De Sănătate

Punem punctul pe știi

Anticoagulantele orale noi: avantaje și indicații

miercuri, 31 ianuarie 2024, 08:18
3 MIN
 Anticoagulantele orale noi: avantaje și indicații

Dr. Ana Irina Niculescu, medic primar Cardiologie, Arcadia: Anticoagulantele orale noi (NOAC-uri) reprezintă o clasă de medicamente anticoagulante concepute pentru a reduce riscul de evenimente tromboembolice prin inhibarea unor factori specifici de coagulare din sânge.
NOAC-urile acționează prin inhibarea selectivă a componentelor cheie implicate în cascada de coagulare, în special factorii Xa sau IIa (trombina). Rivaroxaban, Apixaban, Edoxaban și Dabigatran sunt exemple notabile de NOAC-uri.

O caracteristică remarcabilă a NOAC-urilor este administrarea orală, eliminând necesitatea administrării prin injecții (parenterale), așa cum se întâmplă în cazul anticoagulantelor mai vechi, precum anticoagulantele din clasa heparinelor. În plus, față de alte clase de anticoagulante orale (antivitamina-K), nu mai este necesară monitorizarea periodică a eficacității tratamentului prin analize de sânge – INR. Nu în ultimul rând, medicamentele NOAC se regăsesc pe listele medicamentelor compensate 50%, /90%. Toate aceste avantaje fac folosirea acestor medicamente facilă, sigură și cresc semnificativ complianța pacienților la medicație.
 
Anticoagulantele orale noi sunt indicate în:
 
• Prevenirea accidentelor vasculare cerebrale la pacienții cu fibrilație atrială (FA). FA este un ritm cardiac neregulat care poate crește riscul de formare a cheagurilor de sânge în inimă. Un cheag de sânge poate călători apoi către creier sau alte părți ale corpului. Acest lucru poate duce la probleme de sănătate grave, cum ar fi accidentul vascular cerebral. NOAC-urile reduc șansa de a suferi un accident vascular cerebral, ajutând la prevenirea formării cheagurilor de sânge.
• Prevenirea cheagurilor de sânge la pacienții care au avut o intervenție chirurgicală recentă de înlocuire a șoldului sau genunchiului. Cheagurile de sânge pot apărea la persoanele care nu sunt fizic mobile. Persoanele care au avut o intervenție de înlocuire a șoldului sau genunchiului pot avea nevoie de un anticoagulant pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge până când sunt capabile să se deplaseze.
• Tratamentul trombozei venoase profunde (TVP) și prevenirea recidivei TVP. TVP reprezintă un cheag de sânge în una dintre venele profunde ale corpului, de obicei în picior. Tratamentul continuu poate fi necesar la persoanele cu istoric de cheaguri de sânge pentru a preveni formarea altor cheaguri de sânge.
• Tratamentul emboliei pulmonare (EP) și prevenirea recidivei EP. EP este o blocare a fluxului de sânge atunci când un cheag de sânge dintr-o venă se desprinde și călătorește către plămâni. Tratamentul continuu poate fi necesar la persoanele cu istoric de cheaguri de sânge pentru a preveni formarea altor cheaguri de sânge.
• Prevenirea atacului de cord, accident vascular cerebral și deces la pacienții cu boală coronariană (BC) și/sau boală arterială periferică (BAP). BC cauzează un flux sanguin deficitar în vasele de sânge ale inimii. BAP cauzează un flux sanguin deficitar în brațe și/sau picioare. La persoanele cu BC sau BAP, rivaroxaban, administrat în asociere cu aspirină 100 mg o dată pe zi, reduce șansa de a suferi un atac de cord, accident vascular cerebral sau deces.
 
Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

Comentarii