Când înveţi de la cei mai buni: Veniturile şi integritatea

vineri, 24 august 2018, 01:50
1 MIN
 Când înveţi de la cei mai buni: Veniturile şi integritatea

Până la un punct, destinele politice ale lui Liviu Dragnea şi Vladimir Plahotniuc au fost aproape identice. Amândoi porniţi din mediul lor semi-rural cu obsesia de a se impune, unul a ajuns în politica de la Bucureşti cu şosete albe şi sandale, iar celălalt a cucerit Chişinăul cu o borsetă în care avea îndesate patru telefoane mobile.

Pe nesimţite, amândoi ajung liderii partidului de la guvernare, fiind copios detestaţi în acelaşi timp de către societate. Unul o are pe Viorica Vasilica Dăncilă, celălalt pe Pavel Filip, doi executanţi comozi ai liniilor „de la Partid”. Unul l-a şantajat cu suspendarea pe Klaus Iohannis dar nu a avut curajul să îşi ducă până la capăt planurile, celălalt a vrut sa îl suspende pe Nicolae Timofti, fostul preşedinte de la Chişinău, dar ceva i-a lipsit pentru a-şi face damblaua până la capăt. Amândoi au ajuns să fie singuri în partidele pe care le conduc, temuţi dar nu şi respectaţi de către colegii lor, singurii care îi mai slujesc fără ezitare fiind tonomatele din presă care pentru câte o fisă aruncată cu efect ar rescrie şi Iliada cu şeful lor drept personaj principal.

De la o vreme însă, liderul de la Chişinău pare că începe să îl depăşească în inventivitate pe Livache al nostru, care dă senzaţia că nu mai ţine pasul cu tot ceea ce face Plahotniuc peste Prut. O fi fiind de la vârstă, de la grijile administrării domeniului de la Belina, ori de la stresul generat de dragostea adolescentină redescoperită, cine mai ştie, însă este cert că Dragnea, cum îşi pune şi el în cap să facă ceva, află că Plahotniuc a implementat deja cu succes la Chişinău acel model de ceva vreme.

A vrut Dragnea să dea o amnistie fiscală de s-o ţină minte toţi fraierii care strâng cureaua pentru a-şi plăti taxele la timp? Aşa este, doar că nu i-a reuşit. De partea cealaltă a graniţei însă, Plahotniuc a reuşit să facă o lege de albire a banilor de şi-au pus toţi mâinile-n cap, de la FMI şi Banca Mondială până la donatorii din Uniunea Europeană. A dat Dăncilă, de la ea putere, o vacanţă de cinci zile tuturor bugetarilor? Ehei, la Chişinău tocmai s-a votat o vacanţă de nouă zile, ca-n poveşti, de pe 25 august până pe 2 septembrie.

Zilele trecute întâiul teleormănean al ţării şi-a călcat pe suflet şi a mărturisit celor care au stat să-l asculte cum patru asasini plătiţi de către „un domn foarte celebru în lume”  (Karel Gott? Messi? Chuck Norris? Bobby Ewing?) i-au dat târcoale prin Bucureşti pentru a-i face felul şi a nimici astfel speranţa în continua dezvoltare a României. Doar că după hohotul de râs naţional (cu potenţial global) stârnit de către liderul partidului de guvernământ din România, presa şi-a adus aminte că la Chişinău Plahotniuc supravieţuise încă de acum un an de zile unei – surpriză! – tentative de asasinat cu scopul de a opri Republica Moldova din drumul său către lumină. Ba, mai mult: „asasinii” lui Plahotniuc sunt deja arestaţi, asta după ce poliţia de peste Prut a pus cap la cap toate dovezile şi a prezentat o filmare obţinută prin metode „specifice” în care trei huidumaci îşi desenau planul sângeros cu nişte beţişoare prin nisipul fin al unui loc de joacă pentru copii. Şi, dacă sunteţi curioşi de ce planul letal trebuia desenat taman cu beţişoare în nisip, aflaţi tot de la poliţia moldovenească explicaţia: în caz că erau prinşi în flagrant când organizau asasinatul, criminalii au considerat că pot şterge foarte repede desenele pe nisip în loc să înghită o hârtie pe care îşi scriseseră numele „victimei”. În concluzie, iar ne-au luat-o înainte fraţii de peste Prut, nici măcar un asasinat ca-n filme nu am fost în stare să gestionăm şi noi aşa cum se cuvine.

Însă, la fel cum în sport înveţi de la cei mai buni, ştacheta din ce în ce mai ridicată de către Republica Moldova s-a dovedit măcar în plan personal de bun augur pentru domnul Dragnea. În contextul apropiatei sale nunţi cu tânăra Irinuca şi a bătăilor de cap datorate obligativităţii declarării veniturilor obţinute de către tânăra familie la nuntă, ştirea apărută recent pe www.moldovacurata.md (un excelent portal dedicat monitorizării integrităţii persoanelor cu funcţii publice de peste Prut) îi dă soluţia simplă şi genială pentru a scăpa de griji: „Peste 100 de funcţionari publici din Republica Moldova nu  vor depune declaraţia de avere pentru că, din motive religioase, nu au Cod Numeric Personal.”  Astfel, fără CNP, aceştia nu pot obţine semnătura electronică necesară depunerii online a declaraţiilor de avere şi de interese personale. Iar Agenţia Naţională de Integritate, conform Legii, nu poate accepta decât declaraţiile online, nu şi în format tipărit. Simplu, nu? Mai mult decât atât, conform aceluiaşi site, la solicitarea Consiliului de Integritate, Avocatul Poporului a subliniat că „impunerea persoanelor care din considerente religioase au renunţat la actele de identitate din Sistemul naţional de paşapoarte al Republicii Moldova de a depune declaraţiile de avere şi interese personale exclusiv în format electronic reprezintă o încălcare a drepturilor lor fundamentale, şi anume liberatate de gândire, de conştiinţă şi de religie”.

Ni-l şi închipuim pe ginerică al nostru citind de trei ori ştirea ca să se asigure că nu este o glumă, după care, voios, se apucă să strige cât putu de tare, să se audă în celălalt capăt al vilei: „Puişor, lasă totul acum şi zboară repede până la mine! Avem ceva important de discutat.” „Dat naibii Plahotniuc ăsta, zău aşa”, îşi mai spuse el în gând, după care îşi aprinse o ţigară şi se lăsă pe spate în fotoliu, aşteptând-o pe viitoarea soţie. Deja mustăcea.

Radu Popescu a fost consultant politic în Republica Moldova

Comentarii