Bani din PNRR pentru 79 de şcoli din judeţul Iași. Cum vor fi folosiți

vineri, 01 aprilie 2022, 21:56
2 MIN
 Bani din PNRR pentru 79 de şcoli din judeţul Iași. Cum vor fi folosiți

Sumele pentru fiecare unitate pot ajunge până la un milion de lei. Sunt destinate combaterii abandonului şcolar.

Aproape două treimi dintre cele 120 de instituţii de învăţământ din judeţ care se aflau pe lista Ministerului Educaţiei ca fiind eligibile pentru Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar (PNRAS) vor primi finanţare nerambursabilă, sumele care pot ajunge până la aproape 1 milion de lei putând fi cheltuite în cadrul proiectelor realizate de instituţiile de învăţământ în următorii trei ani. Practic, Ministerul Educaţiei va finanţa 1.391 de proiecte la nivel naţional, dintre acestea 79 fiind din judeţul Iaşi. Banii vor ajunge, în cea mai mare parte, în localităţi declarate de către Ministerul Educaţiei ca având un risc crescut de abandon şcolar în rândul elevilor, fiind localităţi cu comunităţi marginalizate peste medie sau în mod sever, sau din zone dezavantajate. În cadrul proiectelor de la nivelul judeţului Iaşi se numără însă şi şcoli fără marginalizare, sau considerate că au un grad mediu de marginalizare.

Iniţial, în cadrul programului naţional au fost incluse peste 3.200 de şcoli, iar aproximativ 120 de instituţii de învăţământ din judeţul Iaşi se aflau pe această listă. Potrivit informaţiilor de la începutul acestui an, şcolile aveau posibulitatea să primească câte un grant de maximum 200.000 de euro, în funcţie de numărul de elevi înscrişi şi gradul de marginalizare a localităţii, grant care va fi implementat pe o durată de 3 ani. Unităţile şcolare aflate pe lista publicată de Ministerul Educaţiei, dar şi alte şcoli care puteau face dovada că prezintă risc mediu şi crescut de abandon şcolar, au putut trimite o cerere prin care puteau să îşi arate intenţia de a participa la acest proiect până la începutul acestui an, pe 21 ianuarie.

Programul lansat de Ministerul Educaţiei vizează implementarea Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educaţie (MATE), fiind parte din Proiectului Naţional de Reformă „România Educată”, cu finanţare PNRR, în valoare de 543 milioane euro – componenta PNRR nerambursabilă.

Comentarii