De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ar putea fi eradicată SIDA în doar câțiva ani?

joi, 27 iulie 2023, 07:09
4 MIN
 Ar putea fi eradicată SIDA în doar câțiva ani?

Programul Comun al Națiunilor Unite privind HIV/SIDA (UNAIDS), o agenție a Organizației Națiunilor Unite (ONU), a transmis luna aceasta că SIDA ar putea fi eradicată în doar câțiva ani, până în 2030, la nivel mondial. Acest lucru ar fi posibil, susțin experții UNAIDS dacă guvernele statelor dau dovadă de voință politică pentru a investi în măsuri de prevenție și în tratament nediscriminatoriu.

În 2022, circa 39 de milioane de persoane trăiau cu HIV la nivel mondial. În țara noastră sunt aproximativ 16.000 de persoane diagnosticate cu HIV/SIDA. 
În prezent, spun experții UNAIDS, omenirea dispune de mijloace puternice pentru prevenirea infecției și pentru tratamentul pacienților infectați.

“Avem o soluție dacă îi urmăm pe liderii statelor care au luat decizia politică de a-i pune pe oameni pe primul loc și de a investi în programe de prevenire și de tratament pentru HIV, bazate pe dovezi științifice”, arată un raport al UNAIDS, citat de Reuters.

”În anii anteriori au fost și în România probleme cu asigurarea tratamentului. Dar au fost probleme punctuale care s-au rezolvat relativ repede. Acum nimeni nu se poate plânge că nu are acces la tratament. Acesta se instituie imediat, încă de la depistare, indiferent de viremie. Aș vrea, însă, să menționez o altă problemă la fel de serioasă: consumul de droguri. În ultimii 2-3 ani, sunt tot mai  greu de controlat îmbolnăvirile cu HIV provocate de consumul de droguri injectabile. Eu sunt acum la mare și am fost în diferite locuri pe litoral unde am văzut tineri care înțeleg că a te distra înseamnă să consumi mult alcool și droguri”, a menționat pentru Ziarul de Iași, Cristian Roșu, președintele Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

O măsură eficace în lupta cu HIV, spune UNAIDS, este și adoptarea de reglementări care să împiedice discriminarea și să implice rețelele comunitare. Astfel de decizii sunt necesare pentru că, în multe state, pacienții cu HIV se lovesc de discriminare și violență.

Cele mai mari progrese au fost realizate în unele state din estul și sudul Africii, care au investit sume importante în bătălia cu HIV, iar numărul de noi infecții s-a redus cu 57% față de 2010.

În schimb, numărul de noi infecții cu HIV a crescut în Europa de Est, Asia Centrală, Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Creșterea numărului de infecții în aceste regiuni, menționează specialiștii UNAIDS, a fost favorizată de lipsa serviciilor de prevenție pentru populațiile marginalizate, de barierele ridicate din cauza legislației punitive și de discriminarea socială.

”Din nefericire, încă mai există acea temere a populației pentru bolile infecțioase, nu numai pentru HIV/SIDA. Și de aici apar aceste bariere discriminatorii. Oamenii trebuie să știe că virusul HIV nu se transmite atât de ușor pe cât se crede. Nu dai mâna cu un pacient HIV infectat și te-ai îmbolnăvit. Pot să mănânci cu aceleași tacâmuri, igienizate normal, și nu se întâmplă nimic. Nu este inevitabil să te îmbolnăvești nici după un contact sexual neprotejat, se poate întâmpla, dar nu este obligatoriu. Și aici intervine educația medicală la care toată lumea trebuie să aibă acces. Pentru că fiecare persoană trebuie să știe cum  să se protejeze, mai ales atunci când vorbim de un act sexual întâmplător. Avem tineri care vin la spital după o astfel de experiență, speriați că s-au îmbolnăvit. Sigur, îi ajutăm și din punct de vedere medical dar și cu sfaturi și consiliere psihologică. Dar toate aceste emoții prin care trec ar putea fi evitate dacă ar fi știut să se protejeze”, a explicat Șef lucrări Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

În prezența unui tratament corect administrat, persoanele infectate cu virusul HIV pot duce o viață normală, pot munci și își pot întemeia familii.
”Să nu uităm că acum acești pacienți beneficiază de o medicație tot mai performantă. Medicamentele antiretrovirale sunt tot mai potente iar acest lucru se reflectă prin creșterea speranței de viață. Dacă mă întrebați dacă se va eradica HIV/SIDA în următorii 7 ani, ei bine, nu știu dacă acest lucru chiar se va întâmpla dar, cu siguranță, vom fi foarte aproape de acest deziderat. Sunt tot mai multe campanii de prevenție țintite pentru evitarea consumului de droguri, inclusiv oferirea de seringi de unică folosință pentru cei dependenți, ca și  pe educația sexuală a tinerilor. Și se dorește ca această strategie să se intensifice în anii următori”, a conchis Dr. Florin Roșu.

Anul trecut, 1,3 milioane de persoane s-au infectat cu HIV și circa 630.000 de persoane cu SIDA au decedat.

 

Comentarii