Alege în cunoștință de cauză uleiul auto! Mașina îți va fi recunoscătoare! (P)

joi, 30 martie 2023, 16:20
3 MIN
 Alege în cunoștință de cauză uleiul auto! Mașina îți va fi recunoscătoare! (P)

Un autoturism reprezintă o investiție importantă și, tocmai de aceea, merită să aibă parte de cea mai bună îngrijire. De exemplu, toți șoferii trebuie să știe că alegerea unui ulei auto de bună calitate este esențială pentru a prelungi durata de viață a mașinii.

Într-adevăr, aditivii îndeplinesc mai multe funcții deosebit de importante. Pe de o parte, reduc riscul de supraîncălzire a pieselor și componentelor în timpul deplasărilor lungi, făcute la viteze mari. În acest fel, este evitată uzarea lor prematură. Pe de altă parte, lubrifiantul contribuie și la diminuarea impactului pe care combustibilii folosiți îl au asupra mediului, precum și la reducerea ușoară a consumului.

Criterii pentru alegerea unui ulei auto de calitate

Există mai multe elemente de care este indicat să ții cont, atunci când alegi lubrifiantul potrivit pentru mașina ta. Bineînțeles, în primul rând trebuie să te asiguri că produsul este conform specificațiilor autovehiculului pe care îl deții.

Ca să fii sigur că faci alegerea optimă, trebuie să știi că în denumirea fiecărui tip de lubrifiant intră un cod care conține litera W, încadrată de mai multe valori numerice. Această inițială vine de la cuvântul „winter“ din limba engleză, care înseamnă iarnă. Cifrele care preced și succed litera W se referă la gradul de vâscozitate la diferite valori ale temperaturii.

Astfel, cifra dinainte indică vâscozitatea la rece și influențează capacitatea de pornire la temperaturi joase, specifice sezonului hibernal. Este recomandat ca această valoare să fie mai mică dacă locuiești sau călătorești frecvent cu mașina într-o zonă mai friguroasă.

Pe de altă parte, cifra de după W indică gradul de vâscozitate la temperaturi ridicate. Cu cât este mai mare, cu atât asigură o protecție mai eficientă pentru locuitorii regiunilor cu o climă mai blândă.

Cum îți dai seama că e nevoie de un schimb de ulei auto?

În primul rând, trebuie să cunoști regulile generale referitoare la timpul sau distanța parcursă, în funcție de care trebuie realizat un schimb al lubrifianților. Cei mai prudenți șoferi sau mecanici auto sunt de părere că această operațiune trebuie realizată după 10 000 de kilometri parcurși. În general însă, schimbul se realizează după ce e parcursă o distanță cuprinsă între 20 000 și 25 000 de kilometri.

Un alt criteriu este timpul. Din acest punct de vedere, ideal este ca – indiferent de distanța parcursă – să efectuezi un schimb de ulei auto anual sau cel puțin o dată la doi ani.

În plus, este necesar să acorzi atenție mai multor tipuri de semnale care indică posibila existență a unei probleme. De pildă, zgomotele apărute la motor pot să indice o uzare excesivă sau o scădere a gradului de lubrifiere. Apariția unui miros pronunțat de ulei în interiorul mașinii poate să indice o scurgere. La modelele mai noi, totul devine mai simplu, deoarece un martor luminos existent pe bord se aprinde în momentul în care e nevoie de schimbarea lubrifiantului.

Dacă faci schimbul de ulei auto la timp și alegi produsul potrivit pentru mașina pe care o conduci, vei fi scutit de probleme! Astfel, vei călători în siguranță și vei prelungi viața mașinii!

 

 

 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii