De Sănătate

Punem punctul pe știi

Două instituţii de control au demarat anchete: de unde vine virusul?

A murit fetiţa de 3 ani care fusese internată cu E. coli la Spitalul de Copii (UPDATE)

sâmbătă, 04 mai 2019, 12:30
4 MIN
 A murit fetiţa de 3 ani care fusese internată cu E. coli la Spitalul de Copii (UPDATE)

UPDATE

Din nefericire, fetița s-a stins.

TEXT INIȚIAL

O fetiţă de trei ani se află în stare gravă în secţia de terapie intensivă (ATI) a Spitalului de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria“ din cauza unei complicaţii provocate de infectarea cu E. coli. În urmă cu câteva zile, acesta a fost diagnosticată cu sindrom hemolitic uremic, provocat de bacteria E. coli. Sindromul cauzează mari daune în organismul bolnavului prin distrugerea celulelor roşii ale sângelui mai repede decât poate măduva osoasă să le producă, scăderea numărului de trombocite din sânge şi insuficienţa renală acută.

Donări prin afereză

Pentru că fata avea insuficienţă renală, medicii ieşeni au încercat să îi facă dializă, însă, în timpul procedurii, aceasta s-a confruntat cu o hemoragie intraabdominală din cauza căreia se luptă acum să trăiască. Familia copilei a cerut ajutorul, în mediul online, celor care au grupa de sânge B3 pozitiv şi pot să doneze trombocite pentru salvarea celei mici. Mai multe persoane s-au prezentat ieri la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi (CRTS) pentru a dona sânge prin afereză, iar reprezentanţii instituţiei spun că au reuşit să adune o cantitate suficientă pentru a face transfuziile necesare în acest weekend, dar le transmit celor care vor să doneze să se prezinte la Centru şi la începutul săptă­mâ­nii viitoare. „Recomandările înainte de donare nu diferă în cazul celor care vor să doneze sânge prin afereză faţă de donatorul normal, diferită fiind doar procedura în sine şi timpul necesar acesteia, afereza putând dura în jur de o oră. Este recomandat ca donatorul să aibă un mic dejun consistent şi să nu consume băuturi alcoolice, grăsimi sau să fumeze cu 48 de ore înainte. Într-adevăr, cei care donează sânge prin afereză sunt mai mult bărbaţii, dar pentru că e nevoie ca persoana să aibă venele cât mai proeminente. În cazul copilei de trei ani s-au strâns suficienţi donatori cât să acopere weekendul acesta, dar pentru că acest tip de component din sânge nu pot fi folosite decât doar câteva zile după recoltare, sperăm ca oamenii să se prezinte şi săptămâna viitoare la donare, între orele 7.00-13.00“, a precizat dr. Gabriela Scripcariu, CRTS Iaşi.

S-au recoltat mai multe probe de la domiciliu

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi (DSP) şi cei ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi (DSV) au început o anchetă pentru a afla de unde a contactat copila bacteria. Aceştia s-au deplasat ieri în satul Buhalniţa, comuna Cepleniţa, la domiciliul familiei, de unde au recoltat mai multe probe. „Pe data de 1 s-a confirmat sindromul hemolitic uremic la copilul în vârstă de trei ani. DSP a declanşat o anchetă, şi vineri au fost recoltate probe de apă şi alimente din locuinţa familiei. Ancheta e în desfăşurare, iar rezultatele le vom afla, cel mai probabil, peste o săptămână“, au precizat reprezentanţii DSP Iaşi.

În 2016, mai mulţi copii din judeţul Argeş, cu vârste cuprinse între 7 luni şi un an jumătate, au fost diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic şi sindrom diareic sever cu deshidratare şi transferaţi de urgenţă la Spitalul „Marie Curie“ din Capitală. Câţiva dintre ei şi-au pierdut viaţa din cauza complicaţiilor, acesta fiind unul dintre cazurile cele mai grave din ţară cauzate de bacteria E. coli.

De unde poţi lua bacteria E. coli?

În privinţa surselor de infectare cu Escherichia coli, sunt trei principale:

– mâncare contaminată: Această bacterie poate fi găsită în diferite tipuri de carne, incluzând carnea de oaie sau de vită. După sacrificarea animalelor respective, E. coli pătrunde în carnea acestora. Produsele proaspete, în special spanacul sau legumele verzi, pot fi, de asemenea, contaminate.

– apă contaminată: Poţi contracta bacteria şi dacă consumi apă dintr-o sursă netratată corespunzător.

– contactul cu o persoană infectată: E. coli poate fi transferată de la o persoană la alta prin intermediul unei igiene personale sau a casei precare, în special în zona vasului de toaletă.

Comentarii