De Sănătate

Punem punctul pe știi

Asigurații care și-au pierdut cardul de sănătate, puși pe drumuri ca să-și ia o rețetă

joi, 15 septembrie 2022, 06:47
5 MIN
 Asigurații care și-au pierdut cardul de sănătate, puși pe drumuri ca să-și ia o rețetă

Imprimeria Națională nu a mai editat carduri duplicat de peste 6 luni. Cei care nu mai au cardul de sănătate sunt nevoiți la fiecare 60 de zile să solicite o adeverință de asigurat de la casa de sănătate care îi are în evidență

Persoanele asigurate care, din diferite motive, au rămas fără card de sănătate au avut surpriza să afle că până vor intra în posesia unui nou card, vor trebui să solicite, la fiecare 60 de zile, o adeverință de la casa de asigurări de sănătate în evidența căreia se află, adverință care să le ateste calitatea de asigurat. 

”Persoanele care nu mai dețin card național de asigurări sociale de sănătate din diferite motive (pierdere, furt, deteriorare, modificare date personale etc.) pot beneficia de drepturile de asigurat în baza unui adeverințe înlocuitoare a cardului, valabilă 60 de zile de la momentul emiterii, perioadă considerată necesară pentru formalitățile de tipărire și eliberare a noului card duplicat. În situația în care în acest termen persoana asigurată nu primește acest card, tipărirea și distribuirea nefiind în sarcina caselor de asigurări de sănătate județene, această adeverință se poate prelungi din 60 în 60 de zile”, a explicat Dr.Ec. Radu Țibichi, Președintele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Iași.

În mod normal, în maximum 60 de zile, perioadă în care, pentru a-și rezolva problemele medicale, pot prezinta la medic sau farmacist adeverința eliberată de CAS, asigurații care au rămas fără card de sănătate ar trebui să primească un card nou. Evident, după ce au achitat contravaloarea serviciilor de producţie şi distribuire prin poştă a noului card, respectiv suma de 15,52 lei, plata făcându-se la sediul casei de asigurări în evidenţa căreia se află persoana respectivă sau, în cazul ieșenilor, prin transfer bancar în contul CAS Iasi (COD FISCAL 4540178) RO27TREZ4065005XXX000446 deschis la Trezoreria Iasi. 

Însă, la acest moment, există asigurați care au fost nevoiți să-și reînnoiască de câte două sau chiar trei ori adeverința eliberată de CAS, fiind puși pe drumuri, deoarece Imprimeria Națională, nu le-a editat un alt card. Partea bună este că plata taxei de 15,52 lei se face, însă, o singură dată.

”Pentru verificarea statusului privind emiterea cardului național de sănătate, CAS Iași a pus la dispoziție pe site un serviciu online care poate fi utilizat atât de către persoane cât și de furnizorii de servicii medicale la Secțiunea: Verificare asigurat, respectiv: http://cas.cnas.ro/hih/page/verificare-asigurat.html, a menționat Dr. Ec. Radu Țibichi, în ideea de a veni în sprijinul persoanelor aflate în această situație.

Ceea ce înseamnă că, accesând acest link medicul curant poate vedea dacă pacientul este sau nu asigurat, chiar dacă acesta nu are la el cardul de sănătate sau adeverința înlocuitoare de la CAS. O bătaie de cap în plus pentru medic și multe emoții pentru asigurat.

Așa că varianta cea mai uzitată este ca la fiecare două luni să mergi la CAS și să îți iei o altă adeverință. Variantă care consumă timp și nervi.

Cei mai neajutorați par vârstnicii care nu înțeleg de ce, deși au plătit contravaloarea pentru eliberarea noului card duplicat, acesta nu mai apare nici după 6 luni, din momentul solicitării.

”Tatăl meu este pensionar și și-a pierdut cardul de sănătate, undeva, prin mai. Am mers cu el la CAS Iași, am făcut solicitare pentru un card duplicat, am plătit taxa de 15,52 lei, și a primit o adeverință. De atunci, a mai luat două adeverințe și cardul tot nu a ajuns. El nu înțelege de ce, deși a plătit fix pentru eliberarea cardului duplicat, nu l-a primit încă. Se simte furat. El admite că a greșit pierzând cardul, dar a plătit ca să primească altul. Sigur, suma este una modică, dar ideea de principiu rămâne. Mă întreabă non-stop dacă adeverința este bună și dacă își poate lua rețeta și medicamentele cu ea. Acest lucru este o importantă sursă de stres în familia noastră, dar și de timp pierdut, pentru că eu trebuie să-l duc la CAS la fiecare 2 luni să-și ia adeverința și trebuie să mă învoiesc de la serviciu”, și-a exprimat nemulțumirea Adriana S.

Nici cei care, în ultimele 6 luni, au împlinit vârsta de 18 ani, nu au primit încă un card de sănătate. 

În mod normal, în țara noastră, primesc card de sănătate toate persoanele asigurate care au vârsta de peste 18, copiii până la această vârstă beneficiind de servicii medicale gratuite, conform legii.

Pentru aceștia, cardul este distribuit personal de către factorul poştal în baza unui act de identitate şi a semnăturii de primire. Poştaşul trebuie să facă cel puţin două vizite la domiciliul asiguratului pentru a-i înmâna cardul şi, în cazul în care acesta nu va fi găsit acasă, îi va lăsa un aviz poştal pe care va fi menţionată perioada în care asiguratul poate să ridice cardul de la oficiul poştal.

Dar, cea mai mare parte dintre tinerii care au împlinit 18 ani, în ultimele luni, nu au primit acest card. Cei aflați în această situație se vor putea prezenta la medic doar cu cartea de identitate, fără a fi necesară o adeverință înlocuitoare pentru card.

”Pentru persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani cărora nu li s-a emis card național de asigurări sociale de sănătate, serviciile medicale se acordă în baza cărții de identitate, în aceleași condiții ca a unei persoane asigurate căreia i s-a emis card național”, a precizat Președintele CAS Iași.

În momentul în care vor primi cardul de sănătate, activarea acestuia se va face la orice furnizor de servicii medicale (cabinet de medicină primară, spital, ambulatoriu, laborator) la care asiguratul va apela prima dată după primirea cardului. Nu este necesar ca asiguratul să meargă special la medic pentru activarea cardului.

Pentru serviciile medicale de urgenţă nu este necesară utilizarea cardului de sănătate sau a adeverinței înlocuitoare. Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acordă atât persoanelor asigurate cât şi celor neasigurate.

 

Comentarii