au atenuat, ca urmare a scăderii nivelului de testosteron, relevă un studiu realizat de cercetători americani.

Omul modern a apărut cu aproximativ 200.000 de ani în urmă, dar a cunoscut o evoluţie majoră abia acum 50.000 de ani, când concentraţia de testosteron (hormon masculin) a început să scadă. Această modificare hormonală a permis reducerea violenţei, dezvoltarea cooperării între indivizi, perfecţionarea uneltelor, îmbunătăţirea abilităţii manuale şi descoperirea artei.

Există dovezi pe scară largă că, în urmă cu aproximativ 50.000 de ani, au început să fie produse unelte din os şi corn, arme, instrumente de pescuit şi alte echipamente.

Studiul a fost realizat de Universitatea din Utah pe 1.400 de cranii umane moderne şi antice. Cercetătorii au descoperit la aceste cranii schimbări care indică o scădere a nivelului de testosteron în aproximativ aceeaşi perioadă în care cultura cunoştea progrese semnificative, relatează The Telegraph şi slate.fr.

Dintre fosilele studiate, 13 erau vechi de peste 80 000 ani, 41 aveau o vechime între 10.000 şi 38.000 de ani, iar 1.367 erau mai recente şi reprezentau treizeci de origini etnice diferite.

Comportamentul uman modern şi inovaţia tehnologică, care să permită schimburi culturale rapide şi naşterea artei, au apărut probabil simultan cu schimbări fizice şi un comportament mai cooperant la om, a declarat Robert Cieri unul dintre autorii studiului.

Scăderea nivelului de testosteron este vizibilă în special în evoluţia treptată a craniilor umane, cu arcadele sprâncenelor care devin mai subţiri şi feţele mai rotunjite şi mai feminine.

Brian Hare şi Jingzhi Tan, cercetători de la Universitatea Duke asociaţi la studiu şi specialişti în evoluţia animalelor, subliniază că schimbări de comportament ca urmare a unor modificări hormonale şi morfologice există relativ frecvent în lumea animală.

Rămâne de aflat dacă scăderea nivelului de testosteron la bărbaţi a fost consecinţa schimbării de comportament sau, dimpotrivă, cauza acesteia.

Dacă oamenii preistorici au început să trăiască mai aproape unul de altul şi să-şi transmită tehnici şi cunoştinţe, ei au devenit mai toleranţi unii faţă de ceilalţi. Cheia succesului nostru este abilitatea de a coopera, de a ne înţelege cu ceilalţi şi de a învăţa unii de la alţii, subliniază Robert Cieri.

Studiul a fost publicat la 1 august în revista Current Anthropology. (Agerpres)

Comentarii