40 de ani de la primul zbor al unui român în spaţiu. Interviu cu Dumitru Prunariu

vineri, 14 mai 2021, 08:55
3 MIN
 40 de ani de la primul zbor al unui român în spaţiu. Interviu cu Dumitru Prunariu

Dumitru Prunariu, primul român care a fost vreodată în spațiu, în urmă cu 40 de ani, a fost invitatul lui Vitalie Cojocari și a vorbit despre lucrurile care preocupă savanții la acest moment, dar și publicul larg.

În urmă cu 40 de ani, pe 14 mai 1981, a avut loc primul – şi singurul – zbor efectuat de un român în spaţiul cosmic. Astfel, la 14 mai 1981, ora 20 şi 17 minute, ora Bucureştiului, pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, locul de unde a zburat şi primul om în cosmos, Iuri Gagarin, a fost lansată nava cosmică Soiuz-40, spre staţia orbitală Saliut-6. Misiunea cosmică Soiuz-40, care a avut loc între 14 şi 22 mai 1981, a durat şapte zile, 20 de ore, 41 de minute şi 52 de secunde.

La misiunea Soiuz-40 au participat, în calitate de comandant, Leonid Ivanovici Popov, un cosmonaut sovietic de origine ucraineană, care era, la acel moment, deţinătorul recordului mondial de timp petrecut în atmosfera extraterestră, şi românul Dumitru Dorin Prunariu, cosmonaut-cercetător, care devenea al 103-lea om din lume care a zburat în spaţiu.

Dumitru Prunariu a vorbit despre zborul său în emisiunea „Interviurile lui Vitalie”, difuzată exclusiv pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

Vitalie Cojocari: Roverul Perseverance a făcut deja mai mulți kilometri pe Marte. De ce omenirea vrea să ajungă pe Marte?Dumitru Prunariu: „Există mai multe teorii, în primul rând aceea că viața nu s-a dezvoltat numai pe Pământ, este deja general acceptată de comunitatea științei, există și teorii ale conspirației, se consideră că Marte a fost cam acum 3,5 milioane de ani, se estimează, o planetă vie, cu râuri, oceane, lacuri, chiar acest robot superperformant a amartizat pe fundul unui fost lac. Acolo, pentru că se consideră că în sedimentele acestui fost lac s-ar putea să se găsească urme de viață ancestrală. Căutăm viață pe Marte, căutăm să aflăm istoria planetei Marte, de ce a ajuns o planetă aridă, pustie, pentru că aflând istoria acesteia și făcând o serie de similitudini cu evoluția Pământului am putea determina ce se va întâmpla cu Pământul nostru peste o perioadă foarte lungă de timp. Noi avem o serie de teorii care în parte sunt verificate în practică despre formarea sistemului solar, modul în care s-au format planetele, unele s-au desprins din materia solară, s-au condensat, altele au provenit din materia captată în câmpul gravitațional al Soarelui, în sistemul solar caracteristice sunt ciocnirile între corpuri cerești, sigur, nu între planete pentru că ele au bine definită traiectoria, dar există asteroizi care zboară în jurul soarelui din când în când unii mai rebeli se ciocnesc cu planete, chiar cu planeta Pământ, iar de aici putem presupune că o parte din apă a venit din materia din spațiul cosmic, pe comete care în general sunt formate din gheață și praf, probabil și pe Pământ oceanul planetar a venit din ciocnirea planetei cu o cometă, dar în același timp viața a găsit condiții favorabile de dezvoltare pentru că pe Pământ există apă. Mai nou, am reușit să descoperim faptul că apa există în sistemul solar și pe alte corpuri cerești, apă există și pe Marte, pe sateliții naturali ai unor planete gigant… există și pe lună.”

Interviul integral, pe stirileprotv

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii