Bine ai revenit printre noi, doamnă Ohanian!

sâmbătă, 06 ianuarie 2018, 02:50
3 MIN
 Bine ai revenit printre noi, doamnă Ohanian!

Maternitatea şi retragerea de la Australian Open au spulberat mitul răspândit în zona tabloidă a sportului cu privire la femeia-bărbat Serena Williams.

Presa de astăzi, de ieri, dintotdeauna este plină de zvonuri. De cele mai multe ori neconfirmate, deoarece a fi primul la linia de sosire este acum prioritar faţă de veridicitatea şi acurateţea informaţiei. Există, însă, într-o proporţie mai mică, dar există, destule zvonuri care se adeveresc. Unul dintre acestea, apărut pe la începutul lunii trecute, a pronosticat retragerea Serenei Williams de la Australian Open, turneu pe care îl câştigase anul trecut. Ziaristul american care a lansat pe piaţă o asemenea ştire se referea la înscrierea Serenei la un eveniment monden programat în perioada finalului marelui turneu de la Melbourne. Serena însăşi a dezminţit informaţia, demonstrându-şi mai curând sieşi decât altora dorinţa de a reveni triumfal în circuitul WTA exact din punctul în care îl părăsise. Tot timpul acesta, Serena Wiliams n-a contenit să-şi asigure fanii că se simte mai bine ca oricând, mai fericită ca oricând, mai tare ca oricând, iar maternitatea n-a făcut-o decât să-i împlinească viaţa şi (y compris) cariera sportivă. Chiar dacă Serena a participat la un festival demonstrativ şi a fost învinsă de Jelena Ostapenko. Iată însă că ieri, Serena a confirmat zvonul apărut, pentru că era veridic. Fireşte, Serena Williams putea face un efort de a-şi apăra titlul la Melbourne. Mai ales că pierderea punctelor de anul trecut are menirea de o arunca în hăurile clasamentului WTA. Ce a determinat-o pe marea tenismană americană să renunţe la Australian Open, cu consecinţele de rigoare?

Când spui “Serena Williams”, spui 72 de titluri WTA, 24 de Grand Slam (plus încă 14 la dublu), 319 săptămâni în fruntea topului mondial (186 consecutive), patru finale WTA (Turneul Campioanelor) şi… peste 84 milioane de dolari câştiguri din tenis. Când citeşti asemenea cifre te cuprinde ameţeala şi te copleşeşte întrebarea “ce i-ar mai putea oferi tenisul unei asemenea campioane?”. Răspunsul ar veni din pasiunea pentru tenis, care a făcut-o pe sora ei mai vârstnică, Venus, să continue nebunia, ajungând în finala de anul trecut a AusOpen, exact la vârsta de acum a Serenei.

Privind cariera Serenei Williams din acest unghi, ne lămurim că fericita pauză competiţională de anul trecut a demonstrat lucruri mult mai importante decât toate cifrele enunţate. Anume că Serena este un om normal, o femeie normală, o sportivă normală. Relaţiile personale cu “machos” ca Patrick Mouratoglu ori Grigor Dimitrov, căsătoria cu magnatul Alexis Ohanian, nici măcar apariţia micuţei Olympia n-au putut stopa zvonurile contagioase apărute în mediile iubitorilor de sport lipsiţi de cultură sportivă. Nici măcar precedentul “Lance Armstrong”, care a arătat că din 2004 încoace yankeii nu fac niciun rabat la încălcarea eticii sportive n-a putut curma mitul femeii-bărbat. A fost nevoie de ceva în plus. După ce a jucat primul meci din postura de mamă, Serena a realizat că, “deşi am făcut progrese, nu am ajuns la nivelul dorit din punct de vedere fizic. Eu şi antrenorul meu am spus dintotdeauna: merg la un turneu doar atunci când îl pot câştiga”.

Să ne ierte cei cu idei preconcepute, dar declaraţia asta scurtă este cel mai bun semn de normalitate în legătură cu marea, imensa sportivă Serena Williams, care pur şi simplu nu se simte la nivelul fizic dorit. Declaraţia asta scurtă o aduce pe Mrs. Serena Jameka Williams Ohanian în rândul muritorilor de rând.

Iar dacă “femeia-bărbat” a ajuns la concluzia asta, ce să mai cerem de la “femeia-super-femeie” Maria Şarapova, care n-a trecut prin deliciile maternităţii, ci doar prin mici zbânţuieli cu meldonium? De aceea, idei creţe gen “Serena s-a retras, Simona are cale liberă spre Australian Open” sunt total nefericite, ca să ne exprimăm elegant. Simona noastră are de lucru la Melbourne, cu Muguruza, Wozniacki, Pliskova etc. şi nu cu legendele vii, Williams şi Şarapova!

Comentarii