De Sănătate

Punem punctul pe știi

Atenţie, la Iaşi au reapărut cazurile de meningită!

luni, 28 ianuarie 2019, 02:49
2 MIN
 Atenţie, la Iaşi au reapărut cazurile de meningită!

Medicii de la Spitalul de Boli Infec­ţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi atrag atenţia asupra celorlalte două boli de sezon care, pe lângă gripă, ne ameninţă sănătatea.

Este vorba de rujeolă şi meningită, boli care au început iar să-şi facă simţită pre­zenţa prin spitale. O nouă îmbolnăvire cu rujeolă a fost confirmată săptămâna trecută la Iaşi, conform Centrului de Suprave­ghere şi Control a Bolilor Transmibile (CNSCBT).

Un alt caz a fost confirmat şi în urmă cu câteva săptămâni, la un copil din Iaşi. În ultima săptămână, în ţară au apărut 32 de noi îmbolnăviri, în opt judeţe ale ţării, cele mai multe dintre ele fiind Bihor, în număr de 10.

Şi în ceea ce priveşte meningita, medicii spun că au început să apară bolnavi care au nevoie de îngrijire medicală, atât din Iaşi, cât şi de la spitalele din regiune. Aşa s-a întâmplat la începutul săptămânii trecute şi cu o fată de 15, din comuna Borzeşti, jude­ţul Botoşani, care a intrat în comă după ce o perioadă a avut dureri puternice de cap şi vărsături.

Acesta a fost preluată iniţial de Secţia de Boli Infecţioase Botoşani, unde s-a confirmat diagnosticul, şi apoi a fost trimisă la spitalul din Iaşi. În prezent, la spitaul de Boli Infecţioase din Iaşi se află sub supraveghere trei cazuri de îmbolnăviri cu meningită.

„Au apărut şi celelalte boli ale sezonului rece – rujeola şi meningita. Majoritatea cazurilor sunt confirmate la copiii şi de aceea rugăm părinţii şi dascălii să crească măsurile de prevenţie ca să evităm înmulţirea lor, mai ales că ambele se transmit respirator“, a precizat dr. Car­men Dorobăţ, managerul de Boli Infec­ţioase din Iaşi.

Recomandat este ca în perioada urmă­toare să fie evitate locurile aglomerate, să fie aerisite încăperile cât mai bine şi să se facă o igienizare cât mai corespunzătoare şi frecventă a mâinilor. De asemenea, este indicat consumul de fructe, legume şi lichide.

Comentarii