De Sănătate

Punem punctul pe știi

Celule stem care ar putea inversa simptomele bolii Parkinson

vineri, 03 iunie 2022, 07:58
2 MIN
 Celule stem care ar putea inversa simptomele bolii Parkinson

Mai mult de 10 milioane de oameni suferă de boala Parkinson, o boală neurodegenerativă progresivă, potrivit Fundației Parkinson, notează Medical News Today (MNT). Iar acesta este un motiv suficient de important pentru a se găsi un tratament al acestei afecțiuni neurodegenerative.

Potrivit MNT, comunitatea științifică lucrează fără oprire să dezvolte metode mai eficiente de tratare și înțelegere a bolii Parkinson.

Într-un studiu publicat în revista Regenerative Medicine, cercetătorii dezvăluie că au inversat simptomele motorii ale bolii Parkinson la șobolani prin implantarea de celule stem pluripotente induse (iPSC) pentru a înlocui neuronii distruși de boală.

iPSC sunt celule care au fost reprogramate înapoi într-o stare asemănătoare celei embrionare. Această stare le-a permis oamenilor de știință să trateze celulele și să le diferențieze în neuroni producători de dopamină.

”Este ca și cum ai lua o carte, apoi ai spăla cerneala și apoi ai putea rescrie ce este acea carte”, a explicat Dr. James Beck, vicepreședinte senior și director științific al Fundației Parkinson. Atunci când au fost implantate în creierul șobolanilor, celulele folosite în cadrul studiului au fost capabile să trimită fibre ramificate pentru a face conexiuni în creier și a produce dopamină.

Stabilirea parametrilor

Prin studiul lor, cercetătorii au investigat cel mai de succes protocol de transformare a celulelor neuronale în neuroni funcționali.

”Scopul acestui articol este de a stabili parametrii care fac ca aceste celule să fie mai bune”, a declarat dr. Jeffrey Kordower, directorul Centrului de Cercetare a Bolilor Neurodegenerative de la Universitatea de Stat din Arizona, pentru MNT.

De asemenea, cercetătorii au demonstrat, prin studiul lor, că tratamentul este sigur la rozătoare.

”La fiecare animal, căutăm să ne asigurăm că nu se formează tumori”, a spus Kordower. ”Și nu vedem niciodată acest lucru. Sunt câteva celule care se divid, dar foarte puține (…) Nu este deranjant și nu este îngrijorător. Așadar, în acest studiu, suntem capabili să demonstrăm modul corect de a proceda”, a mai precizat dr. Kordower.

 

Comentarii