Când cade echinocţiul de toamnă anul acesta?

joi, 22 septembrie 2022, 11:40
1 MIN
 Când cade echinocţiul de toamnă anul acesta?

Echinocţiul de toamnă marchează începutul toamnei din punct de vedere astronomic şi trecerea soarelui din emisfera nordică în cea sudică. Pe parcursul unui an, se produc două echinocţii. Primul, echinocţiul de primăvară, se produce în martie, când Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera sudică în cea nordică.

Al doilea echinocţiu, cel de toamnă, se produce în septembrie, Soarele trece din emisfera nordică în cea sudică. Acest moment marchează începutul toamnei astronomice.

În 2022, echinocţiul de toamnă are loc pe 23 septembrie, la ora 4:04 (ora României).  De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată, deoarece anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost introdus calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie. Cel mai des, însă, a căzut pe 22 şi 23 septembrie.

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” explică, într-o postare pe Facebook, că echinocţiul de toamnă nu este, aşa cum se crede în mod eronat, momentul în care ziua este egală cu noaptea. „De abia pe 26 septembrie ziua va fi egală cu noaptea, iar începând cu 27 septembrie, noaptea va fi mai lungă decât decât ziua” 

Cititi mai multe pe stirileProTV

Comentarii