De Business

Punem punctul pe știi

Lupul este pus paznic la stână

Societatea unui senator PSD de Iaşi a fost prinsa folosind angajaţi fără acte

vineri, 30 octombrie 2015, 02:50
2 MIN
 Societatea unui senator PSD de Iaşi a fost prinsa folosind angajaţi fără acte

 „Eu nu mă ocup de firmă, domle”, ne-a răspuns Florin Constantinescu. La firma Morlux Florena SRL parlamentarul deţine 98,5% din acţiuni, iar administrator este soţia lui.

Firma senatorului PSD Florin Constantinescu lucrează cu muncitori la negru. În urma unui control derulat de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) la firma Morlux Florena SRL s-au descoperit 4 angajaţi care lucrau fără contract de muncă. Constantinescu este membru în Comisia Economică, industrii şi servicii din Senat, iar printre iniţiativele legislative ale acestuia din mandatul curent se regăseşte chiar şi o propunerea pentru modificarea şi completarea Codului Muncii. Societatea sancţionată de ITM este specializată în fabricarea produselor de morărit şi funcţionează în satul Criveşti, locul de naştere al senatorului Constantinescu. Acesta are o cotă de participare de 98,5 procente în cadrul Morlux Florena SRL, potrivit datelor din „fişa” firmei de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

„Eu nu mă ocup de firmă, domle. Eu sunt acţionar. Nu mă ocup eu. Habar nu am”, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi” parlamentarul când a fost întrebat de „vizita” inspectorilor de muncă. Restul părţilor sociale sunt deţinute de fiica şi ginerele senatorului, Roxana-Elena şi Andrei Burţilă, iar administrator este Săndica Constantinescu, însăşi soţia parlamentarului PSD. Morlux Florena SRL a fost înfiinţată în anul 1994, iar anul trecut a declarat o cifră de afaceri de circa 1,1 milioane lei. Firma a terminat anul trecut „pe minus”, cu pierderi de aproape 132.000 lei. Numărul mediu de salariaţi declarat în cel mai recent bilanţ este de 24 persoane. Morlux Florena a fost în trecut şi printre furnizorii de produse în cadrul Programului „Laptele şi cornul” pe judeţul Iaşi.  

În total, în cursul acestei luni, ITM a descoperit la opt firme din judeţ 13 angajaţi care lucrau fără forme legale. Instituţia a desfăşurat 118 acţiuni de control în domeniul relaţiilor de muncă şi în urma acestora au fost dispuse aproape 400 de măsuri obligatorii de remediere a deficienţelor constatate. În afară de firma senatorului Constantinescu, printre firmele depistate cu unul sau mai mulţi angajaţi la negru se numără Disa-Org SRL Paşcani, Madys Family SRL Costuleni, Sed Impex SRL Ţibăneşti, Amfin Con SRL Târgu Frumos, Baxter Group Construct SRL Lespezi, Dem Trade SRL Târgu Frumos, INN Italia SRL Rediu şi Întreprinderea Individuală Aştefănoaie Larisa din Paşcani. În total, ITM a împărţit în cursul acestei luni amenzi de 166.500 lei pentru abateri în domeniul relaţiilor de muncă, mare parte pentru practicarea muncii ilicite. Alţi angajatori au fost sancţionaţi cu amendă pentru motive precum neîndeplinirea unor măsuri dispuse anterior, nerespectarea timpului de muncă sau a timpului de odihnă, dar şi netransmiterea corectă a datelor în registrul general al salariaţilor. 

 

Comentarii