De Business

Punem punctul pe știi

Se anunţă vreme cu soare pentru economie

Standard&Poor’s a confirmat ratingurile României, cu perspectivă stabilă.

luni, 20 octombrie 2014, 01:50
2 MIN
 Se anunţă vreme cu soare pentru economie

Agenţia de rating Standard&Poor’s a confirmat ratingurile României pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi în moneda locală, la nivelulBBB-/A-3, cu perspectivă stabilă. Menţinerea ratingurilor României se datorează continuării procesului de consolidare fiscală şi scăderii gradului de îndatorare externă a României, precum şi perspectivelor relativ solide de creştere economică, potrivit agenţiei de evaluare financiară.

Calificativele sunt constrânse de cadrul de guvernanţă, un nivel relativ scăzut al PIB pe cap de locuitor de 9.600 de dolari, şi nivelul încă ridicat, deşi în scădere, al datoriei în valută a sectorului privat, care poate limita politica monetară. S&P notează că Romania a intrat în recesiune tehnică în prima jumătate a anului 2014, cu două trimestre consecutive de contracţie economică, provocată în primul rând de nivelul redus al investiţiilor, determinat în special de nivelul scăzut de absorbiţie a fondurilor europene. Din acest motiv, agenţia anticipează că creşterea economică a României va încetini în acest an la 2,2%. Totuşi, pentru perioada 2014-2017, S&P prognozează o creştere medie a PIB de 2,7%, cu o îmbunătăţire treptată a cererii interne, în pofida declinului populaţiei şi a factorilor care inhibă creşterea, precum infrastructura necorespunzătoare.

 
Totodată, agenţia consideră că în anul 2014 România îşi va îndeplini ţinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB, iar nivelul datoriei publice va continua să se menţină sub 40% în următorii trei ani. S&P notează totuşi că cea mai mare parte a cheltuielilor bugetare din acest an pare să aibă loc în trimestrul al patrulea, ceea ce ar putea conduce la o alocare necorespunzătoare a resurselor.  Pentru 2015, S&P consideră că în absenţa unor măsuri de compensare a veniturilor pierdute prin reducerea cu 5% a contribuţiilor de asigurări sociale va duce la un deficit bugetar de 2% din PIB, peste ţinta de 1,4%. Pe termen mediu, obiectivul guvernului de a reduce în continua deficitul va fi probabil susţinut de redresarea cererii interne.
 
Agenţia nu anticipează deficite bugetare mari în România, în viitorul previzibil, dar consideră că, în ansamblu, calitatea cheltuielilor publice din România este sub nivelul optim. România nu a fost capabilă să cheltuiască eficient şi efectiv fondurile post-aderare de 23 de miliarde de euro alocate de UE pentru perioada 2009-2013. Această situaţie a fost determinată atât de constrângerile bugetare legate de cofinanţarea proiectelor, cât şi de capacitatea slabă de administrare. În ceea priveşte riscurile potenţiale generate de situaţia geopolitică actuală, agenţia consideră că acestea sunt reduse, având în vedere nivelul scăzut al relaţiilor de natură economică şi comercială ale României cu Rusia şi Ucraina.

 

 

Comentarii