1 euro din 5 primiţi de la Bruxelles de Primăria Capitalei trebuie returnat

sâmbătă, 11 septembrie 2021, 13:15
1 MIN
 1 euro din 5 primiţi de la Bruxelles de Primăria Capitalei trebuie returnat

Un euro din cinci primiţi de la Bruxelles de către PMB trebuie returnat Comisiei Europene. Primăria Municipiului Bucureşti a încasat de la Comisia Europeană 4,93 miliarde de lei pentru a implementa 19 proiecte în Capitală.

O veste care ar fi foarte bună dacă nu ar fi umbrită de o alta: cheltuielile neeligibile din aceste proiecte depăşesc suma de 938 de milioane de lei, adică 20% din valoarea totală a fondurilor europene accesate. Iar „cheltuieli neeligibile“ înseamnă bani care vor trebui returnaţi la Bruxelles.

Printre proiectele cu sume neeligibile se numără şi achiziţia a 100 de tramvaie pentru a reduce poluarea din Bucureşti cu 2.884 tone de CO2 echivalent în fiecare an.

Contractul de 200 de milioane de euro fost câştigat de compania Astra Vagoane Călători, patronată de Valer Blidar, în asociere cu o companie din China care este condusă de membri ai Partidului Comunist Chinez. 

Alte patru proiecte europene prevăd achiziţionarea a 100 de autobuze electrice pentru a reduce poluarea cu 5.883 de tone CO2 echivalent anual.

Preţul unui autobuz a fost estimat iniţial la suma de 480.000 de euro, fără TVA. În mandatul primarului Nicuşor Dan, însă, preţul unui autobuz a crescut cu 30%, adică la peste 620.000 euro.

Din această afacere rezultă o diferenţă de 14 milioane de euro, bani pe care îi va plăti în plus municipalitatea.   Finalizarea Staţiei de Epurare Glina costă peste 1,72 miliarde de lei, bani europeni, din care 275 de milioane de lei reprezintă cheltuieli neeligibile.

Citiţi materialul integral pe newsweek.ro

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii