PĂTRĂŢELUL ROŞU CU TRICOLOR

Chiulangii daţi afară de pe iarba verde, de 1 Mai, Ziua Muncii

marți, 03 mai 2022, 12:04
2 MIN
 Chiulangii daţi afară de pe iarba verde, de 1 Mai, Ziua Muncii

* Iarba de un verde crud creşte pe pământul ud, verde e şi pe crenguţe, prin văzduh trec albinuţe, dar al florilor parfum e străpuns de nori de fum: când priveşti, roată, în zare, vezi mulţime de grătare! Peste glie sunt întinse mii de pături colorate şi mulţi stau întinşi pe spate, pândind focurile-aprinse: sfârâie pe fiecare, umplând ţara de miros, mici, cârnaţi şi aripioare, fleici şi ceafă fără os. Unii cară-n mod discret baxuri mari de beri la pet, după care, pofticioşi, le păzesc, conştiincioşi, mai bine ca pe soţii şi chiar ca pe butelii! E o zi de primăvară, ţara-i ca un colţ de Rai: lumea a ieşit afară, cu grătare şi alai, să-şi petreacă în natură (şi să-şi bage mici în gură) prima zi a lunii mai. Deţinem informaţii despre ce s-a mai întâmplat prin poieniţele patriei:

* Din fericire, în poieniţa de lângă localitatea Consumatori, îndrăgită de mii şi mii de cetăţeni din întreaga regiune, există şi nişte stejari falnici, cu crengi groase, în stare să susţină nu doar un singur cetăţean, ci familii întregi, cu mulţi membri! Dacă ar fi să ne luăm după ce ce s-a întâmplat acolo duminică, putem spune că doar una dintre crengi a putut susţine patru familii (Popescu, Talabă, Georgescu şi Pupăză) formate din câte patru-cinci membri. Deşi creanga cu pricina a scârţâit niţel sub povară, cei de pe ea au rămas în siguranţă, la măcar doi metri de ursul cel fioros care mormăia de sub copac. Am fost informaţi că respectivul urs a mâncat toţi micii de pe grătare şi s-a stricat la burtă rău de tot – atât de rău, încât zeci de bursuci au ieşit în goană din pădure ţinându-şi labele din faţă la nas.

* Ploaia a căzut fără încetare peste compatrioţii aflaţi la grătare în poieniţa de lângă localitatea Machitori, dar aceştia au înfruntat-o şi au rezistat eroic, refuzând să plece acasă, pe motiv că au fost acolo de dimineaţă şi au prins cele mai bune locuri. Micii au ieşit mai mult fierţi decât prăjiţi, dar cei prezenţi spun că au fost buni, aducând la gust cu perişoarele din ciorbă; din fericire, apa n-a intrat şi în peturile de bere.

* Şi la capătul cartierului Bugetari e un tăpşan verde de la balegile de vacă: acolo au petrecut 1 Mai, lângă grătare, mii de români. Din nefericire, au existat şi evenimente care au umbrit solemnitatea zilei: Matei Târtiţă, şef de birou la o firmă din oraş, i-a alungat de pe iarbă pe subalternii săi Petronel Mâzgă şi Cerasel Ciupercă, pe motiv că aceştia chiulesc şi fug la băut în loc să muncească, aşadar nu pot sărbători 1 Mai muncitoresc. Ei au răspuns că, pe vremuri 1 Mai se numea şi Ziua Beţivilor, deci au tot dreptul să stea pe tăpşan; până la urmă, cei doi au plecat, nu înainte de a pune, nevăzuţi de nimeni, o balegă mare de vacă pe grătarul şefului, să creadă că e fleică.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii