De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ce afecțiuni poate cauza consumul de alimente contaminate?

miercuri, 06 septembrie 2023, 07:15
2 MIN
 Ce afecțiuni poate cauza consumul de alimente contaminate?

Dr. Gabriela Grigoraș, medic specialist Medicină internă, Arcadia: În timpul sezonului cald, consumul de alimente și băuturi contaminate poate cauza intoxicații alimentare și hepatita A.

Toxiinfecțiile alimentare pot avea o varietate de cauze, incluzând consumul de carne crudă sau insuficient preparată, produse lactate crude sau nepasteurizate, ouă crude, fructe de mare, pește sau alte alimente provenite din surse neigienice sau expirate.

Atmosfera călduroasă favorizează proliferarea agenților patogeni (care pot fi bacterii, virusuri, paraziți) și contaminarea alimentelor. Aceștia pătrund în corpul uman odată cu aportul de mâncare sau apă contaminate, cauzând indigestie, dureri și crampe stomacale, greață, vărsături, flatulență, diaree, febră.

Dacă starea generală se agravează prin febră înaltă (peste 38°C), imposibilitatea hidratării, diaree persistentă, dureri abdominale care nu se ameliorează și apariția semnelor de deshidratare (senzație de gură uscată, sete intensă, amețeli, slăbiciune, urinare în cantitate mică), adresarea la medic trebuie făcută cât mai repede.

Tratamentul se adaptează în funcție de cauză și de gravitatea simptomelor. În cazul pacienților care prezintă forme ușoare sau moderate, se administrează lichide (ceaiuri, supe clare, apă plată – înghițituri mici la cei care prezintă vărsături) și electroliți pentru refacerea balanței hidroelectrolitice. Este necesară punerea în repaus a sistemului digestiv până la ameliorarea simptomelor. Ulterior, după recăpătarea toleranței digestive, se pot reintroduce alimentele solide în cantități mici (pâine prăjită, covrigei uscați sărați, banane, măr ras, orez). Pentru situațiile grave (cu intoleranță digestivă persistentă, confuzie, puls crescut), tratamentul se va efectua în serviciile medicale și constă în administrarea intravenoasă de antiemetice, electroliți, protectoare gastrice.

Igienizarea mâinilor, utilizarea produselor alimentare cât mai proaspete și spălarea fructelor și legumelor înainte de consum preîntâmpină aceste tulburări.

Denumită și „boala mâinilor murdare”, hepatita A reprezintă inflamația ficatului provocată de virusul hepatitic A, este înalt contagioasă și se transmite prin contact strâns cu o persoană infectată sau cu alimente și băuturi contaminate. Cel mai des, se manifestă prin inapetență, senzație de greață, disconfort abdominal, dureri articulare, oboseală, prurit tegumentar și icter. Afecțiunea este autolimitată, dar poate dura și până la 2 luni, iar recuperarea se realizează în câteva săptămâni, cu excepția unor cazuri cu evoluție fulminantă. Nu există tratament specific; formele ușoare nu necesită tratament, iar formele mai grave beneficiază de medicație simptomatică și suportivă hepatică. Principala metodă de prevenție rămâne vaccinarea contra virusului hepatitic A.

Menținerea unei igiene personale riguroase și evitarea consumului de alimente și apă din surse nesigure scad riscul de apariție a bolilor infecțioase în sezonul cald.

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.
www.arcadiamedical.ro

 

Comentarii