N

Secretul celui mai puternic ou pascal de ciocnit, descoperit de sârbii din Mokrin

N

vineri, 18 aprilie 2014, 10:51
2 MIN
 Secretul celui mai puternic ou pascal de ciocnit, descoperit de sârbii din Mokrin

\N

Sârbii din localitatea Mokrin (Kikinda) dețin un secret pentru a alege cel mai puternic ou pascal care va deveni ‘campion’ în cadrul unui concurs internațional de ciocnit ouăle.

Dincolo de faptul că puterea oului depinde de soiul găinilor, de hrana pe care o primesc și de iarba pe care o ciugulesc, sute de oameni vin în Mokrin să cumpere ouă de la localnicii deveniți celebri prin concursul lor, pentru că cei mai mulți câștigători de aici sunt.

‘Tăria oului se poate testa ciocănind oul încet de dinte, dar nu de proteză dentară. Cunoscătorii spun că fiecare ou produce un anumit sunet. Apoi, depinde de tehnica de ciocnire a ouălor: se ciocnește doar în vârf, prin lovituri fine, repetate. Niciodată nu ciocnim ouăle puternic ca să le spargem dintr-o singură lovitură. Cine procedează altfel este descalificat din concurs’, a detaliat, pentru AGERPRES, Lazar Manoilovici, consul general al Republicii Serbia în România.

La Campionatul mondial de ciocnit ouă vopsite, care va avea loc duminică la Mokrin, lângă Kikinda, fiecare concurent se prezintă cu un singur ou. În concurs intră și peste o mie de oameni care au auzit de faima întrecerii până departe: Brazilia, Canada, Marea Britanie, Germania, Austria și țările din jur.

Prin acest concurs, sârbii își promovează tradițiile și atracțiile turistice din zona de la frontiera cu județul Timiș.

Juriul Campionatului de ciocnit ouă desemnează un singur câștigător, care va primi o diplomă și premii oferite de sponsori.

Românii care doresc să participe la concurs pot trece granița prin punctele de frontieră timișene Lunga-Nakovo și Valcani-Vrbița. (Agerpres)

Comentarii