Balansoarul de grădină poate înlocui un leagăn, un fotoliu, un pat sau un hamac

duminică, 17 martie 2019, 14:37
4 MIN
 Balansoarul de grădină poate înlocui un leagăn, un fotoliu, un pat sau un hamac

Achiziţionarea unui balansoar este o alegere importantă. Scopul pentru care va fi folosit scaunul, materialele din care este construit, stilul, designul, culoarea şi confortul joacă un rol important. 

Pentru a evalua balansoarul, îl poţi analiza ca durabilitate (cât de mult va rezista atunci când este lăsat afară?), întreţinere (cât de uşor este de îngrijit?), aspect (cum va arăta în timp?), confort (cât de confortabil este?), greutate (cât de uşor este să muţi balansoarul într-un depozit, spre exemplu?) şi preţ (raportul calitate/ preţ este unul bun?).

Balansoarele clasice din lemn versus balansoare din  materiale de textile sau plastic

Înainte de toate, pentru că va fi amplasat în grădină, balansoarul trebuie să aibă un material rezistent, care să nu cedeze în fata intemperiilor, a dăunătorilor sau a temperaturilor extreme. Balansoarele clasice sunt realizate din materiale cum ar fi stejarul, răchita sau ale tipuri de lemn. Dintre toate opţiunile, îţi recomandăm însă ratanul sintetic pentru că este suficient de rezistent la toate surprizele mediului exterior, dispune de un aspect plăcut, este durabil şi economic. Dacă aspectul casei şi al grădinii se încadrează în stilul rustic, poţi opta pentru un tip de lemn însă preţul va fi mai mare şi cel mai probabil materialul va trebui tratat periodic. Plopul, lemnul netratat de răşinoase şi anumite tipuri de stejar au tendinţa să putrezească uşor, la expunerea afară. Ca alternativă, există şi balansoarele din plastic şi materiale textile care nu denotă multă eleganţă dar sunt foarte practice.

Balansoarul cu susţinere  proprie este cel mai practic

Nu pierde din vedere nici mărimea balansoarului. Aceasta este dată de rolul său: să fie un loc de lectură sau unul în care să tragi un pui de somn după-amiaza? Dacă ai o curte mică şi îl foloseşte câte o persoană pe rând doar pentru a-şi bea cafeaua, un balansoar de o persoană este alegerea potrivită dar dacă ai copii, alege unul mare în care cei mici se pot juca. Tot de rolul balansoarului şi îndemânare ţine şi mecanismul acestuia. Balansoarul cu susţinere proprie este cel mai practic, deoarece îl poţi aşeza în orice loc din grădină sau de pe terasă şi nu necesită un montaj special sau alte obiecte care să-l susţină. în schimb, balansoarul suspendat este uşor mai dificil de montat pentru că are nevoie de un obiect ajutător, precum un copac sau un suport independent. Nu uita şi de accesoriile unui balansoar. Cel mai adesea, necesită o saltea confortabilă care să se asorteze cromatic şi stilistic cu grădina, perne care să susţină spatele şi să ofere un plus de conform sau pături pentru serile răcoroase în care savurezi un ceai afară. În cele din urmă, trebuie să te încadrezi şi în buget. Balansoarele încep de la 150 de lei (cele mai simple, sub forma unui scaun) sau de la 40 de lei, dacă optezi pentru un hamac, şi pot ajunge şi la 2.500 de lei.

Tipuri de balansoar de grădină

Un balansoar tradiţional se roteşte înainte şi înapoi pe picioarele curbate şi poate fi folosit atât în interior cât şi în exterior. Avantajele unui balansoar tradiţional includ cheltuielile şi durabilitatea. Designul simplu face acest tip de balansoar mai puţin costisitor decât alte scaune, iar lipsa pieselor mobile păstrează riscul de rupere la minimum. Desigur, poate fi destul de inflexibil şi, în funcţie de lemnul ramei, destul de greu. Cel mai popular model de balansoar este cel care seamănă cu o canapea. Îl găseşti cel mai des în grădinile autohtone, folosit pe terase, pe verande pentru că este practic şi uşor de instalat şi utilizat. Poate susţine de la 2 la 4 persoane şi poate fi realizat dintr-o întreagă gamă de materiale, de la ratan la plastic, în funcţie de preferinţe şi stilul în care sunt amenajate grădina şi casa. Balansoarul similar unui hamac se pretează pentru o singură persoană. Se integrează în orice colţ de natură, nu neapărat în curtea proprie, este mai intim decât modelul canapea şi-l poţi lua cu tine în excursii, în funcţie de mărimea lui.Cel mai costisitor model este cel de tip fotoliu, care se aseamănă cu o scoică. Are un design modern şi este foarte confortabil, adesea proiectat ergonomic pentru a-ţi susţine spatele sau pentru a-ţi oferi, cel puţin, o poziţie confortabilă.

 

 

Comentarii