Ce ştim despre noua tulpină care a pus întreaga lume în alertă

sâmbătă, 27 noiembrie 2021, 02:56
3 MIN
 Ce ştim despre noua tulpină care a pus întreaga lume în alertă

Varianta B.1.1.529 are un număr foarte mare de mutaţii în proteina spike, de două ori mai multe decât tulpina delta, ceea ce pune sub semnul întrebării eficacitatea vaccinurilor. Comisia Europeană a propus suspendarea zborurilor din sudul Africii.

O nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, cu un număr ridicat de mutaţii care ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor existente pe piaţă împotriva COVID-19, a fost detectată în Africa de Sud, au anunţat oameni de ştiinţă.

Noua variantă africană a coronaviruslui, numită B.1.1.529, a pus lumea întreagă în alertă, oamenii de ştiinţă lucrând pentru a descoperi potenţialele implicaţii. Până acum au fost confirmate zeci de cazuri, în Africa de Sud, Hong Kong, Israel şi Botswana. Un prim caz în Europa a fost raportat în Belgia.

Îngrijorarea este dată de faptul că noua tulpină B.1.1.529 are un număr foarte mare de mutaţii în proteina spike, respectiv 32, ceea ce ridică întrebări privind potenţialul de transmitere şi capacitatea vaccinurilor actuale de a fi eficiente.

Deşi a fost detectată în Botswana, primele informaţii arată că noua tulpină s-a răspândit rapid în provincia sud-africană Gauteng şi ar putea fi prezentă în celelalte opt provincii ale ţării. Noua variantă a fost depistată şi în Hong Kong (două cazuri), Israel, Belgia (un caz) şi Botswana (trei cazuri).

Noua tulpină B.1.1.529 a coronavirusului, care ar putea fi denumită de către OMS varianta Niu, este posibil să fi apărut la o persoană care suferea de o infecţie cronică şi avea un sistem imunitar compromis.

Un oficial de rang înalt din Marea Britanie a explicat că valoarea R, respectiv indicele de reproducere al variantei B.1.1.529 în Gauteng este acum de 2. Orice valoare care trece de 1 în cazul noii tulpini este un semn că va avea o creştere exponenţială.

„O veste proastă, dar nu ziua apocalipsei“

Oamenii de ştiinţă au explicat că tulpina B.1.1.529 are 32 de mutaţii în proteina spike, partea virusului pe care majoritatea vaccinurilor o folosesc pentru a stimula sistemul imunitar împotriva COVID. Acesta este aproximativ dublu faţă de numărul asociat cu varianta Delta.

Mutaţiile proteinei spike pot afecta capacitatea virusului de a infecta celulele şi de a se răspândi, dar, de asemenea, îngreunează celulele imune să atace agentul patogen. Profesorul James Naismith , director al Institutului Rosalind Franklin, a declarat pentru BBC că noua variantă va face „aproape sigur“ vaccinurile mai puţin eficiente, dar „e o veste proastă, dar nu ziua apocalipsei“.

Ravi Gupta, profesor de microbiologie clinică la Universitatea Cambridge, a declarat că lucrările din laboratorul său au constatat că două dintre mutaţiile de pe B.1.1.1.529 i-au crescut infectivitatea şi au redus capacitatea de apărare a anticorpilor.

Europa se închide pentru Africa de Sud

Marea Britanie, Spania, India, Japan, Italia, Germania, Singapore şi Cehia au anunţat că suspendă zborurile cu ţările din zona sudică a Africii. 

De altfel, Comisia Europeană a propus vineri suspendarea zborurilor din sudul Africii, din cauza noii „variante îngrijorătoare“ a coronavirusului B.1.1.529, a anunţat Ursula von der Leyen.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) s-a reunit vineri pentru a evalua situaţia epidemiologică ca urmare a identificării noii variante COVID-19 în Africa de Sud, pe fondul temerilor că aceasta ar fi şi cea mai agresivă dintre tulpinile noului coronavirus. Şedinţa OMS va stabili dacă varianta B.1.1.529 este „una de interes“ sau „una îngrijorătoare“.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, vineri, după şedinţa de Guvern, că, dacă OMS anunţă clar că există riscuri privind nouta tulpină a coronavirusului, atunci România va impune carantina şi pentru persoanele vaccinate care sosesc din zona Africii de Sud.

Potrivit reglementărilor în vigoare, persoanele vaccinate sunt exceptate de la carantină la sosirea în România chiar dacă vin din ţări din zona roşie.

În hotărârea CNSU adoptată chiar vineri şi care intră în vigoare miercuri, Botswana, ţara de origine a noii tulpini, este în zona verde, pentru care nu se aplică niciun fel de restricţii pentru persoanele care sosesc în România, iar Africa de Sud este în zona roşie, însă persoanele vaccinate nu intră în carantină.

Bursele au scăzut vineri la nivel global, iar preţurile petrolului au consemnat cea mai slabă evoluţie zilnică din ultimul an, în urma informaţiilor privind varianta africană.

Comentarii