De Sănătate

Punem punctul pe știi

Adulţii cu boli cronice ar trebui protejaţi, prin vaccinare, o dată la 10 ani

joi, 22 iulie 2021, 10:00
5 MIN
 Adulţii cu boli cronice ar trebui protejaţi, prin vaccinare, o dată la 10 ani

Acest lucru ar însemna ca Ministerul Sănătăţii să finanţeze programe naţionale care să permită, cel puţin, pacienţilor cu suferinţe cronice să se vaccineze la fiecare 10 ani, după vârsta de 14 ani. Vaccinurile vizate sunt cel diftero-tetano-pertussis şi vaccinul antipneumococic.

Pe fondul evenimentelor pandemice din ultimul an și jumătate, organizațiile și societățile medicale profesionale, dar și cele care reprezintă pacienții cu boli cronice, readuc în discuție, o dată în plus, importanța vaccinării preventive la adulți, pe tot parcursul vieții.

„Vaccinarea preventivă pe tot parcursul vieții la adulți este un lucru care se întâmplă deja la nivel european și chiar mondial. Pentru noi este, încă, un deziderat și am făcut demersuri către Ministerul Sănătății ca acesta, prin specialiștii săi, să facă un studiu cost/eficiență, în funcție de potențialul de implementare. Un lucru este cert: oamenii, mai ales cei cu boli cronice, au nevoie de această măsură de prevenție și sunt deschiși să beneficieze de această oportunitate“, a precizat Prof. Dr. Doina Azoicăi (FOTO), Președintele Societății Române de Epidemiologie.

Acest lucru este confirmat și de rezultatele unei cercetări derulate la inițiativa Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) care relevă că 78,6% dintre respondenți s-ar vaccina cu vaccinurile de rutină, dacă acestea ar fi compensate. Procentul celor care au răspuns că nu s-ar vaccina este de 21,4%. Cercetarea a fost realizată online, în perioada 18-24 aprilie, pe un eșantion format din 510 persoane, dintre care 56,3% sunt pacienți sau aparținători ai unui pacient cronic. Obiectivul cercetării este de a evalua percepțiile și cunoștințele persoanelor adulte din România, cu privire la vaccinarea pe durata întregii vieți.

„Ce înseamnă vaccinare de rutină pe durata întregii vieți? Înseamnă ca, mai ales, adulții cu boli cronice să beneficieze de un program național de vaccinare care să îi protejeze împotriva unor complicații majore pulmonare, cardiace etc., care le pot pune viața în pericol. Iar acest program să se deruleze în regim de gratuitate sau de compensare. Și aici mă refer la vaccinul diftero-tetano-pertussis care, în acest moment, în România, se administrează numai până la vârsta de 14 ani. Dar strategia europeană recomandă ca acest vaccin să se repete la fiecare 10 ani. De asemenea, românii ar trebui să aibă acces, în aceleași condiții de gratuitate sau compensare, și la vaccinul antipneumococic“, a explicat Prof. Dr. Doina Azoicăi. Practic, susțin specialiștii, acest vaccin protejează împotriva difteriei (boală contagioasă acută produsă de bacili, caracterizată prin formarea unor membrane false pe amigdale, pe faringe sau pe laringe, prin greutate în respirație și la înghițirea alimentelor, prin febră etc), tetanosului (boală infecțioasă gravă, caracterizată printr-o contracție permanentă și foarte dureroasă a mușchilor) și a tusei convulsive (o infecție acută a căilor respiratorii, foarte contagioasă, cauzată de Bordetella pertussis și care se caracterizează prin accese paroxistice de tuse spastică). În ce privește vaccinul antipneumococic, acesta este recomandat pentru prevenirea infecțiilor pneumococice, în special cele respiratorii. La întrebarea dacă ar fi utilă o schemă de vaccinare pentru adulți, 76,4% dintre respondenți au răspuns afirmativ, și doar 11% au spus contrariul, în timp ce 12,6% au ales să nu își exprime opinia.

În ceea ce privește cunoașterea posibilității de a se vaccina pe parcursul vieții, 87,4% dintre respondenți afirmă că știu, însă, pe de altă parte, 46,7% dintre respondenți au răspuns că nu s-au vaccinat deloc în ultimii 5 ani, 17,6% o singură dată și 35,7% de două sau mai multe ori. Un procent de 51,1% au răspuns că nu au primit niciodată recomandare de vaccinare de la medicul de familie sau specialist, 21,7% au spus că au primit o singură dată recomandare, iar 20,8% au spus că au primit recomandări pentru mai multe vaccinuri. 83,1% dintre respondenți sunt din mediul urban, iar 16,9% din mediul rural. 40,7% au studii universitare, 44,3% studii medii, iar 15% studii postuniversitare. „Perioada pe care o traversăm ne-a arătat cât de important poate fi un vaccin. Ne dorim să crească nivelul de vaccinare la adulți, iar pentru ca acest lucru să se întâmple este mare nevoie atât de informare, cât și de acces la vaccinare în special pentru pacienții care nu își pot permite acest lucru. Medicii și pacienții susțin împreună acest demers. Mai mult decât atât, în România există un program național de vaccinare antitetanos dar, din păcate nu funcționează. De ce nu funcționează? Pentru că nu sunt bani. Pentru că s-a desființat Institutul Cantacuzino, care făcea vaccinuri ieftine iar cele pe care le importăm sunt mai scumpe“, a mai declarat Președintele Societății Române de Epidemiologie.

„Este nevoie să protejăm populația, în general, și pacienții cronici, în special, prin vaccinare. Rezultatele cercetării ne arată că există, în rândul populației, deschidere foarte mare pentru vaccinarea de rutină pe parcursul vieții, dacă aceasta ar fi compensată. Pe de altă parte, deși cei mai mulți spun că știu că se pot vaccina cu vaccinurile de rutină și la vârstă adultă, totuși cei mai mulți au răspuns că nu s-au vaccinat în ultimii 5 ani. Acest lucru arată că populația adultă nu știe de ce vaccinuri are nevoie, iar 50% din medicii cu care au venit în contact nu le-au recomandat. Rezultatele indică o nevoie majoră de informare pe tema vaccinării pe durata întregii vieți, atât în rândul pacienților, cât și în rândul medicilor“, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România

Comentarii