Si ursii se impusca, nu-i asa?

luni, 09 mai 2011, 16:48
4 MIN
 Si ursii se impusca, nu-i asa?

Pe de alta parte, inca de la inceput sesizezi ca prin personajele sale galagioase, teatrale si extroverte filmului nu i-ar displacea sa se aseze comod linga un De ce trag clopotele, Mitica? sau linga filme de actualitate, neorealiste, al caror principal atu e naturaletea, dupa cum si-ar face loc si linga un Kusturica (mai ales ca muzica a fost compusa de Goran Bregovic). Numai ca personajele nu pot fi felliniene doar pentru ca lucreaza la circ, nu pot fi nici autentice doar pentru ca striga tot timpul, sint agitate si exclama des "ce mama ma-sii!", iar filmul nu e kusturician doar cu muzica lui Bregovic si o nunta tiganeasca.

"Daca ar fi sa fiu politically correct, as spune ca filmul imi place asa cum a iesit", a declarat Dan Chisu, invocind faptul ca modificarea programului de filmare a creat o "stare de disconfort" care s-a repercutat asupra intregii productii si, implicit, asupra valorii produsului. Modificarea programului de filmare s-a datorat faptului ca Circul de Stat a cerut cu putin timp inainte de inceperea filmarilor o suma mult prea mare – 80.000 de euro, pentru numai cinci zile de filmare. Refuzul producatorului (Libra Film) si necesitatea de a reconstrui circul din film in alta parte au dus la intirzierea filmarilor cu doua saptamini. Cind a fost adus ursul din Cehia – care "joaca rolul" ursului de la Circul de Stat din Bucuresti pe care directorul (Serban Pavlu) il rapeste ca sa fie impuscat de un neamt, sperind ca va obtine bani de salarii – dresorul ceh i-a avertizat pe realizatori ca finalul filmului (momentul culminant) trebuie filmat primul, ca sa nu se enerveze ursul si sa nu mai coopereze pe urma.

Aceste modificari sint considerate de Dan Chisu cauzele pentru care Ursul nu a iesit cum trebuia. Lucrurile stau insa altfel. E interesanta povestea a carei actiune se petrece in anul 1990 (interesanta atit pentru paralelismul cu societatea de atunci, cit si pentru umorul pe care l-ar fi putut produce), dar scenariul e mult prea slabut fata de ce ar fi meritat sa fie. (Dan Chisu e de parere ca scenariul e mai bun ca filmul.) E vizibila incercarea de a lua expresii din strada, dar fara un simt al dialogului si al ritmului efortul e egal cu zero. In primul rind insa, de vina e povestea care nu are o constructie propriu-zisa; tot ce se intimpla e la voia intimplarii. Se simte si ca regizorul nu are o viziune despre ceea ce vrea sa faca. El nu a stiut ce sa le ceara actorilor si se pare ca nici nu a repetat destul cu ei. Unii par sa joace cum le vine (e obositor totusi sa vezi ca aproape toti sint mereu nervosi, fara nuante), altii (cum e Axel Moustache) dau impresia ca si-au compus singuri personajul, ca au lucrat la el. "Disconfortul" e, deci, aproape general, iar umorul lipseste cu desavirsire.

Dan Chisu, fondatorul primului festival de film postdecembrist, DaKINO, realizator TV, om de afaceri, persoana publica, scriitor si regizor de film care a debutat in lungmetraj cu Websitestory (anul trecut), are un oarecare simt despre ce ar merge pe ecran, dar numai cu o idee nu poti face film. Doar bunele intentii si ambitia nu sint de ajuns, daca nu ai si talent. Sau macar pricepere, mestesug ca sa stii sa furi de la altii. Poate la asta se refera atunci cind spune ca, daca ar putea schimba ceva, ar da timpul inapoi pina la virsta de 18 ani.

Un urs din Cehia si o echipa intreaga de actori romani

Ursul pleaca de la o poveste pe care Dan Chisu a auzit-o in anii ‘90, dar atunci nu avea resurse ca sa o transforme in film. S-a filmat in Bucuresti, linga Sarata Monteoru si linga Vulcanii Noroiosi. Bugetul a fost de 800.000 de euro. Producatorul Tudor Giurgiu a declarat ca filmarea ursului nu a fost usoara pentru ca in multe scene acesta purta botnita, ceea ce a necesitat ca la postproductie sa i se reconstruiasca botul din alte cadre. Nu a fost usor cu ursul nici pentru actori. Serban Pavlu, care a avut de petrecut cel mai mult timp in compania lui, a glumit la inceput spunind: "A fost mai bine sa joc cu un urs decit cu alti actori romani", adaugind pe urma ca simpla vedere a salvarii (obligatorie pe platou) sau a vinatorului dotat cu tranchilizante (in caz ca ursul ar fi devenit violent) era suficienta ca sa-l nelinisteasca.

Distributia filmului numara foarte multi actori buni si cunoscuti: Serban Pavlu, Mihai Constantin, Magda Catone, Cosmin Selesi, Claudiu Bleont, Gabriel Spahiu, Andreea Gramosteanu, Serban Celea, Nicodim Ungureanu, Toma Cuzin, Constantin Draganescu, Bogdan Marhodin, Alexandru Mustata. Imaginea e semnata de Vivi Dragan Vasile, iar montajul de Nita Chivulescu. Filmul a intrat din 6 mai in cinematografe, dar si pe www.webkino.ro, care le permite spectatorilor sa il vada de acasa, pe calculator, contra cost.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii