De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cercetare de top în tratamentul cancerului la IRO Iași

joi, 10 august 2023, 07:41
10 MIN
 Cercetare de top în tratamentul cancerului la IRO Iași

În Institutul Regional de Oncologie Iași se desfășoară  singurul proiect din România finanțat de Uniunea Europeană, care are drept scop major dezvoltarea si consolidarea cercetării și inovării în nanomedicină. Proiectul este al doilea câștigat de România și are o  finanțare de 2.500.000,00 euro pentru o perioadă de 6 ani, la finalul căreia, IRO trebuie să aibă în structura sa un laborator de cercetare în nanomedicină performant și competitiv la nivel european.

La acest moment, proiectul a intrat în etapa a doua de implementare. Deja au fost stabilite temele de cercetare iar echipa de cercetători își propune ca, la finalul acestor ani, rezultatele muncii lor să fie o sursă valoroasă de nanocompuși cu potențial de convertire în medicamente inovative care să aducă o speranță în plus bolnavilor de cancer.

Care sunt temele de cercetare, stadiul implementării lor, dar și problemele cu care se confruntă specialiștii ieșeni puteți afla de la dna Dr. Brîndușa Drăgoi, Cercetător Științific II, Departamentul TRANSCEND, Institutul Regional de Oncologie, Iași și coordonator al proiectului H2020-ERA-Chairs pentru dezvoltarea nanomedicinii în centrul TRANSCEND.

În cadrul sesiunii la care ați participat, din 119 aplicații Uniunea Europeană a acceptat doar 19 solicitări. Din România doar proiectul inițiat de IRO Iași a primit finanțare. 

În 2020, IRO Iași a atras o finanțare de 2,5 milioane de euro pentru dezvoltarea cercetării în domeniul nanomedicinei cu aplicații în  oncologie, în cadrul centrului de cercetări TRANSCEND, a cărui lansare a avut loc în 2016. Proiectul câștigat a debutat la 01 ianuarie 2021 pentru o perioadă de 6 ani (www.esei-biomed.eu).

Programul prin care s-a finanțat acest proiect, H2020-WIDENING-ERA-Chairs, este un program european foarte competitiv. Într-adevăr, în cadrul competiției din 2019, la care am participat, au fost depuse 119 aplicații (cinci din România), 19 dintre acestea fiind selectate pentru finanțare. Proiectul ESEI-BioMed a fost singurul proiect finanțat în România în cadrul call-ului din 2019 și al doilea câștigat de țara noastră în cadrul acestui tip de competiție. Prin acest tip de proiect, Comisia Europeană oferă sprijin financiar universităților și institutelor de cercetare pentru identificarea și implementarea de modificări structurale necesare, astfel încât activitatea de cercetare să fie deblocată și/sau să atingă excelența într-un anumit domeniu, în funcție de situația existentă la momentul depunerii proiectului. Acest obiectiv major și ambițios implică atragerea și menținerea resursei umane înalt calificate care este coordonată de un cercetător senior/cadru universitar cu activitate științifică și managerială a activității de cercetare recunoscute la nivel internațional. 

Această poziție, denumită “ERA-Chair holder” (ERA – European Research Area = Aria Europeană a Cercetării) este echivalentă gradului de cercetător științific I sau de profesor universitar. Prin finanțarea acestui proiect la IRO-TRANSCEND, Comisia Europeană a recunoscut potențialul uriaș pe care IRO îl are în dezvoltarea activității de cercetare, IRO fiind singurul Institut/Spital universitar din România în care se desfășoară un astfel de proiect. Trebuie menționat faptul că spitalele, cu precădere cele universitare, din România nu au mecanismele necesare pentru derularea ativității de cercetare ca activitate principală a personalului angajat, ceea ce asigură pionieratul pentru acest proiect. Prin câștigarea acestui proiect, IRO a devenit prima, și sperăm nu singura, instituție spitalicească din România în care s-au creat premizele organizării activității de cercetare într-o astfel de instituție astfel încât aceasta să fie aliniată celei care se derulează în universități și institute de cercetare și, sperăm, să fie un model pentru cercetarea medicală derulată în instituții spitalicești, așa cum se realizează în vest, dar puțin sau deloc în România.

Care a fost scopul acestei finanțări și cum v-ați organizat după această reușită? 

