De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ce trucuri să folosim ca să nu luăm în greutate în perioada sărbătorilor de Paşte

duminică, 16 aprilie 2023, 08:00
3 MIN
 Ce trucuri să folosim ca să nu luăm în greutate în perioada sărbătorilor de Paşte

Cu ocazia sărbătorilor de Paşte, adesea se servesc mese copioase cu porţii mai mari decât cele obişnuite, iar politeţea impune să nu refuzi astfel de invitaţii, mai ales dacă eşti în vizită. Aceasta poate duce la un aport caloric crescut şi la o creştere în greutate de până la 1-3 kilograme în câteva zile, scrie hotnews.ro.

Cu toate acestea, în mod obişnuit, mesele festive sunt mai consistente decât cele de zi cu zi şi o provocare este să găsim modalităţi de a mânca în mod adecvat. Consultându-l pe expertul în nutriţie sportivă, educaţie alimentară şi comunicare nutriţională, Lygia Alexandrescu, încercăm să aflăm cum putem face acest lucru. Conform afirmaţiilor Lygiei Alexandrescu, expert în nutriţie sportivă, educaţie alimentară şi comunicare nutriţională, Sărbătorile de Paşti sunt o perioadă specială, bogată atât în încărcătură emoţională, cât şi culinară, conform hotnews.ro.

Preparatele tradiţionale sunt bogate în proteine

Această perioadă este caracterizată de consumul unor mese consistente, iar bucătăria tradiţională românească oferă o gamă largă de preparate culinare, care sunt adesea servite în aceeaşi zi, la aceeaşi masă. Lygia Alexandrescu, consultant în nutriţie sportivă, educaţie alimentară şi comunicare nutriţională, atrage atenţia că în timpul Sărbătorilor de Paşte, românii se bucură de mese copioase şi bogate, iar acest lucru poate duce la un câştig ponderal de 1-3 kg. Prin urmare, este important să acordăm atenţie modului în care consumăm alimentele, să fim atenţi la combinaţiile pe care le facem şi să nu refuzăm bucăţile oferite, mai ales dacă suntem în vizită. Preparatele tradiţionale româneşti de Paşti sunt bogate în proteine animale şi ouă, iar glucidele se regăsesc în cozonac, pască şi băuturile alcoolice, arată hotnews.ro.

Atenţie la cantitate şi asociere

Lygia Alexandrescu recomandă să controlăm cu atenţie ceea ce mâncăm şi să eşalonăm meniul propus, atât ca gazde, cât şi ca musafiri, pentru a evita starea de sănătate alterată sau crizele digestive care pot apărea şi mai târziu, nu doar în ziua de Paşti. Primul sfat al Lygiei Alexandrescu este să păstrăm o pauză de cel puţin o oră între felurile de mâncare: „În felul acesta, riscul indigestiei este mult diminuat.” Conform nutriţionistului, în cazul meselor bogate în carne şi ouă din timpul Paştelui, ar trebui să includem în dietă şi verdeţuri precum salată verde, spanac, castravete, ridichi şi rucola, afirmă hotnews.ro.

Apa trebuie băută în cantităţi mici

Este important să acordăm atenţie şi dimensiunii porţiilor pe care le consumăm, să ne concentram pe calitatea şi aromele alimentelor, evitând alimentele grase şi prăjite, sosurile grele şi sucurile de fructe. În plus, condimentele în exces şi alimentele foarte acide trebuie evitate. În ceea ce priveşte hidratarea, este recomandat să bem apă în cantităţi mici, pe tot parcursul mesei, pentru a menţine sistemul digestiv activ şi pentru a evita deshidratarea, care poate încetini metabolismul. Este important să evităm să bem multă apă deodată, deoarece acest lucru poate forţa funcţiile renale şi poate duce la diureză rapidă.

Comentarii