De Sănătate

Punem punctul pe știi

Care este greutatea corporală ideală, în funcție de înălțime și vârstă

joi, 22 iunie 2023, 19:25
3 MIN
 Care este greutatea corporală ideală, în funcție de înălțime și vârstă

Deși greutatea corporală normală depinde de mai mulți factori, înălțimea, vârsta și sexul unei persoane sunt trei dintre elementele de bază. De asemenea, greutatea ideală poate fi aceea la care o persoană se simte confortabil.

Un număr optim de kilograme poate reduce riscul de diabet și boli de inimă

Este de menționat însă că un număr optim de kilograme poate reduce riscul dezvoltării unei serii de afecțiuni, inclusiv:

•diabet de tip 2,

•hipertensiune arterială,

•boli cardiovasculare.

Surplusul de greutate poate reduce forța musculară și rezistența punând presiune pe sistemul osos și pe articulații și ducând la modificări ale funcției motorii și ale controlului postural.

Pentru un calcul cât mai exact al greutății corporale ideale se folosesc indicele de masă corporală (IMC), circumferința taliei și procentul de grăsime.

Calculator pentru IMC

Indicele de masă corporală IMC este un instrument care măsoară greutatea unei persoane în raport cu înălțimea acesteia și se calculează împărțind greutatea (exprimată în kilograme) la înălțime (exprimată în metri) la pătrat. Rezultatul obținut se încadrează în următoarele categorii:

•IMC mai mic de 18,5 indică subponderabilitate;

•IMC între 18,5 și 24,9 indică o greutate ideală;

•IMC între 25 și 29,9 indică supraponderabilitate;

•IMC peste 30 indică obezitate.

Vârsta nu este un factor luat în considerare în calcularea IMC la adulți, însă este importantă în cazul copiilor. Pentru persoanele cu vârste cuprinse între 2 și 19 ani, la calculul indicelui de masă corporală se adaugă și vârsta și sexul.

Deși este luată în considerare înălțimea, calculul IMC nu include factori precum:

-măsurători pentru talie sau șold,

-proporția sau distribuția grăsimii,

-proporția masei musculare.

Acești factori pot influența starea de sănătate. De exemplu, sportivii de performanță tind să aibă puțină grăsime corporală. Pot avea un IMC mare pentru că au mai multă masă musculară, dar asta nu înseamnă că au o greutatea prea mare pentru înălțimea lor.

Raportul talie/șold

Circumferința taliei este comparată cu cea a șoldurilor – raportul talie/șold. O valoare crescută a acestui raport indică o cantitate mai mare de grăsime viscerală (grăsimea din cavitatea abdominală care înconjoară mai multe organe majore).

Cercetările au arătat că persoanele cu un raport talie/șold crescut sunt mai predispuse să dezvolte boli cardiovasculare și diabet. De aceea această măsurătoare este utilă pentru a stabili dacă o persoană are o greutate normală.

Pentru a calcula raportul talie/șold, tot ce trebuie să faci este să măsori circumferința taliei în partea cea mai îngustă, de obicei deasupra buricului, apoi pe cea a șoldurilor și să împarți primul număr la cel de-al doilea. De exemplu, dacă talia unei persoane este de 71 cm, iar șoldurile sale sunt de 91 cm, se va calcula împrțind 71 la 91, iar rezultatul va fi de 0,78.

Mai mult, pe hotnews.ro

Comentarii