Scopul este ca, prin implementarea modificărilor necesare, TRANSCEND să poată intra în parteneriate și competiție în condiții de egalitate cu universități și institute de cercetare românești și/sau europene. Deci, este un pionierat pentru IRO, dar și pentru colectivul de cercetare, ceea ce implică atât avantaje cât și dezavantaje pentru ambele părți. Printre  dezavantaje, cel mai important aspect ar fi legat de obstacolele legislative derivate din faptul că institutul este sub directa coordonare a Ministerului Sănătății or, activitatea de cercetare este coordonată, în mod firesc, de Ministerul Educației (pentru atestarea titlurilor, diplomelor și certificatelor universitare pentru pozițiile superioare de CSII și CSI, prin intermediul CNATDCU) și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (pentru finanțarea prin proiecte de cercetare competitive, prin intermediul UEFISCDI). Această disjuncție legislativă nu rămâne fără consecințe în derularea zilnică a activității de cercetare, generând dezbateri frecvente în ceea ce privește aplicarea punctuală a legislației corespunzătoare realizării activităților prevăzute în diferitele proiecte de cercetare. Se impune o clarificare a acestei situații particulare, astfel încât, în viitorul cât mai apropiat, activitatea de cercetare și cei implicați direct să se bucure de același nivel de recunoaștere de care se bucură universitățile și institutele de cercetare. 

Care este domeniul pe care l-ați abordat?

Trebuie menționat faptul că toate modificările structurale și organizatorice prevăzute în cadrul unui  proiect ERA-Chair se realizează în paralel cu dezvoltarea unui domeniu științific. Pentru centrul nostru, s-a optat pentru nanomedicină, un domeniu științific de mare actualitate care are un puternic caracter multidisciplinar și care necesită un efort concertat al specialiștilor din diverse domenii științifice conexe cum ar fi chimie, nanomateriale, fizică, biologie, medicină, farmacie. Nanomedicina s-a născut ca urmare a aplicării rezultatelor științifice obținute în cadrul științei materialelor și a  nanotehnologiilor în domeniul medical, cu scopul de a înțelege, la nivel molecular, cauzele diferitelor maladii și de a dezvolta metode innovative de diagnostic și tratament. Din multitudinea de maladii întâlnite, cancerul atrage cele mai multe studii, investigații, respectiv proiecte de cercetare finanțate de diferite agenții publice și private. Comparativ cu metodele de diagnostic și tratament clasice, metodele inovative bazate pe nanotehnologii permit în mod realist accesul la o înțelegere mai profundă a modificărilor celulare care cauzează dezordinea asociată stării de boală, facilitând astfel aplicarea unui tratament mult mai adecvat și cu un grad de personalizare ridicat.

Care este stadiul implementării proiectului?

Deși suntem în al treilea an de derulare a proiectului din cei șase pentru care este acordată finanțarea, anul acesta am reușit să recrutăm ERA-Chair holder-ul. Practic, este al doilea tur de selecție organizat în acest răstimp, ceea ce explică întârzierea destul de importantă în realizarea acestui obiectiv. În urma concursului internațional care a presupus o etapă eliminatorie – analiza dosarelor primite – și o etapă de interviu susținută de către candidații care au îndeplinit criteriile minime de performanță în fața unei comisii formată din echipa de management a proiectului și a comitetului internațional de specialiști (https://www.esei-biomed.eu/era-chair/advisory-board), a fost desemnat ERA-Chair holder-ul proiectului ESEI-BioMed în persoana D-lui Profesor Dr. habil. Rareș Ionuț Știufiuc, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca (https://www.esei-biomed.eu/era-chair/era-chair-holder). Prof. Știufiuc a semnat contractul de angajare începând cu data de 1 aprilie 2023. 

Au fost stabilite subiectele de cercetare? 

Dat fiind domeniul stiintific ales pentru derularea proiectului ERA-Chair, Prof. Știufiuc a propus trei subiecte de cercetare prin care echipa ERA-Chair (aflată în plin proces de constituire, https://www.esei-biomed.eu/jobs/apply/esei-biomed-is-hiring-postdocs-for-the-era-chair-team) și implicit centrul TRANSCEND vor contribui la cercetările din domeniul cancerului. Prin subiectele științifice propuse, cercetările vor fi orientate spre diagnosticul și terapia cancerului, care în ciuda eforturilor uriașe la nivel internațional, sunt încă departe de a oferi o soluție universală pentru rezolvarea acestei dezordini genetice care produce un număr tot mai mare de victime.  În esență, subiectele care constituie planul științific al proiectului ESEI-BioMed sunt axate pe designul și sinteza unor clase inovative de nanostructuri cum ar fi:  nanoparticule magnetice (pe bază de oxid de fier), magneto-plasmonice (care conțin aur pe lângă oxidul de fier) și nanolipozomi multifuncționali (sfere de fosfolipide naturale sau identic naturale care mimează structura de bistrat fosfolipidic a membranei celulare) care să poată fi utilizate în terapia cancerului. 

