De Sănătate

Punem punctul pe știi

Abordare inovatoare pentru producerea vaselor de sânge în laborator

miercuri, 13 septembrie 2023, 11:28
2 MIN
 Abordare inovatoare pentru producerea vaselor de sânge în laborator

Vasele de sânge îndeplinesc o funcție importantă în susținerea vieții, transportând sângele bogat în oxigen și nutrienți esențiali către toate părțile corpului, eliminând în același timp produsele toxice. Pe de altă parte, bolile și disfuncțiile vaselor de sânge pot duce la tulburări care pun viața în pericol, cum ar fi infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale (AVC) și anevrismele, ceea ce face ca bolile cardiovasculare să fie principala cauză de mortalitate la nivel mondial. Acum, cercetătorii de la Universitatea din Melbourne, Australia, au dezvoltat o metodă rapidă, ieftină și scalabilă de a produce în laborator vase de sânge din țesut natural.

Echipa de cercetători australieni a utilizat o abordare nouă pentru obținerea vaselor de sânge prin „ingineria țesuturilor”. Prin combinarea mai multor materiale și tehnologii de fabricare, aceștia au dezvoltat o metodă pentru a crea vase de sânge cu geometrii complexe, precum vasele de sânge naturale.
Cercetarea a fost publicată în revista ACS Applied Materials and Interfaces.

Profesorul Heath a declarat că cercetătorii din întreaga lume încearcă de mulți ani să perfecționeze ingineria țesuturilor vaselor de sânge.
„Metodele actuale sunt lente, necesită echipamente specializate și costisitoare și au un randament scăzut – ceea ce înseamnă că este dificil să se asigure aprovizionarea necesară cu aceste vase modificate”, a declarat profesorul Daniel Heath, de la Departamentul de Inginerie Biomedicală.
„Prin combinarea mai multor materiale și tehnologii de fabricare, metoda noastră ne aduce mai aproape de un viitor în care vasele de sânge proiectate vor deveni o soluție transformatoare pentru bolile cardiovasculare, în special pentru acei pacienți care nu dispun de vase donatoare adecvate”, a precizat el.

Deși operația de bypass s-a dovedit a fi o alternativă salvatoare pentru înlocuirea vaselor de sânge grav afectate, aceasta are limitări, în special pentru canalele sanguine cu diametrul mai mic, cum ar fi artera coronariană.

Grefele sintetice neviabile pot provoca coagularea și obstrucția sângelui, ceea ce le face nepotrivite în anumite circumstanțe. Prin urmare, pacienții care au opțiuni limitate din cauza unor intervenții chirurgicale anterioare sau a unor comorbidități precum diabetul se confruntă cu probleme semnificative.

Pentru a depăși aceste limitări, cercetătorii au investigat dezvoltarea vaselor de sânge „create prin ingineria țesuturilor”, care sunt realizate din celule și țesuturi umane. Aceste vase create au potențialul de a trata bolile cardiovasculare, precum și de a construi o alimentare cu sânge încorporată pentru țesuturi artificiale mai mari.

Această cercetare reprezintă un pas interesant în ceea ce privește capacitatea oamenilor de știință de a crea vase de sânge uman.
„Suntem acum capabili să fabricăm rapid și ieftin vase de sânge folosind țesut viu care are proprietăți mecanice adecvate și care imită orientarea celulară a stratului cel mai interior al vaselor de sânge”, a declarat profesorul Andrea O’Connor, celălalt autor al studiului.
„Deși vasele de sânge fabricate nu sunt încă pregătite pentru operațiile de bypass, descoperirile marchează un progres semnificativ în domeniul ingineriei țesuturilor”, a comentat el aceste rezultate.

 

Comentarii