Ce ştim despre noua tulpină COVID din sudul Africii. Câteva răspunsuri

vineri, 26 noiembrie 2021, 20:40
1 MIN
 Ce ştim despre noua tulpină COVID din sudul Africii. Câteva răspunsuri

Oamenii de ştiinţă răspund, într-un articol publicat de The Guardian, la o serie de întrebări-cheie legate de tulpina COVID din Africa de Sud. 

Când a fost tulpina detectată pentru prima dată?

Tulpina a fost identificată prima dată marţi, 23 noiembrie 2021, şi este considerată îngrijorătoare din cauza numărului mare de mutaţii, care ar putea să o facă rezistentă faţă de imunitatea dată de vaccin sau trecerea prin boală.

De ce sunt oamenii de ştiinţă îngrijoraţi?

Tulpina are mai mult de 30 de mutaţii pe proteina spike – cheia folosită de virus pentru a invada celulele corpului nostru. Un număr dublu de mutaţii faţă de varianta Delta.

Vor funcţiona vaccinurile existente împotriva ei?

Oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi din cauza numărului de mutaţii şi a faptului că unele din aceste mutaţii au fost deja asociate cu abilitatea virusului de a scăpa din calea protecţiei imune existente. Acestea sunt predicţii teoretice, însă. Acum sunt derulate, rapid, studii pentru a testa cât de eficient pot neutraliza anticorpii noua variantă a virusului.

Pot vaccinurile să fie adaptate pentru noua tulpină şi cât ar dura?

Da, echipele de cercetători care au creat vaccinurile lucrează cel mai probabil deja la actualizarea vaccinurilor cu noua proteină spike pentru a se pregăti de posibilitatea în care va fi nevoie de o nouă versiune a serului.

Aflați amănunte de pe libertatea.ro.

Comentarii