Nanoparticulele pe bază de fier sunt destinate terapiei prin hipertermie magnetică, adică creșterea locală a temperaturii, ca urmare a interacțiunii acestor nanoparticule cu un câmp magnetic extern. Nanolipozomii multifuncționali vor fi folosiți drept  nanotransportori ai medicamentelor antitumorale în zona de interes. Prin multifuncționalitate se întelege că aceștia vor fi proiectați ca, pe lângă medicament, să conțină și “molecule de ghidaj” pe suprafața externă care să ajute nanolipozomul să recunoască cât mai specific cu putință celule tumorale, reducând astfel efectele adverse. 

Studiile care se vor realiza în cadrul acestor două subiecte vor răspunde nevoii de terapii inovatoare în tratarea cancerului. Pentru a răspunde nevoii de dezvoltare de noi metode ultrasensibile de diagnostic precoce al cancerului, Prof. Știufiuc a propus utilizarea spectroscopiei RAMAN/SERS (spectroscopie Raman amplificată de suprafață – Surface Enhanced Raman Spectroscopy), ca metodă non-invazivă de înaltă precizie, pentru analiza unor markeri importanți din fluidele biologice. 

Această metodă face parte din clasa metodelor de biopsie lichidă care se află la nivel mondial într-un plin proces de dezvoltare. Biopsia lichidă implică, în special, monitorizarea metastazelor prin analiza compușilor care circulă în sânge. În cadrul proiectului nostru, analiza Raman/SERS va fi utilizată cu precădere pentru detectarea anomaliilor la nivel de ADN survenite în celule tumorale care circulă în sânge, respectiv identificarea unor posibili biomarkeri de cancer prezenți în fluidele biologice.

Ce se așteaptă de la această cercetare? 

Rezultatele științifice ale cercetărilor derulate în cadrul proiectului vor constitui un grup de date din care se vor selecta cele cu potențial ridicat de translație în clinică. Cu alte cuvinte, se va avea în vedere permanent convertirea produselor obținute în laboratorul de cercetare în produse cu potențial de comercializare. 

Acest demers nu este însă nici ușor de realizat și nici ieftin, cu atât mai mult cu cât doar o mică parte din produsele obținute în laborator ajung pe piață, respectiv în practica clinică curentă. 

De exemplu, într-un raport al WIPO (World Intellectual Property Organization) se mentionează că doar 5-7% din invențiile patentate devin produse comercializate. Dacă luăm în calcul și invențiile nepatentate, adică neprotejate printr-un patent de invenție, procentul de comercializare al produselor obținute în laboratorul de cercetare este mult mai mic. Este nevoie de multă determinare, studiu și perseverență din partea cercetătorilor, de mult credit și finanțare din partea finanțatorilor, atât publici cât și privați, precum și de multă înțelegere și răbdare din partea societății pentru ca un produs al cercetării să ajungă pe rafturile farmaciilor, respectiv în practica clinică. Prin abordarea subiectelor de cercetare propuse de Prof. Știufiuc și orientarea lor constantă spre translația clinică se dorește și realizarea obiectivului inițial al centrului TRANSCEND și anume acela de a transla în clinică medicamente inovative care să poată fi utilizate în terapia cancerului.

Aceasta face ca ESEI-BioMed să fie proiectul potrivit la momentul și în contextul potrivit, care are instrumentele necesare pentru atingerea acestui țel primordial. Totuși, translația necesită o interfață între știință și piața liberă/clinică, care este cunoscută sub denumirea de Transfer Tehnologic. Aceasta implică existența unui birou sau centru de transfer tehnologic (Technology Transfer Office – TTO) în instituția în care se desfășoară activitatea de cercetare, fiind catalizatorul care convertește știința în inovare. Și din acest punct de vedere, proiectul ESEI-BioMed are un rol foarte important, deoarece include un pachet de lucru centrat pe crearea unui TTO în centrul TRANSCEND a cărui derulare a început anul acesta. Activitatea desfășurată în cadrul acestui pachet de lucru se va concretiza prin existența în organigrama TRANSCEND și, implicit, a IRO a unui TTO la finalul proiectului. 

Se poate spune că prin proiectul ESEI-BioMed, care implică atât activități științifice cât și administrativ-manageriale, se asigură o conexiune funcțională și importantă nu doar cu o comunitate științifică restrânsă ci și cu societatea. Se urmărește furnizarea unor răspunsuri cât mai adecvate și pertinente la o nevoie acută a societății: reducerea incidenței și îmbunătățirea metodelor de tratament a uneia dintre cele mai răspândite maladii cu care ne confruntăm: CANCERUL.”

Comentarii