De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cancerul la bărbați ar putea avea legătură cu pierderea cromozomului sexual

miercuri, 05 iulie 2023, 11:58
4 MIN
 Cancerul la bărbați ar putea avea legătură cu pierderea cromozomului sexual

Pentru mulți bărbați în vârstă, pierderea cromozomului sexual masculin nu este doar un fenomen al îmbătrânirii, ci ar putea, de asemenea, să îi expună la riscul de cancer. Potrivit unei echipe din Los Angeles, acest fenomen, care apare frecvent în celulele sanguine pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, afectează aproximativ 40% dintre bărbații de 70 de ani, permițând proliferarea tumorilor. Descoperirea ar putea deschide calea pentru tratamente personalizate împotriva cancerului de vezică urinară.

Fenomenul pierderii cromozomului Y a fost observat în mai multe tipuri de boli, inclusiv în până la 40% dintre cancerele de vezică urinară.
De asemenea, este legat de bolile cardiovasculare și de Alzheimer și ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care femeile trăiesc în general mai mult.

„Acest studiu face pentru prima dată o legătură care nu a mai fost făcută până acum între pierderea cromozomului Y și răspunsul sistemului imunitar la cancer”, afirmă profesorul Dan Theodorescu, autorul corespondent de la Centrul medical Cedars-Sinai, într-un comunicat.

Cercetătorii au descoperit că pierderea cromozomului Y permite celulelor canceroase din vezica urinară să eludeze sistemul imunitar și să crească foarte agresiv.

Echipa de cercetare dezvoltă acum un test pentru cromozomul Y cu intenția de a ajuta la personalizarea medicamentelor numite inhibitori ai punctelor de control imunitar.

Sexul biologic al unui copil este determinat de cromozomii cunoscuți sub numele de X și Y, care poartă ADN-ul uman.

Bărbații au perechea de cromozomi XY, în timp ce femeile au perechea XX. Cromozomul Y poartă informațiile pentru anumite gene.

Cercetătorii au dezvoltat un sistem de notare pentru a măsura pierderea cromozomului Y în cancere pe baza expresiei acestor gene în celulele normale din mucoasa vezicii urinare.

Aceștia au analizat datele referitoare la două grupuri de bărbați. Un grup avea cancer de vezică urinară cu invazie musculară și le-a fost extirpată vezica, dar nu au fost tratați cu un inhibitor al punctelor de control imunitar.

Celălalt grup a participat la un studiu clinic și a primit tratament cu un inhibitor al punctelor de control imunitar.

Ei au descoperit că pacienții fără cromozomul Y au avut un prognostic mai slab în primul grup și rate de supraviețuire generală mult mai bune în cel de-al doilea.

Experimentele pe șoareci masculi au descoperit, de asemenea, că tumorile lipsite de cromozomul Y creșteau cu o viteză semnificativ mai mare.

„Faptul că observăm o diferență în ceea ce privește rata de creștere doar atunci când intervine sistemul imunitar este cheia efectului de ‘pierdere a cromozomului Y’ în cazul cancerului de vezică urinară”, explică prof. dr. Theodorescu.

Potrivit medicului, aceste rezultate implică faptul că atunci când celulele pierd cromozomul Y, ele epuizează celulele T. Iar fără celule T care să lupte împotriva cancerului, tumora crește agresiv.

Cu toate acestea, tumorile cărora le lipsește cromozomul Y, deși mai agresive, au fost, de asemenea, mai vulnerabile și mai receptive la inhibitorii punctului de control imunitar, care inversează epuizarea celulelor T și permit sistemului imunitar al organismului să lupte împotriva cancerului.

Cercetătorii postulează ideea că pierderea cromozomului Y „este o strategie adaptivă pe care celulele tumorale au dezvoltat-o pentru a eluda sistemul imunitar și a supraviețui în mai multe organe”, spune profesorul Shlomo Melmed, Decanul Facultății de Medicină de la Cedars-Sinai.

Acest progres interesant se adaugă la cunoștințele de bază a lebiologiei cancerului și ar putea avea implicații de anvergură pentru tratamentul cancerului în viitor, spun autorii.

Sunt necesare în continuare cercetări suplimentare pentru a înțelege legătura genetică dintre pierderea cromozomului Y și epuizarea celulelor T.

„Dacă am putea înțelege aceste mecanisme, am putea preveni epuizarea celulelor T”, spune profesorul Theodorescu. „Epuizarea celulelor T poate fi parțial inversată cu inhibitori ai punctelor de control, dar dacă am putea împiedica apariția ei în primul rând, există un mare potențial de îmbunătățire a rezultatelor pentru pacienți”, menționează el.

Studiul, publicat în revista Nature, ar putea avea implicații chiar și pentru femei, care nu poartă cromozomul Y.

Cromozomul Y conține un set de gene înrudite, cunoscute sub numele de gene paralogice, cu cromozomul X.

Aceste gene ar putea juca un rol atât la femei, cât și la bărbați, deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina care ar putea fi acest rol.

„Conștientizarea semnificației pierderii cromozomului Y va stimula discuțiile despre importanța considerării sexului ca o variabilă în toate cercetările științifice din domeniul biologiei umane”, conchide profesorul Theodorescu.

Cunoștințele fundamentale noi pe care le oferă studiul ar putea explica de ce anumite tipuri de cancer sunt mai grave la bărbați sau la femei și cum ar putea fi tratate cel mai bine.

De asemenea, ilustrează faptul că cromozomul Y face mai mult decât să determine sexul biologic uman, a mai menționat profesorul Theodorescu.

 

Comentarii