De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cât îi costă pe pacienţi viaţa afectată de dermatita atopică? Un studiu inedit

joi, 15 iunie 2023, 01:50
2 MIN
 Cât îi costă pe pacienţi viaţa afectată de dermatita atopică? Un studiu inedit

Persoanele din Iaşi care au peste 18 ani, care au fost diagnosticate cu dermatită atopică şi / sau alopecie areată, cât şi îngrijitorii acestora, sunt invitaţi să participe la un proiect de cercetare demarat de către Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune – APAA, cu privire la impactul socio-economic al celor două afecţiuni.

 

Conform reprezentanţilor asociaţiei, acest studiu se derulează la nivel naţional şi măsoară atât cheltuielile medicale, cât şi cele non-medicale, costuri directe şi indirecte acumulate dintr-o perspectivă societală (cuprinzând plătitorul, pacientul, îngrijitorul şi societatea) pentru un interval de timp de 12 luni.

„Dacă sunteţi persoană diagnosticată cu dermatită atopică şi/sau alopecia areata, dacă îngrijiţi o persoană diagnosticată cu dermatită atopică şi/sau alopecia areata, vă rugăm să răspundeţi la unul dintre chestionare. Alopecia areată este o boală autoimună inflamatorie care afectează aproximativ 2% din populaţie, indiferent de sex, gen, etnie şi vârstă. Aceasta este o boală care se dezvoltă atunci când organismul îşi atacă propriii foliculi de păr, ceea ce poate provoca căderea părului oriunde pe corp. Deşi alopecia areată poate implica orice zonă cu păr, scalpul este locul cel mai frecvent afectat. Fiind afectat scalpul, impactul emoţional este puternic şi afectează viaţa socială a pacienţilor, în special al copiilor”, au transmis reprezentanţii APAA.

Rozalina Lăpădatu, preşedinte al asociaţiei, a explicat că aceasta ar putea fi prima cercetare iniţiată în România care evaluează povara economică a bolii pentru persoanele diagnosticate cu dermatită atopică şi / sau alopecie areată. Ea a precizat că literatura ştiinţifică pe această temă este limitat, existând doar unele studii pentru ţări cu venituri mari din Asia, Europa sau Australia.

„O mare parte din literatura existentă se bazează doar pe anchete transversale, nereuşind să surprindă adevăratul impact economic al acestor boli dintr-o perspectivă societală. Datele colectate în acest proiect de cercetare vor aduce mai multe informaţii despre costurile atât financiare cât şi societale pentru a ajuta autorităţile în realizarea unor politici publice de sănătate în sprijinul persoanelor diagnosticate cu dermatită atopică şi/sau alopecia areată”, a declarat Rozalina Lăpădatu.

Conform organizaţiei, în România, un studiu de prevalenţă realizat în anul 2022 de către Societatea Română de Dermatologie estimează că 9,41% din populaţie suferă de dermatită atopică. Cele două studii pot fi completate la linkurile următoare: pentru dermatita atopică: https://s.surveyplanet.com/2xeynbgk şi pentru alopecia areată: https://s.surveyplanet.com/63qdnir8.

Comentarii