Aerisirea corectă a locuinţei în timpul iernii: de ce este importantă?

Nivelul umidităţii din casă creşte ori de câte ori locuinţa nu a fost aerisită corect!

vineri, 02 martie 2018, 23:59
3 MIN
 Aerisirea corectă a locuinţei în timpul iernii: de ce este importantă?

Calitatea aerului este unul dintre cele mai importante aspecte dintr-o locuinţă. Pentru a respira un aer curat şi sănătos, chiar dacă suntem în sezonul rece, iar afară este foarte frig, ai nevoie de o aerisire corespunzătoare. Nivelul umidităţii din casa creşte ori de câte ori locuinţa nu a fost aerisită corect. Ştim că este rece afară şi nu ţi-ai dori să pierzi aerul cald din casă dacă deschizi geamul să aeriseşti, dar trebuie să ştii că un aer proaspăt în fiecare zi te va ajuta să stai departe de formarea mucegaiului, a condensului şi mai mult de atât, aerul proaspăt se încălzeşte cu mult mai repede decât aerul închis din cameră.

Aerul dintr-o locuinţă pe timpul zilei îşi pierde din calitate cauza fiind diversele instalaţii electrice, termice precum calorifer, aragaz, boiler, maşina de spălat, aparatul de aer condiţionat, folosite în interior, dar şi praful care se formează. Indiferent de sezon, aerisirea este un factor important şi obligatoriu. Care sunt regulile unei aierisiri corecte, aflaţI din rândurile durmătoare.

 Aerisirea în locuinţa se face de minimum două ori pe zi şi de până la 4 ori pe zi. Dimineaţa când te trezeşti este cel mai important pentru a înlătura aerul închis acumulat pe timpul nopţii. După amiază, în jurul orelor 18 mai poţi aerisi camerele încă o dată şi cel mai important seara înainte de culcare pentru a te asigura că ai un aer curat pe timpul nopţii.

Baia este spaţiul care trebuie cât mai atent aerisit în fiecare zi. Este locul în care umiditatea este cea mai prezentă, iar calitatea aerului poate avea de suferit din cauza vaporilor de apă şi a temperaturilor ridicate care se formează. De aici până la producerea şi răspândirea microbilor nu mai este decât un pas. Dacă nu ai un geam exterior în baie, atunci ventilatorul este cel mai indicat. Pentru a nu se forma tot mai multă umezeală fii atent doar la câteva detalii cum ar fi: nu lăsa podeaua umedă la baie pentru mult timp, nici faianţa de pe pereţi. Şi, de asemenea, încearcă să eviţi folosirea covoraşelor din materiale textile care ar putea atrage bacteriile.

Bucătăria este încăperea care trebuie aerisită la fel de des, mai ales atunci când găteşti. De aceea, încearcă să aeriseşti atât înainte de a lua masa, cu 20 de minute, dar şi după ce ai terminat de mâncat, tot 20 de minute. În felul acesta vei evita şi apariţia şi păstrarea mirosurilor neplăcute.

Dormitorul are şi el nevoie de aer proaspăt de mai multe ori pe zi, chiar şi în sezonul rece. Dacă te temi să pierzi aerul cald din camera odată cu deschiderea geamurilor, afla că odată ajuns în cameră, aerul rece şi proaspăt se încălzeşte cu mult mai repede faţă de aerul închis care este în cameră de mai bine de 12 ore. Dacă nu aeriseşti aerul va rămâne uscat, iar camera nu se va mai încălzi mai mult decât este deja. De aceea este indicat că înainte de somn să aeriseşti timp de 20 de minute.

Nu aerisi doar cu ferestrele rabatate. În felul acesta nu îi vei permite aerului să intre şi nici nu se va aerisi corect, ba mai mult, vei pierde căldura din interior. A

eriseşte casa iarna la fel ca vara. Scapă de mitul că este prea frig şi ţi se răceşte casă. Aeriseşte chiar şi atunci când plouă afară, atunci aerul este proaspăt.  Dacă, indiferent cât de mult aeriseşti, tot ţi se pare aerul uscat atunci gândeşte-te la folosirea unor aparate de dezumidificare a aerului. Acestea te pot ajuta pentru a elimina riscul mucegaiului sau a igrasiei, mai ales pe timpul iernii.

Nu usca hainele în casă. Hainele ude produc umezeală în camera în care sunt puse. Chiar dacă le pui pe un suport special sau, mai rău, pe caloriferul cald, hainele umede sunt o sursă majoră de umezeală, care se răspândeşte foarte uşor în restul casei.

Foloseşte pentru pereţi vopsea anti mucegai. Alege şi plante pentru apartament, dar plante care sunt rezistente împotriva umezelii. Ele ajută la regenerarea oxigenului şi pot reţine umezeala din casă.

 

Comentarii