Doctor Honoris Causa al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi: „O recunoastere pe care Norman Manea o merita pe deplin”

luni, 21 mai 2012, 20:33
4 MIN
 Doctor Honoris Causa al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi: „O recunoastere pe care Norman Manea o merita pe deplin”

Titlul de Doctor Honoris Causa al UAIC este al treilea de acest tip primit in Romania, dupa cele ale Universitatii Bucuresti si "Babes-Bolyai" din Cluj. Norman Manea este profesor de literatura europeana si writer in residence la Bard College in New York. Printre alte distinctii care ar trebui mentionate se numara bursa Guggenheim si premiul MacArthur primite in 1992, premii internationale de literatura, precum Nonino pentru "Opera omnia" si Medicis Etranger pentru romanul Intoarcerea huliganului din 2002, respectiv 2006; cinci ani mai tirziu i-a fost decernat premiul literar Nelly Sachs. De asemenea, a fost ales membru al Academiei de Arte din Berlin (2006) si al Royal Society of Literature din Marea Britanie (2011).

Dupa cutuma, rectorul iesean a citit mai intii textul diplomei in limba latina, apoi in limba romana. "Noi, rectorul si Senatul Universitatii «Alexandru Ioan Cuza» din Iasi, avind in vedere faptul ca in traditia academica si in obiceiurile stramosilor, precum si in legile patriei a fost statornicit sa fie desemnati Doctor Honoris Causa cei care au dobindit faima in cultivarea literelor si stiintelor, din dispozitia Senatului Universitatii, se acorda titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii «Alexandru Ioan Cuza» domnului Norman Manea, scriitor si profesor la Bard College in New York, Statele Unite ale Americii, pentru opera sa artistica de anvergura internationala, apreciat prin numeroase distinctii de mare prestigiu ca parte a elitei culturale euro-americane, pentru merite exceptionale in imbogatirea domeniilor umanistice universale, pentru promovarea culturii romane in lume la cel mai inalt nivel, pentru demnitatea morala si curajul de care a dat dovada in timpuri istorice vitrege, pentru remarcabila sa activitate didactica si ne-am ingrijit sa i se confere aceasta diploma, prevazuta cu sigiliul Universitatii si autentificata prin subscrierea numelui nostru. Astazi, 17 mai 2012, Iasi."

Laudatio cu adagio

Ceremonia de acordare a inceput odata cu intonarea Gaudeamus Igitur, urmata de parcurgerea textului de Laudatio de catre Lacramioara Petrescu. "Punerea intre paranteze a biografiei este imposibila, legatura inextricabila intre opera si viata dezvaluie momentele de neocolit ale dezastrului." Norman Manea, dupa cum a lecturat membra comisiei si se stie despre autor, a trait evenimentele care au marcat istoria secolului XX. Acesta s-a nascut intr-o familie de evrei din Burdujeni, Suceava, inainte de izbucnirea celei de-a doua conflagratii mondiale. In toamna lui 1941 a fost deportat impreuna cu familia sa in Transnistria, de unde s-a intors patru ani mai tirziu. El a scris in cartea sa Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici, publicata la Editura Polirom in 2008: "Copilaria mea, calendaristic, este greu de situat. Daca incepe cu nasterea, exista o perioada oprimata, dinainte de deportare. Apoi, lagarul, deportarea, o perioada de intensa participativitate meditativa. Spaima, frig, foame. (…) Copilaria, daca mai consideram asa, incepe odata cu intoarcerea". Pina la virsta pe care o are acum, experientele care i-au marcat scriitura lui Norman Manea au fost cele ale Holocaustului, ale dictaturii comuniste si ale societatii de consum, dupa ce, in 1986, pleaca in exil. In ceea ce priveste opera sa, Norman Manea a declarat ca nu a dorit ca aceasta sa ramina evreiasca, ci una general-umana, iar cind acesta a inceput sa scrie si-a afirmat dorinta de a fi scriitor roman.

Andrei Hoisie, presedintele comisiei de acordare a titlului, a citit apoi un mesaj "ca un adagio" al lui Ion Bogdan Lefter. Un mesaj despre sensul simbolic al acordarii titulaturii de Doctor Honoris Causa de catre cele trei universitati din zonele istorice ale tarii, o titulatura ca o "recunoastere pe care Norman Manea o merita pe deplin".

Intoarcerea lui Norman Manea

"Faptul ca cea mai batrina universitate a tarii onoreaza acum un imbatrinit universitar american, nascut si crescut in Bucovina moldoveneasca, ajuns aici din Babilonul modern, adauga un accent exotic acestei imprejurari", a marturisit autorul. In timpul zborului sau transatlantic si-a adus aminte de personajul Isaac Borg din filmul Wild Strawberries, cu care a simtit "o stranie comuniune". Batrinul profesor era insotit de nora sa, Marianne, in zborul de la Stockholm la Lund, sa primeasca o distinctie a universitatii din orasul de pe urma. Norman Manea a insirat imaginile care ii aminteau profesorului Borg prezenta savirsirii, "ceasul fara minutare, sicriul in care se recunoastea pe sine, chipul fantomatic al batrinei sale mame, imaginea tineretii si iubirii tradate erau avertismente ale posteritatii Ei, aflate, deja, in preajma".

Dupa cuvintarea proaspatului Doctor Honoris Causa al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", rectorul Vasile Isan i-a adresat lui Norman Manea o rugaminte politicoasa: "In numele Universitatii si al Facultatii de Litere, indraznesc sa va adresez invitatia de a accepta sa continuati aceasta rostire cu studentii, atunci cind veti avea ragazul, fie si pentru un singur semestru, daca se poate". Un raspuns al profesorului a venit senin, cu compasiune pentru public: "As putea sa incerc sa revin daca nu mai plec de aici".

Comentarii