De Sănătate

Punem punctul pe știi

Băieții născuți din mame obeze au șanse mari să devină și ei supraponderali

joi, 14 martie 2024, 10:42
3 MIN
 Băieții născuți din mame obeze au șanse mari să devină și ei supraponderali

Băieții născuți din mame obeze au mai multe șanse să fie supraponderali la naștere și să dezvolte complicații metabolice mai târziu în viață, inclusiv boli hepatice și diabet. Hormonii sexuali masculini sunt parțial de vină, spun cercetătorii.

Mai exact, modul în care hormonii sexuali masculini activează căile din ficatul în curs de dezvoltare, poate face ca bărbații să dezvolte complicații metabolice mai târziu în viață, inclusiv boli hepatice și diabet. Aceasta este constatarea unui nou studiu condus de cercetători de la Universitatea Australia de Sud (UniSA), care analizează impactul obezității materne asupra semnalizării androgenilor în ficat la făt.

Fetușii de sex masculin ai femeilor obeze însărcinate au semnale diferite care sunt activate de hormonii sexuali masculini în ficat, ceea ce îi încurajează să acorde prioritate creșterii în detrimentul sănătății lor.

Dr. Ashley Meakin, cercetător la UniSA, spune că hormonii androgeni conferă bărbaților caracteristicile lor masculine și sunt cruciali în dezvoltarea lor, dar dacă sunt prea mulți, fetușii de sex masculin cresc prea mari, cauzând nu numai probleme la naștere, ci și un impact asupra funcției hepatice la vârsta adultă.

Fetușii de sex feminin expuși la un exces de testosteron în urma unei ”sarcini obeze” sunt conectați pentru a dezactiva calea androgenică în ficat, limitându-le creșterea și scăzând riscurile de tulburări metabolice la vârsta adultă.

„Știm că există diferențe între sexe în ceea ce privește tulburările metabolice la vârsta adultă ca răspuns la obezitatea maternă”, spune dr. Meakin.

El menționează faptul că bărbații sunt mai predispuși la boli hepatice (ficat gras non-alcoolic) și la diabet la vârsta adultă dacă mama lor este obeză în timpul sarcinii și greutatea lor la naștere este mai mare de 4 kg.

„Ei sunt conectați genetic să acorde prioritate androgenilor, deoarece sprijină dezvoltarea caracteristicilor masculine – inclusiv mărimea – dar prea mulți androgeni sunt răi”, precizează medicul australian.

Autorul principal al studiului, profesorul Janna Morrison, șefa Grupului de cercetare de la UniSA, spune că este nevoie de un echilibru fin pentru ca femeile să primească o nutriție corectă în timpul sarcinii astfel încât să asigure condiții optime pentru ca fătul lor să se dezvolte.

„Există, de asemenea, riscuri ca urmașii să fie subnutriți în timpul sarcinii”, spune ea. „Dacă ești prea mic, prea mare, născut prea devreme sau de sex masculin, ești mai vulnerabil la rezultate negative mai târziu în viață. E nevoie de o sarcină Goldilocks: trebuie să ai mărimea potrivită, și să fii născu la momentul potrivit”, spune ea.

Principiul Goldilocks – condiții optime – afirmă că ceva trebuie să se încadreze în anumite limite, în opoziție cu atingerea extremelor. 

Prof. Morrison spune că, dacă societatea nu-și schimbă abordarea față de nutriție, va fi o bătălie grea pentru a reduce obezitatea și problemele de sănătate asociate, din pântecele mamei și până la vârsta adultă.

„Ca societate, trebuie să abordăm urgent problema obezității. Dacă copiii ar fi învățați de timpuriu despre importanța unei alimentații sănătoase, acest lucru ar continua până la vârsta adultă, inclusiv în timpul sarcinii, când o alimentație corectă este atât de importantă”.

Dr. Meakin spune că, în perioada intermediară, suplimentele care abordează dezechilibrele nutriționale din timpul sarcinii ar putea oferi fătului cele mai bune șanse pentru o dezvoltare optimă.

Studiul privind semnalizarea hormonilor androgeni în ficat, publicat recent în revista Life Sciences, face parte dintr-o serie de cercetări realizate de profesorul Morrison și colegii săi care investighează impactul subnutriției și supranutriției materne asupra placentei, inimii, plămânilor și ficatului.

 

Comentarii